Una mostra de nous vehicles de neteja viària i recollida de brossa de Reus a la plaça del Mercadal, amb part de la plantilla al davant

Arriben els primers vehicles del nou servei de recollida de brossa i neteja de Reus

La nova flota s'anirà desplegant els pròxims mesos | El contracte hauria d'estar en ple funcionament el mes de febrer

La flota de la neteja viària de Reus, finalment es comença a renovar. Després d'anys de pròrrogues en el contracte públic, Valoriza Medioambiente-Romero Polo ha guanyat el nou contracte. Aquests dies han començat a arribar els primers vehicles de la nova flota, que el govern ha presentat aquest dimecres.

Es tracta de camions de neteja i de recollida de brossa dels quals n'han arribat una quarta part. Del centenar de camions i caminonets que s'espera tenir en marxa els pròxims mesos, des d'avui n'hi ha uns 25 que circulen per Reus. Suposen un total de 10,6 milions d'euros, inclosos en el preu del contracte públic licitat.

Aquests nous vehicles es presentaran a la ciutadania durant la Cavalcada de Reis de dimecres vinent. Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha detallat que «volem que la ciutadania els conegui i se'ls faci seus». Preguntat per si hi haurà Cavalcada, ha respost que «en aquest moment puc dir que sí, jo crec que es mantindrà, l'Ajuntament ho té tot preparat».

El nou servei s'anirà desplegant fins al febrer

Fins que no hi hagi tots els vehicles de neteja i recollida de brossa se segueixen fent servir els que ja hi havia i els que s'han llogat. En el cas dels primers s'estan reparant i mantenint els que s'ha cregut que se'n podia allargar la vida útil. La resta de la flota anirà arribant progressivament els pròxims mesos.

Segons ha explicat el batlle, «els vehicles no van arribant tanta de pressa com voldríem per qüestions de mercat internacional». Quan el servei estigui plenament operatiu assegura que serà «adaptable als canvis i que prioritzarà reduir l'impacte ambiental». La presentació de gala de la flota ha anat acompanyada d'un nou clam contra l'incivisme.

Pellicer ha insistit que «no n'hi ha prou amb posar més vehicles o més contenidors, sinó que també demano una actitud cívica a l'hora de llençar la brossa». «L'esforç d'una nova contracta necessita la col·laboració de la ciutadania per mantenir la ciutat neta», ha sentenciat. El nou contracte de neteja viària i recollida de brossa, segons ha explicat Pellicer, implica «una redefinició de la gestió».

Quedarà dividida en dues potes, la de Via Pública i la de Medi Ambient. La primera és qui la concentrava fins ara, a càrrec d'Hipòlit Montseny. La segona, dirigida per Daniel Rubio, pren més protagonisme.

Fins ara s'havia encarregat de campanyes de difusió i conscienciació principalment. Ara, en canvi, «mantindrà el control d'illes de contenidors, la inspecció i la millora del pla de recollida comercial i la recollida selectiva». Valoriza Medioambiente-Romero Polo és una Unió Temporal d'Empreses feta concretament per aquest servei.

Fins ara era Fomento de Construcciones y Contratas qui explotava el contracte públic. Aquest any, després de quatre de pròrrogues perquè no es licitava el contracte, finalment s'ha licitat de nou. FCC, l'empresa sortint, ha recorregut repetidament la nova licitació als jutjats.

També s'hi ha oposat de manera contundent el comitè d'empresa, liderat per UGT. Els treballadors consideraven insuficients les candidatures que s'havien presentat i veien la de FCC com el mal menor. Tot i això insistien que les condicions plantejades no eren suficients en cap dels casos.