Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'accés principal a l'Hospital Sant Joan de Reus

Reus, amb més pacients a l'UCI que a planta, registra les primeres defuncions per coronavirus

Creix el nombre d'actes que la Guàrdia Urbana aixeca per sorolls i queixes veïnals

L'Hospital Sant Joan de Reus ha registrat, aquests darrers dies, les primeres defuncions per coronavirus. Segons ha explicat aquest dijous el regidor de Salut reusenc, Òscar Subirats, no es facilitaran dades sobre l'estat o el nombre dels pacients al centre hospitalari, però sí que ha  informat que actualment hi ha més pacients a la Unitat de Cures Intensives que ingressats a planta.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Primeres defuncions per coronavirus a l'Hospital Sant Joan

Des del govern local no es tornaran a donar dades sobre la situació o el nombre de les persones ateses al centre sanitari local. El motiu és, segons el regidor de Salut, Òscar Subirats, que s'ha decidit que sigui el departament de Salut qui centralitzi les dades de tota Catalunya. «És una decisió consensuada amb Salut, que ens demana poder fer ells una gestió de l'epidèmia, i al cap i a la fi, és el més lògic i el més òptim», valora.

El que sí que ha exposat és que «l'atenció hospitalària ha incrementat en nombre respecte al primer dia, per primera vegada hi ha més atenció a l'UCI que a planta, i hem de lamentar difunts». Tot i això, assegura, «l'Hospital no està ni molt menys ple, pot absorbir aquesta corba de creixement que es preveu per als pròxims dies».

Per fer-ho s'ha establert una «coordinació absoluta» amb el Centre Mèdic Quirúrgic, i s'ha estipulat una única direcció per als dos equipaments.  A la pràctica, el CMQ durà a terme «tasques de suport i assistència en funció de les necessitats de l'Hospital». Segons ha detallat Subirats, és al carrer de Gaudí on s'ha traslladat l'activitat quirúrgica ordinària que no es podia ajornar i on es traslladarà, pròximament, tota l'activitat sociosanitària de l'Hospital Sant Joan.

Encara en matèria sanitària, el regidor ha volgut aplaudir i agrair la feina dels professionals del sector; «tenim la gran sort de tenir un equip de professionals del sector de la salut que s'estan comportant com autèntics servidors públics, donant el millor de si, posant tantes hores com faci falta i als quals no puc fer més que agrair-los la seva feina».

Pel que fa a la prevenció, ara mateix es consideren els establiments d'alimentació el principal focus de contagi o de risc de contagi, motiu pel qual s'estan elaborant unes directrius per minimitzar aquesta circumstància. Seran unes recomanacions que, una vegada redactades, es facilitaran també als establiments de restauració que elaboren menjar a domicili.

Òscar Subirats, Carles Pellicer i Dolors Vázquez durant la roda de premsa
Imatge de la roda de premsa del govern de Reus d'aquest dijous | TarragonaDigital

Incrementen les queixes per sorolls veïnals

«Hi​​ ha hagut un increment de queixes per soroll, un dels motius és per posar música», ha detallat Dolors Vázquez, regidora reusenca de Seguretat, Civisme i Convivència. Algunes fonts consultades per aquest mitjà apunten que la Guàrdia Urbana hauria aixecat, durant la setmana i mitja de confinament actual, una dotzena d'actes per sorolls o música massa alta, tot i que l'Ajuntament no n'ha facilitat dades i es desconeix quin increment suposa aquesta xifra.

Vázquez remarca que «hem de ser conscients de la situació que vivim actualment, i que un estat de confinament a les cases provoca situacions excepcionals, però també hem de respectar la resta de veïns que estan confinats; no tot s'hi val», sentencia. Els furts i robatoris, a causa de l'ordre de confinament, s'han vist reduïts entre un 60% i un 70% segons dades conjuntes dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana facilitades per l'alcalde de Reus, Carles Pellicer.

Encara en matèria policial, entre els cossos català i reusenc, segons ha detallat el batlle, s'han aixecat 800 actes per incomplir l'ordre de confinament i s'han detingut vuit persones. Pellicer insisteix, de fet, que cal que la ciutadania no surti de casa. En el cas concret de la Guàrdia Urbana de Reus, ha denunciat 432 persones.

D'aquestes, a set se les ha detectat circulant amb cotxe en algun dels 65 controls organitzats que han aturat 140 vehicles. S'han multat dos locals per obrir sense autorització i s'ha detingut una persona per desobediència i reiteració, mentre que dues més han rebut una denúncia per desobediència greu.

El cos policial reusenc ha atès, segons ha informat Vázquez, setze persones sense sostre que ha derivat als Serveis Socials municipals. La regidora ha destacat que no hi ha hagut un increment de denúncies per violència de gènere, que era un risc que es temia tenint en compte l'ordre de confinament. Per últim, ha agraït que la Policia Nacional hagi posat a disposició de l'Ajuntament tres vehicles del cos.