La Festa Major de Sant Pere de Reus, en una imatge d'arxiu

El programa d'actes de la Festa Major de Sant Pere de Reus 2020

Tots els actes celebració especial i atípica, un punt de partida per recordar, fer pinya i mirar endavant

A ningú se li escapa que el Sant Pere d’enguany serà atípic i especial, una festa popular gestada a l’ombra d’una greu pandèmia mundial que ha trastocat els plans, anhels i il·lusions de la ciutadania i que caldrà superar amb solidaritat, escalf, cultura i molt d’esforç. Precisament, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer ha apuntat que la celebració serà «la menys espectacular de les que segurament hem viscut», però serà festa major, «una ocasió magnífica per retrobar-nos altre cop, malgrat les distàncies».

El record, l’emoció i l’homenatge a les víctimes de la Covid-19 seran també presents i obligats, en un Sant Pere 2020 que trobarà els ganxets sortint de l’aïllament, mirant endavant amb coratge, fent pinya pel futur que vindrà. Aquesta festa major, diu el batlle, serà «el millor regal que ens podem fer els uns als altres, reusenques i reusencs, recuperant i vivint l’essència d’una festa que és ben nostra i que aquest any, potser d’una altra manera, tornarem a fer gran». Sigui com sigui, amb memòria i respecte, visca Sant Pere!

Programa d'actes de la Festa Major de Sant Pere de Reus 2020

Dissabte, 20 de juny

8.00 hores. Al web del Museu de Reus. Estrena de la guia virtual de l'exposició 'Ara toca festa', un recorregut interactiu per descobrir la mostra permanent sobre les festes majors reusenques que es pot visitar al Museu d'Art i Història, a la plaça de la Llibertat.

Dimarts, 23 de juny

18.00 hores. Al campanar, al punt més alt del pinade major. Hissada de la bandera de Reus.

22.30 hores. Al campanar. 'Il·luminem la festa major!', espectacle de llum i so. Cadascun dels dies de la festa major, a les 22.30 hores. El campanar canviarà d'aspecte amb una il·luminació especial al ritme de les músiques dels diversos elements i balls del seguici festiu. Seguidament, des de dalt del Campanar, concert de gralles amb Ganxets, grallers del Baix Camp. El so de les gralles i timbals ens anuncien la festa, tal com feien els ministrers tocant en balcons o campanars per amenitzar actes

23.45 hores. A les cases, balcons i terrats. Celebració de la revetlla de Sant Joan amb les típiques coques de fruita, pinyons... i amb una selecció musical festiva a càrrec dels punxadiscos 33 Revolucions & Percepcions de LANOVA Ràdio de Reus, que inclourà algunes de les peticions que es facin arribar a santpere2020@lanovaradio.cat. Segueix la revetlla participativa a lanovaradio.cat/directe.

Dimecres, 24 de juny

El Pregó

19.30 hores. A Canal Reus TV i a les xarxes socials de Reus Cultura. Concert dels Ministrers de Reus, des de la Galeria de Fills Il·lustres i com a preàmbul del pregó.

20.00 hores. A Canal Reus TV i a les xarxes socials de Reus Cultura. Pregó de la Festa Major, a càrrec de la periodista Coia Ballesté Brumós, des del Saló de Plens de l’Ajuntament. En finalitzar, lliurament del Tro de Festa 2020. Tot seguit, emissió de la Tronada de l’any passat. En finalitzar, a les xarxes socials de Reus Cultura, presentació de la postal de la Festa Major, número 44, protagonitzada en aquesta ocasió pel castell de focs al Mercadal. Seguidament, des del campanar, Toc General de Festa que anuncia l’inici de la Festa Major.

21.30 hores. A Canal Reus TV i a les xarxes socials de Reus Cultura i de l’Orfeó Reusenc. Tradicional concert de Festa Major de l’Orfeó Reusenc, que ens oferirà un repertori de diferents estils i autors amb el Cor Jove i la massa coral de l’Orfeó Reusenc, dirigits per Albert Galcerà.

21.45 hores. A les xarxes socials del Col·lectiu El Masclet. Cercavila del Masclet des de casa. Emissió del vídeo amb les aportacions rebudes.

22.30 hores. Al campanar. 'Il·luminem la festa major!', espectacle de llum i so.

Dijous, 25 de juny

18.00 hores. A Canal Reus TV i a les xarxes socials de Reus Cultura. Espectacle de titelles amb 'La sirena hidràulica', de la Companyia Matito. Sinopsi: «La Greta va cada dia a cosir a la platja. Té una cistella plena de trastos, però n’acaricia un amb especial il·lusió: té forma de sirena i li recorda l’estiu que va conèixer el Matito».

19.00 hores. A les xarxes socials de Reus Cultura. El Canó de les Festes. Mostra de les canonades rebudes per la ciutadania, amb versos, música i sàtira.

22.30 hores. Al campanar. 'Il·luminem la festa major!', espectacle de llum i so.

Divendres, 26 de juny

Els Cóssos

18.00 hores. A Canal Reus TV i a les xarxes socials de Reus Cultura. Espectacle infantil amb '25 anys de Picarols', a càrrec de la companyia homònima. El grup celebra l’aniversari amb un recull de les cançons més emblemàtiques que l’ha acompanyat durant tot aquest temps.

19.00 hores. A les xarxes socials de Reus Cultura. Els Cóssos. Novè torneig de jocs tradicionals, entre equips dels elements festius de la ciutat.

22.30 hores. Al campanar. 'Il·luminem la festa major!', espectacle de llum i so.

Dissabte, 27 de juny

12.00 hores. A les xarxes socials de Reus Cultura. Música als Balcons. Interpretació conjunta del 'Ballet de la Cadena' dels nanos de Reus des de balcons, terrats o altres espais per tal d’omplir de música la ciutat.

17.00 hores. A les xarxes socials de Reus Cultura. Taller de gastronomia. 'Aprèn a fer bou i arròs', el plat tradicional de la Festa Major de Sant Pere, tal com recullen diversos folkloristes amb la frase “A Reus per Sant Pere, bou i arròs”. Mariona Quadrada ens ensenya una senzilla recepta tradicional, que podeu fer a casa, dins el cicle GastroCultura.

18.00 hores. A Canal Reus TV i a les xarxes socials de Reus Cultura. Espectacle infantil amb 'Mare Terra,' a càrrec de la Companyia del Príncep Totilau. Un espectacle d’actors i titelles per a infants sobre l’aparició de la vida a la Terra.

18.30 hores. Al balcó de la Casa Rull. Penjada de la bandera de l’arc de Sant Martí amb motiu del Dia per l’Alliberament LGBTI.

20.00 hores. Al carrer de Martí Napolità, 7. Tradicional bou i arròs a casa. Podeu passar a buscar el vostre bou i arròs per menjar-vos-el a casa vostra. Venda de tiquets anticipats a la Taverna Despertaferro, Colmado Baró, Cristalleria Marsal i Llibreria Gaudí, i per Internet en aquest enllaç. Organitza: el Bou de Reus i Casal Despertaferro. Col·labora: Arròs Montsià, Casa Borrull, Cal Pere Fruites i Verdures i Forn Cabré.

22.30 hores. Al campanar. 'Il·luminem la festa major!', espectacle de llum i so.

Diumenge, 28 de juny

La Vigília / Les Completes

9.00 hores. des del campanar. Toc de Festa.

12.00 hores. des del campanar. Toc de Festa, que ens anuncia la vigília de la festivitat.

13.00 hores. A Canal Reus TV i a les xarxes socials de Reus Cultura. Concert vermut amb la Banda de la Festa Major. Versions de les peces musicals del seguici portades a l’escenari amb una orquestra de músics locals i una posada en escena original i despreocupada.

17.00 hores. Des del campanar. Toc de Festa.

18.00 hores. A les xarxes socials de la Coordinadora de Danses Tradicionals. Parlaments del Ball de Gitanes i el Ball de Pastorets.  

21.00 hores. Des del campanar. Toc General de Festa.

21.10 hores. Al peu del campanar. Encesa de la Teiera, antic costum que ha perdurat fins a l’actualitat en record del foc de les teieres en dies de festa.

21.15 hores. A Canal Reus TV i a les xarxes socials de Reus Cultura. Solemne Ofici de Completes, des de la Prioral de Sant Pere. Enguany presidit per Mn. Víctor Mosquera Ramos, vicari de la prioral i la Puríssima Sang, i rector de la parròquia de l’Assumpció d’Alcover, amb l’antiga capa pluvial, peça reservada per a aquest acte, confeccionada i regalada a la prioral durant la primera meitat del s. XX per Marià Fortuny Madrazo, fill de l’il·lustre pintor reusenc Marià Fortuny. Obertura de l’arca de l’altar major, on es guarda durant tot l’any el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere, amb tres panys. Les claus que obren l’urna són custodiades pel prior, l’alcalde i un dels preveres de l’Arxiprestat, tot i que antigament era guardada pel síndic de la Comunitat de Preveres. Durant la celebració es podran escoltar els goigs i l’himne de Sant Pere, amb l’acompanyament musical de l’orgue de la prioral. Tot seguit, Toc General de Festa. Seguidament, al Canal Reus TV, reemissió de la tornada del seguici, pilar caminant, ballades dels gegants, la TRONADA i castell de focs.

22.30 hores. Al campanar. 'Il·luminem la festa major!', espectacle de llum i so.

22.45 hores. A les cases, balcons i terrats. Celebració de la revetlla de festa major al ritme de la música festiva i ballable, per a tots els gustos, que punxaran 33 Revolucions & Percepcions de LANOVA Ràdio de Reus. Una selecció que inclourà algunes de les peticions que es facin al correu santpere2020@lanovaradio.cat. Entra a www.lanovaradio.cat/directe i deixa’t endur!

Dilluns, 29 de juny

Sant Pere

8.00 hores. Al campanar. Tradicionals matinades, a càrrec del grup de grallers Xalocs.

9.00 hores. Des de l’Ajuntament. 29 avisos pirotècnics, per despertar Reus.

9.00 hores. Des del campanar. Toc de Festa.

De 9.30 a 14.00 hores. A la Prioral de Sant Pere. Veneració, devoció i pregària del bust reliquiari de Sant Pere, llevat de les hores de culte.

10.00 hores. A la Prioral de Sant Pere. Celebració de la missa.  

10.30 hores. A les xarxes socials de Reus Cultura, estrena del muntatge de la 'Cúmbia de la Festa Major', realitzat a partir de totes les aportacions rebudes.

11.00 hores. A Canal Reus TV. Reemissió de la Tronada i de l’actuació de lluïment dels grups festius de la ciutat, amb imatges de l’any passat.

12.30 hores. A la Prioral de Sant Pere. Celebració de la missa.

18.15 hores. Des del campanar. Toc de Festa.

18.30 hores. A Canal Reus TV i a les xarxes socials de Reus Cultura. Solemne ofici concelebrat, des de la Prioral de Sant Pere, presidit per l’arquebisbe, Mons. Joan Planellas i Barnussell. Seguidament, Professó Solemne amb la imatge de Sant Pere, que recorrerà la nau central amb l’acompanyament musical d’una formació tradicional i l’orgue, que interpretarà una suite amb les melodies del toc de professó i de diferents elements del seguici festiu; una nova composició d’Albert Galcerà. Durant la professó, repic de les campanes amb el Toc General de Festa. Quan Sant Pere arribi a l’altar major, es procedirà a guardar la imatge a l’urna amb les tres claus que custodien l’alcalde, el prior i un dels preveres, fins a l’any vinent. Tot seguit, i per concloure l’acte, mostra pirotècnica i interpretació dels goigs de Sant Pere a càrrec de l’Orfeó Reusenc. En acabar, a Canal Reus TV, reemissió del final de festa del 2019.

22.30 hores. Al campanar. 'Il·luminem la festa major!', espectacle de llum i so. Seguidament, des de dalt del campanar, ball de gralles amb Canya d’Or. El so dels instruments tradicionals d’aquest grup reusenc posaran el ritme i les darreres notes a la Festa Major de Sant Pere 2020.