Daniel Recasens i Cristina Garreta, a l'Ajuntament de Reus

Reus celebra el Dia Mundial de la Poesia amb el cicle 'Març Marçot poesia per tot'

Diverses i variades activitats ompliran les biblioteques municipals i les xarxes, amb una programació que s'allargarà fins a finals de març

Les Biblioteques Municipals de Reus (BMR) promouen la celebració del Dia Mundial de la Poesia amb una programació extensa al llarg de tot el mes de març, amb l’objectiu de fomentar la presència de la poesia a la ciutat. Tal com ha explicat el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, «és una de les accions literàries que forma part de la programació estable de la regidoria de Cultura que, a més, és transversal i que demostra una vegada més que a Reus la cultura no s’atura».

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Segons apunten des del consistori, la programació prevista en el marc del cicle batejat com a ‘Març Marçot poesia per tot’, promou la implicació «d’una gran diversitat de serveis públics» i també de diverses entitats culturals per arribar «al màxim de sectors de la població». Implica, així, tant les poetesses i poetes locals amb obra publicada, com totes les persones aficionades a la lectura i escriptura poètica.

Una de les activitats principals serà, precisament, la presentació virtual del darrer poemari ‘Assagets’, d’Enric Casasses, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2020, amb la presència de l’autor. La cita serà el pròxim 18 de març a les 18.00 hores. En general, explica l’Ajuntament, la programació es fa de manera descentralitzada en ubicacions ben diverses i també en format virtual, per tal de garantir les mesures sanitàries.

A continuació, tota la programació del cicle ‘Març Marçot poesia per tot

Divendres 5 de març, a partir de les 11.00 hores. Vuit poetesses del Baix Camp expliquen per què escriuen. Breus documents d’àudio. A les xarxes socials de ReusCultura.

Dilluns 8 de març. Dia de la Dona. A partir de les 11.00 hores. Publicació de les recomanacions bibliogràfiques ‘Dones i poetes’, una selecció d’obres de diferents cultures, generacions i èpoques. A la web biblioteques.reus.cat.

Dimarts 9, 16 i 23 de març, a les 9.00 hores. Acció ALTA Veu de les Biblioteques Municipals de Reus. La dona en la literatura, un dels tallers del programa ‘Llegir i pensar’, adreçat als alumnes dels instituts per fomentar la lectura, a càrrec de Santi Jiménez. Instituts Roseta Mauri, Josep Tapiró i Baix Camp.

Divendres 12, dimecres 17, dilluns 22 i dimarts 23 de març, a les 17.30 hores. Clubs de lectura infantils a les Biblioteques. Per celebrar el Dia Mundial de la Poesia, totes les sessions del mes versaran sobre llibres de poesia.

Dissabte 20 de març, a les 12.00 hores. Acte institucional del Dia Mundial de la Poesia amb ‘Al cor d’una rosa de fulles moixes’, proposta escènica sobre textos de Gabriel Ferrater, a càrrec de la Gata Borda i amb el suport de la Fundació Privada Reddis. Jardins de la Casa Rull.

Diumenge 21 de març. Dia Mundial de la Poesia. Durant tot el dia, Acció ALTA VEU de les Biblioteques Municipals de Reus. Cadena telefònica de lectura de poemes. Trucades a l’hospital, residències, altres institucions i persones particulars. Amb la col·laboració del CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura i Òmnium Cultural Baix Camp i els Casals de la Gent Gran.

Dilluns 22 de març, a partir de les 11.00 hores. Publicació del projecte ‘Reus mapa poètic’, a càrrec de diversos centres educatius del Baix Camp participants del Seminari de Biblioteca Escolar. A la web biblioteques.reus.cat.

Dilluns 22 de març, a les 19.00 hores. Lectura de poemes en commemoració del Dia Mundial de la Poesia (amb la col·laboració de Safareig Poètic). També es podrà seguir en línia a través del canal de YouTube del Centre. Sala Emili Argilaga del Centre de Lectura.

Dimecres 24 de març, a les 18.00 hores. ‘De collita pròpia’, recital de poemes a càrrec dels Casals de Gent Gran de Reus. Una trobada virtual de lectura de poemes propis o escollits pels assistents oberta a tothom i amb la participació de les poetesses i poetes locals i el músic Enric Sanz, que amenitzarà la sessió. L’acte inclou la lectura conjunta del poema commemoratiu del Dia Mundial de la Poesia que promou el Departament de Cultura de la Generalitat, i l’acompanyament musical del grup de guitarres del Conservatori de música de la Diputació de Tarragona.

Divendres 26 de març, a les 12.00 hores. Presentació de l’exposició itinerant de Gabriel Ferrater, elaborada per la regidoria de Cultura i l’Associació Gosar Poder, a la comunitat educativa de l’Institut Gabriel Ferrater.

Altres activitats:

Acció poètica a les xarxes, a càrrec de Núvol Blanc Comunicació. Bases a la web biblioteca.reus.cat.

— Les Biblioteques Municipals de Reus s’omplen de poemes escrits per dones al llarg de la història de la literatura universal. Quin t’agrada més? Comparteix-ho a les xarxes socials amb l’etiqueta #MarçMarçot.

— Repartiment de la bossa ‘A l’inrevés’ a totes les usuàries i usuaris que facin préstec de llibres de poesia a les BMR.

— Exposició de l’obra poètica de Pere Anguera, acompanyada de l’enregistrament de l’acció ‘Homenatge a Pere Anguera sobre escultura de Salvador Juanpere’, de Magda Borrull, a la Biblioteca Pere Anguera.