Tronada de la Festa Major de Sant Pere a Reus.

Programa d'actes de la Festa Major de Sant Pere 2022 a Reus

Tots els actes i horaris de la Festa Major de Sant Pere 2022 a Reus

Reus torna a celebrar una Festa Major de Sant Pere amb tots els actes a ple rendiment. La pandèmia va silenciar les Tronades, va limitar els actes i va separar la cultura popular del carrer durant dos anys, però aquest Sant Pere 2022 torna tot l'esplendor de la festa major reusenca. Podeu consultar tot el programa d'actes de Sant Pere 2022 i els actes previs tot seguit.

Programa Festa Major Reus Sant Pere 2022

DIVENDRES 10 DE JUNY

18.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, el Xiquet i la Xiqueta –Nanos de Reus–, presentaran el programa de la Festa Major d’enguany i el repartiran en cotxes antics tot fent el tomb de ravals, fins arribar a la plaça del Mercadal.

DISSABTE 11  DE JUNY

10.30 h, a la PLAÇA D’EVARIST FÀBREGAS, Reus ciutat de contes: la Cucafera explica un conte.

11.00 h, a la BIBLIOTECA PERE ANGUERA, espectacle de titelles

12.30 h, al CARRER DE BERNAT DE TORROJA, dins l’Epíleg, concert de Reggae per a Xics, amb el grup The Penguins, que presentaran el seu nou disc Quadern de bitàcola.

14.30 h, al CARRER DE BERNAT DE TORROJA, dins l’Epíleg, dinar popular. Els tiquets es poden adquirir anticipadament a la Taverna Despertaferro i a la Llibreria Gaudí. Preu: 6 €.

17.00 h, a LA PALMA, presentació dels nous vestits del Ball de Gitanes amb motiu del 40è aniversari del ball. Organitza: Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus.

17.30 h, al CARRER DE BERNAT DE TORROJA, dins l’Epíleg, taula rodona sobre Joan Fuster, amb Josep Lluís Carod Rovira, Isabel Vallet i Xavier Grasset.

18.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, retorn del Mercat al Mercadal. Aquest indret tan característic de la ciutat recupera l’activitat que el va fer més popular, el mercat antic; i ho fa de la mà del Bravium Teatre, l’Associació de Paradistes del Mercat Central de Reus i l’Associació Amics del Cavall de les Comarques de Tarragona. El Mercat al Mercadal serà el context, entre d’altres, de la Diada a l’Antiga, on els Xiquets de Reus actuaran amb indumentària d’època. “Agafeu el cistell i veniu a comprar a dotzenes, a grapats, a grams i unces”. Amb la col·laboració de DOP Siurana.

18.00 h, DES DEL CARRER DE LLOVERA, cercavila de la trobada de balls de gitanes, amb els balls de Tarragona, Sitges, la Selva del Camp i Vilafranca del Penedès. Organitza: Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus.

19.00 h, al CARRER DE BERNAT DE TORROJA, dins l’Epíleg, representació teatral sobre Gabriel Ferrater a càrrec de La Gata Borda.

21.00 h, a LA PALMA, sopar popular i sessió de DJ amb motiu del 40è aniversari del Ball de Gitanes. Organitza: Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus.

21.00 h, al CARRER DE BERNAT DE TORROJA, dins l’Epíleg, sopar popular. Els tiquets es poden adquirir anticipadament a la Taverna Despertaferro i a la Llibreria Gaudí. Preu: 6 €.

21.30 h, al CARRER DE BERNAT DE TORROJA, dins l’Epíleg, concert amb Fetitxe 13 i Xavi Sarrià, que presentarà el seu nou disc Causa.

DIUMENGE 12 DE JUNY

19.00 h, a LA PALMA, Circ Llunar, amb Sébastien Dethise.

19.00 h, a la PLAÇA DEL PRIM, concert de la Banda Sones de Pasión.

DILLUNS 13 DE JUNY

18.30 h, a la SALA ANNEXA DE LA BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS, club Llegir el Teatre: El pes d’un cos, de Victoria Szpunberg, a càrrec de Carme Coca.

DIMARTS 14 DE JUNY

10.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, Hola Sant Pere! Els alumnes del primer cicle de les escoles de la ciutat donen la benvinguda a la Festa Major amb un mosaic gegant del Bou. El resultat es podrà veure en directe per Canal Reus TV i també durant tota la Festa Major. Organitza: Canal Reus TV. Col·labora: Regidoria d’Educació i Regidoria de Cultura i Política Lingüística.

DIMECRES 15 DE JUNY

21.00 h, a la PLAÇA DE LES PEIXATERIES VELLES, concert d’Olsmactei. Trio instrumental de jazz, gipsy swing, folk i flamenc. Organitza: Col·lectiu Illuminati de Reus i Restaurant Rosa dels Vents. Col·labora: Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio de Reus.

DIJOUS 16 DE JUNY

LA COCA AMB CIRERES

A les 9.30 i a les 16.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, a càrrec dels membres dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat. Al mateix temps, des de l’AJUNTAMENT, sortida en cercavila de la Mulassa i dels gegants per recórrer els carrers de la ciutat.

9.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, ballades de la Mulassa i dels gegants per a tots els infants de les escoles, mentre mengen la típica coca amb cireres.

De 10.30 a 13.00 i de 17.00 a 20.30 h, a l’atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l’Ou com Balla.

19.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, arribada de la Mulassa i dels gegants, que ens oferiran les seves ballades al so de la música de les gralles i el timbal. Durant l’acte, degustació de coca amb cireres per a tothom, amb la col·laboració del Col·lectiu del Masclet i del Forn Sistaré.

DIVENDRES 17 DE JUNY

De 10.30 a 13.00 i de 17.00 a 20.30 h, a l’atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l’Ou com Balla.

17.30 h, a la BIBLIOTECA PERE ANGUERA, espectacle La Fada de les Dents, amb Mai Tant Teatre, que presenta la Guspira, una aprenent de fada que s’enfronta al repte de convertir-se en la fada de les dents però la Gemma, a qui se li comença a bellugar la primera dent, li posarà les coses difícils. Espectacle a partir de 3 anys.

20.30 h, al MAS ANGLÈS, MAS CARANDELL i MAS IGLESIAS, Música Alternativa als Masos. Concerts simultanis a càrrec de diferents grups que ompliran de música de diversos estils aquests tres masos de la ciutat. Mas Anglès: Lobster Tribe, Combo Pacheco i Koko-Jean & The Tonics Mas Carandell: Paula Fitzz, Ralphie i Las Bajas Pasiones. Mas Iglesias: Remei de Ca la Fresca, Power Burkas, Diamante Negro i Kokoshca.

21.00 h, a la PLAÇA DE LA PATACADA, 7a Festa Sant Llorenç Somriu, amb els concerts de Terapia de Grupo i Sardina’s Golden Rule, amb la col·laboració del veïnat, entitats i establiments. Organitza: Remahlik SCCL.

22.00 h, al CAMPANAR, concert de gralles. Alumnes avançats de l’Aula de Sons ens anuncien la festa d’una manera molt especial, ja que hi ha dades que indiquen que al voltant del segle XV hi havia els ministrers tocant en “campanars, torres i cadafals” per anunciar festes i amenitzar actes.

DISSABTE 18 DE JUNY

De 10.00 a 13.00 h, a les PLACES DE LA FARINERA, DE LA PATACADA i del DR. SABATER i a la RAVAL DE SANTA ANNA, Reus Juga! VI Festival de Jocs Tradicional de Catalunya. Demostració de jocs tradicionals amb l’Asociación Cultural La Tanguilla d’Aranda de Duero com a convidada especial, que portaran jocs de la seva regió i els bolillos de Gumiel, modalitat de bitlles de sis. A més, també es podran veure les quilhes de Tredós, les bitlles del Pallars, les bitlles de Sant Martí de Tous, les bitlles de Lleida i les bitlles de la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles.

De 10.30 a 13.00 h, a l’atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l’Ou com Balla.

10.30 h, des de l’AJUNTAMENT, sortida en cercavila dels nanos petits, la Mulassa petita, els gegants petits i l’Àliga petita.

12.00 h, des del CAMPANAR DE LA PRIORAL, Toc de Festa, que anuncia la vigília de la festivitat de Corpus.

13.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, darreres ballades dels nanos petits, la Mulassa petita, els gegants petits i l’Àliga petita.

De 17.00 a 20.30 h, a l’atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l’Ou com Balla.

18.30 h, des de la CASA RULL i pels carrers del nucli antic, cercavila del Canó de les Festes. Pólvora, música i sàtira per convidar a la festa.

19.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, ballades de la Mulassa i dels gegants amb l’acompanyament musical de gralla, metall i percussió.

19.00 h, pels CARRERS DEL NUCLI ANTIC, cercavila de l’Agrupació Musical la Verònica.

20.00 h, a l’ORFEÓ REUSENC, representació de Mary Poppins, a càrrec de Rebullits Teatre. Preu: 8 € general, 6 € socis Bravium i Orfeó Reusenc; a www.entrapolis.com.

20.30 h, des del CAMPANARET, cercavila dels Bous de Foc, amb la participació dels Bous i la Vedella de Foc, que passarà pel carrer de Llovera, plaça de Prim, carrer de Monterols i plaça del Mercadal.

21.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, actuació dels Bous de Foc, un acte de bèsties festives amb pirotècnia que permeten, en les seves evolucions a la plaça, el joc, ruixant d’espurnes el públic que les envolta. Per finalitzar l’acte encesa conjunta amb la col·laboració del públic amb bengales infantils, que es repartiran abans de l’encesa.

DIUMENGE 19  DE JUNY

LA PROFESSÓ DE CORPUS

Durant el matí, PELS CARRERS per on passarà la professó, elaboració de catifes de flors, a càrrec de diverses entitats de la ciutat.

10.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, que anuncia la sortida dels gegants des de l’AJUNTAMENT, per recórrer els carrers de la ciutat.

10.30 h, al CARRER DE RECASENS I MERCADÉ (VW REUSMOBIL, POL. AGROREUS), concentració i sortida del XXV Ral·li de Cotxes Històrics Costa Daurada. Organitza: Biela Club 600 Clàssics Històrics de Reus.

De 10.30 a 13.00 h, a l’atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l’Ou com Balla.

12.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, celebració de la missa.

De 17.00 a 20.30 h, a l’atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l’Ou com Balla.

18.00 h, des de la PLAÇA DEL NEN DE LES OQUES, cercavila de la Banda de Cornetes i Tambors Rosa de Reus.

18.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, ofici religiós, celebració de la missa. A la mateixa hora, a l'ESGLÉSIA DE SANT FRANCESC, celebració de la missa i trobada amb les nenes i nens que han celebrat la primera comunió.

18.45 h, des de l’AJUNTAMENT, anada dels nanos, la Mulassa, els gegants i l’Àliga a la professó de Corpus.

19.30 h, a la PORTA DE LA PRIORAL, ball solemne curt de l’Àliga. Tot seguit, PROFESSÓ DE CORPUS. 

20.45 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, fi de la festivitat de Corpus amb les darreres ballades dels nanos, la Mulassa, els gegants i l’Àliga.

DILLUNS 20 DE JUNY

19.30 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, presentació del llibre Músiques del seguici de la Festa Major de Reus i el CD Festa Major de Reus. Amb motiu del 25è aniversari de l'Aula de Sons, presentació del recull de partitures i enregistrament d'estudi de les músiques del seguici de la festa major actualitzades, amb la participació de músics de l'Aula de Sons. Organitza: Aula de Sons.

21.00 h, al LOCAL DELS XIQUETS DE REUS, assaig especial de castells.

DIMARTS 21 DE JUNY

22.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, concert a càrrec del Pony Pisador i Germà Negre. El Pony Pisador és un grup de cinc joves de Barcelona que mescla músiques tradicionals d’arreu del món amb un estil viu i desenfadat, treballat amb cura, amb una posada a escena imprevisible. Germà Negre, grup format a les terres gironines el 2012, celebra el desè aniversari amb una nova proposta amb el seu característic estil folk amb aire festiu.

DIMECRES 22 L’ASSAIG DEL SEGUICI DE JUNY

19.30 h, a LA PALMA, assaig del Seguici Festiu de la ciutat. Els diferents elements del Seguici Festiu faran el darrer assaig abans de les festes. Amb l’acompanyament musical de la Banda de la Festa Major. Col·labora: Borges.

21.00 h, al LOCAL DELS XIQUETS DE REUS, assaig especial de castells.

22.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, concert a càrrec de Suu, Roba Estesa i Balkan Paradise Orchestra. 

DIJOUS 23 DE JUNY

EL FOC DE SANT JOAN

17.00 h, a l’AJUNTAMENT, rebuda institucional de la 50a Flama del Canigó. Seguidament, cercavila de la Flama del Canigó fins a la plaça de la Llibertat. Organitza: Patronat Sardanista de Reus i Òmnium Cultural.

17.30 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, arribada i repartiment de la Flama del Canigó a les delegacions de les nostres comarques. Organitza: Patronat Sardanista de Reus i Òmnium Cultural.

18.00 h, al CAMPANAR, al punt més alt del pinacle major, hissada de la bandera de Reus.

18.00 h, des de l’AJUNTAMENT, cercavila del gegant Carrasclet amb motiu de la Diada dels Països Catalans.

18.15 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Reus. Organitza: Patronat Sardanista de Reus i Òmnium Cultural.

20.30 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, lectura del missatge i encesa de la foguera de Sant Joan a càrrec del Sr. Daniel Recasens, regidor de Cultura, Ensenyament i Política Lingüística.

22.00 h, des de la PLAÇA DEL MERCADAL i pels CARRERS DEL CENTRE, Cercavila de Foc de la Nit de Sant Joan, amb la primera encesa dels elements participants amb la Flama del Canigó, amb la participació del Ball de Diables Infantil, el Drac petit, la Cabra petita, el Ball de Diables, la Víbria, el Drac, la Vedella de Foc, els Bous de Foc i la Cabra. Recorregut: plaça del Mercadal, carrer Major, plaça de Sant Pere, carrers de les Peixateries Velles, de l’Hospital, de la Presó i de Santa Anna, plaça de la Farinera, carrers de Santa Anna, de Rosich, d’en Vilar, d’Aleus, de Donotea i del Vidre i plaça del Mercadal.

22.00 h, al PARC DE LA FESTA, Barraques de Festa Major, amb Mosaic, 31 FaM i The Txandals.

DIVENDRES 24 DE JUNY

EL PREGÓ

18.30 h, al PARC DE MAS IGLESIAS, espectacle de titelles de Galiot Teatre amb En Bernat el Pescador. 

18.30 h, des de la CASA RULL, sortida de la cercavila del Canó de les Festes. Música i canonades que anuncien la festa!

18.30 h, a la PLAÇA DE PRIM, actuació de l’Esbart Santa Llúcia, que ens oferirà una exhibició de dansa tradicional catalana.

19.00 h, pels CARRERS DEL CENTRE, cercavila del Bou de Reus amb el Grup de Tabalers del Bou de Reus amb motiu de la Diada dels Països Catalans.

19.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, ballades dels gegants i la Mulassa com a inici de la festa de la ciutat, amb l’acompanyament musical de Metralla.

19.30 h, a l’AJUNTAMENT, obertura de portes del Saló de Plens per assistir al pregó acompanyada musicalment pels Ministrers de Reus.

20.00 h, al SALÓ DE PLENS DE L’AJUNTAMENT, Pregó de la Festa Major, a càrrec d’Alba Sotorra, directora i productora independent, fundadora de la productora Alba Sotorra SL i especialitzada en la producció de llargmetratges per a públic internacional. En finalitzar, lliurament del Tro de Festa 2022. Durant el pregó es repartirà la postal de la Festa Major, número 48, protagonitzada en aquesta ocasió pels Cóssos.

Quan acabi el pregó, el pregoner farà la Crida a la Festa des del balcó de l’Ajuntament, amb l’acompanyament musical dels Ministrers de Reus. Llavors s’encendrà la primera TRONADA. Seguidament, des del campanar, Toc General de Festa que anuncia l’inici de la Festa Major.

En finalitzar la Tronada, la pregonera iniciarà la Cercavila del Masclet amb el primer tast, des de la PLAÇA DEL MERCADAL. Novament, la cercavila agafa el caire de seguici amb la participació de diversos elements festius i diferents acompanyaments musicals, com Xim Xim Mig Grau i els Bandsonats. El Masclet no es repartirà gratuïtament, sinó que es podrà comprar als establiments durant tots els dies de la festa.

21.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, tradicional concert de Festa Major de l’Orfeó Reusenc, que ens oferirà un repertori de diferents estils i autors.

22.00 h, a LA PALMA, XXIV Trobada d’Havaneres, amb l’actuació dels grups de la ciutat Les Veus de Reus i Sopa de Peix. Degustació de rom cremat per a tothom.

22.00 h, al PARC DE LA FESTA, Barraques de Festa Major, amb Sorigen, Dr. Prats i Jazzwoman.

DISSABTE 25 DE JUNY

A partir de les 10.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, Sant Pere Solidari. Jornada familiar i festiva en favor de l’AFANOC i de la Casa dels Xuklis. Tallers per a infants, visita d’elements festius, vermut solidari, Banc de Sang i marxandatge de l’AFANOC.

11.30 h, a la PLAÇA D’EVARIST FÀBREGAS, vermut electrònic. Organitza: diversos establiment d’hostaleria d’El Pallol.

12.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, TRONADA, enguany de manera excepcional es dispararan dues tronades extraordi- nàries amb motiu dels dos darrers anys de pandèmia.

13.00 h, a LA PALMA, concert vermut amb Romaní, el projecte de solista de l'acordionista diatònic Pere Romaní. Ens presenta Harmònic, el seu primer CD de la carrera en solitari, integrat al 100% per composicions pròpies, de ball folk. L'acompanyaran Héctor Beberide (cordes), Joan Tomàs (contrabaix) i Marc Vall (percussió).

13.30 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, Sant Pere Solidari. Gran Rifa Solidària. Compra el teu tiquet per col•laborar amb l’AFANOC i la Casa dels Xuklis i opta a guanyar algun dels increïbles regals cedits pels comerços i empreses del territori. Tot el que es recapti anirà destinat a l’AFANOC i la Casa del Xuklis.

14.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, Sant Pere Solidari. Vermut amb música de DJ.

18.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, Diada Castellera de Sant Pere, amb els Castellers de la Vila de Gràcia, els Nens del Vendrell i els Xiquets de Reus.

De 18.00 a 20.00 h, a la PLAÇA DE SANT PERE, Aixeca el teu gegant. La Colla Gegantera us ofereix la possibilitat de posar- vos sota un gegant i aixecar-lo. Donatiu d’1 €, que es destinarà a Dol d’Estels. Organitza: Colla Gegantera.

De 18.00 a 20.00 h, a la PLAÇA DE SANT PERE, Dona el teu xumet a la Mulassa! Si ja ets gran i vols deixar el teu xumet en bones mans, aprofita-ho i dona’l a la Mulassa. Organitza: Colla Gegantera.

18.30 h, al PARC DE MAS IGLESIAS, espectacle de pallassos per a tots els públics! La Cia. Toc de Gresca ens presenta Bãksa, un show on el Sr. Edetii vol fer una festa amb els seus amics i es convertirà en un tutorial d’aventures i desventures plenes d’alegria i humor i moltes rialles.

18.30 h, des de la CASA RULL, sortida de la cercavila del Canó de les Festes. Música i canonades que anuncien la festa!

19.00 h, a la PLAÇA DE PRIM, ballada de sardanes de Festa Major amb la Cobla Reus Jove. Organitza: Colla Sardanista Rosa de Reus.

19.00 h, des del CARRER DE SANT JOAN i pel centre de la ciutat, cercavila de la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia.

19.00 h, des del CARRER DE MARTÍ NAPOLITÀ, Correbanyes, correbars del Bou, amb el Bou de Tarragona i l’acompanyament musical de Bandsonats.

19.00 h, a la PLAÇA D’ANTON BORRELL, concert a càrrec de la Internacional Cobla Orquestra Montgrins.

19.30 h, a la PLAÇA D’EVARIST FÀBREGAS, versots i parlaments del Ball de Gitanes i del Ball de Pastorets. Representació dels parlaments satírics sobre temes actuals, culturals i de la ciutat amb les danses dels respectius balls, també, a la RAVAL DE SANTA ANNA i al JARDÍ DE LA CASA RULL.

21.00 h, a LA PALMA, Varietées de Sant Pericu. Bravium Teatre ens ofereix i coordina un espectacle amb diferents exhibicions de música, dansa, teatre, màgia, humor, etc., que es barregen en actuacions sorprenents i esbojarrades. Espai amb capacitat limitada. Amb la col•laboració de DOP Siurana.

22.30 h, a la PLAÇA D’ANTON BORRELL, ball de gala a càrrec de la Internacional Cobla Orquestra Montgrins. Ens oferirà una selecció de peces ballables recolzats per uns músics i uns arranjaments de gran qualitat.

22.00 h, al PARC DE LA FESTA, Barraques de Festa Major, amb Juantxo Skalari & La Rude Band, The Tyets i Arc de Triomf.

23.00 h, a la PLAÇA DE LA FARINERA, Nit de Banyes, amb el grup de música PolyKlyn Band i el DJ Lo Puto Cat.

DIUMENGE 26 DE JUNY

ELS CÓSSOS

11.00 h, a la PLAÇA DEL CASTELL, ball complet i parlaments del Ball de Marcos Vicente, el Ball de Gitanes petit i el Ball de Pastorets petit. Seguidament, cercavila.

12.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, TRONADA, enguany de manera excepcional es dispararan dues tronades extraordinàries amb motiu dels dos darrers anys de pandèmia.

12.15 h, a la PLAÇA DE LA FARINERA, ball complet i parlaments del Ball de Marcos Vicente, el Ball de Gitanes petit i el Ball de Pastorets petit.

13.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, concert vermut amb Carles Belda i el conjunt Badabadoc, grup de versions que interpreta amb un estil caribeny clàssics del pop, el rock, la cançó i la música tradicional catalana amb l’objectiu de fer- ho passar bé al públic.

17.00 h, al REFUGI RESTAURANT GALLISÀ, sessió en directe amb John C. Burris & Llambrik de l’Electro-vermut de Reus. Organitza: Refugi Restaurant Gallisà.

18.30 h, al PARC DE MAS IGLESIAS, concert espectacle de Cat Rock en Família amb la mestra i contacontes Rat Cebrián: Lolo, on ets?

18.30 h, a la PLAÇA DE DAVID CONSTANTÍ, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

19.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, els Cóssos, 13è torneig de jocs tradicionals entre equips dels elements festius de la ciutat. 

19.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, 60è Concurs de Colles Sardanistes. Enguany puntuable per al Campionat de Catalunya de Colles Grans i per al Campionat Territorial de Colles Alevins, Infantils, Juvenils, Veterans i Grans. Al final, sardanes per al públic. Organitza i coordina: Patronat Sardanista de Reus, amb l’actuació de la Cobla Reus Jove.

19.15 h, a la PLAÇA DE SANT MIQUEL, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

20.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

20.00 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, concert del cicle d’orgue a càrrec d’Elisenda Pujals (soprano) i Marc Torres (orgue positiu).

20.45 h, al CARRER DEL VIDRE, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

21.00 h, a LA PALMA, Varietées de Sant Pericu. Bravium Teatre ens ofereix i coordina un espectacle amb diferents exhibicions de música, dansa, teatre, màgia, humor, etc., que es barregen en actuacions sorprenents i esbojarrades. Espai amb capacitat limitada. Amb la col•laboració de DOP Siurana.

22.30 h, a la PLAÇA D’ANTON BORRELL, humor, ball, màgia i música a La Revista 2022, amb La vacuna del riure. Un espectacle amb les actuacions del Mag Pere Rafat, l’humorista i showwoman Maika i el ballet The Little Night Cabaret.

22.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, concert a càrrec la Banda de Fer l’Índiu i la Banda Simfònica de Reus, com a preàmbul de La Nit de Fer l’Índiu.

23.30 h, des de l’AJUNTAMENT, inici de la cercavila de La Nit de Fer l’Índiu. L’Àliga i els gegants Indis pujaran en cercavila fins al Campanaret per recollir l’element convidat d’aquest any, el Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc, amb motiu del seu seixantè aniversari. Recorregut: plaça del Mercadal, carrer de Monterols, plaça de Prim, carrer de Llovera, Campanaret, carrer de Llovera, plaça de Prim, carrer de Monterols i plaça del Mercadal. Organitza: Colla Gegantera i CRAC.

A continuació, a la PLAÇA DEL MERCADAL, per acabar la Nit de Fer l’Índiu, concert a càrrec de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic.

DILLUNS 27 DE JUNY

LA FESTA MAJOR PETITA

De 10.30 a 13.30 h, al PARC DE MAS IGLESIAS, parada de jocs de fusta de la companyia Tombs Creatius amb Colors de Monstre. 

13.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, emissió en directe del programa Vostè primer, de RAC1, amb Marc Giró, un programa ple d’humor, cultura, actualitat i irreverència.

13.00 h, a LA PALMA, concert vermut amb FanFarra, amb l’espectacle Fem farra. 

De 17.00 a 20.00 h, al PARC DE MAS IGLESIAS, parada de jocs de fusta de la companyia Tombs Creatius amb Colors de Monstre. Una col•lecció que va més enllà dels jocs de fusta: els objectes són escultures que expressen, l’art combinat amb l’artesania obre la porta a tot un món imaginari que alhora de jugar, fa somiar.

17.00 h, a la PLAÇA DEL BALUARD, Festa Major Sense Cotxets, fins a les 22.30 h.

18.00 h, des del CAMPANAR, Toc de la Festa Major Petita per anunciar la sortida del Seguici Petit, a càrrec dels Ràngers i Noies Guia dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat.

Al mateix temps, des de l’AJUNTAMENT, inici de la cercavila del Seguici Petit.

18.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, berenar popular, gentilesa de Borges. Oganitza: Borges.

19.30 h, a la PLAÇA DE DAVID CONSTANTÍ, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

20.15 h, al CARRER DE SANT MIQUEL, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

21.00 h, al CARRER DE MARTÍ NAPOLITÀ, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

21.00 h, a LA PALMA, Varietées de Sant Pericu. Bravium Teatre ens ofereix i coordina un espectacle amb diferents exhibicions de música, dansa, teatre, màgia, humor, etc., que es barregen en actuacions sorprenents i esbojarrades. Espai amb capacitat limitada. Amb la col•laboració de DOP Siurana.

21.30 h, a la PLAÇA D’ANTON BORRELL, sopar popular de bou i arròs, el plat tradicional de la Festa Major, i a les 22.30 h, ball de revetlla a càrrec de la Reus Big Band. Organitza: el Bou de Reus, amb la col•laboració de Casa Borrull, Fruites i Verdures Cal Pere, Forn Sistaré i Arròs Montsià.

21.45 h, al CARRER DEL VIDRE, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

22.00 h, al PARC DE LA FESTA, concert amb Lildami i Lágrimas de Sangre. 

23.00 h, al FOSSAR VELL, als peus del campanar. El Tomet de Sant Ganxet. Un espectacle ple de sorpreses que acabarà amb un ball de gralles amb el grup Les Antines, DJ Ceba i DJ Guapa i Calvo. Organitza: Tronats de Reus.

DIMARTS 28 DE JUNY

LA VIGÍLIA / LES COMPLETES

9.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, a càrrec dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia.

9.00 h, des de l’AJUNTAMENT, sortida de la cercavila dels gegants, la Mulassa, els nanos i l’Àliga per recórrer els carrers i places de la ciutat.

12.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, que ens anuncia la vigília de la festivitat.

13.00 h, a LA PALMA, concert vermut amb la Banda de la Festa Major. Versions de les peces musicals del nostre seguici portades a l’escenari amb una orquestra de músics locals i una posada en escena original i despreocupada.

17.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa.

17.00 h, des de l’AJUNTAMENT, cercavila dels gegants, els nanos i l’Àliga.

De 18.00 a 24.00 h, a la PLAÇA DEL BALUARD, Festa Major Sense Cotxets.

18.00 h, pels CARRERS DE NUCLI ANTIC, cercavila del Lleó.

19.00 h, al CARRER D’EN VILAR, Ruta del Carrasclet. Ruta per descobrir els espais de Reus del 1714 i els personatges més importants del Reus modern. Preu: 3,5 €, reserva prèvia a https://anseducacio.cat/reserva-ruta.

20.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, el Seguici Festiu de la ciutat.

20.15 h, al CARRER D’EN VILAR, Ruta del Carrasclet. 

20.15 h, des de la PLAÇA DEL MERCADAL, inici de l’anada a Completes del Seguici Festiu.

Simultàniament, des del CAMPANAR, Toc General de Festa.

20.45 h, a la PORTA DE L’AJUNTAMENT, ball solemne curt de l’Àliga com a salutació a les autoritats.

21.00 h, des de la PLAÇA DEL MERCADAL, anada a Completes de la Corporació Municipal amb el convidat d’honor de la Festa Major. També hi són convidats els alcaldes i el president del Consell Comarcal del Baix Camp, precedits per la Bandera de la Ciutat, els macers i els guardadors de la Tronada, amb l’acompanyament musical de la Banda Simfònica de Reus.

21.15 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, Solemne Ofici de Completes, l’homilia anirà a càrrec de Mn. Francisco Giménez Porcuna, adscrit a la prioral de Sant Pere anteriorment, i a Reus, va ser rector de la parròquia de Sant Francesc, entre altres parròquies de l’arquebisbat. Presidirà el prior amb l’antiga capa pluvial, peça reservada per a aquest acte, confec- cionada i regalada a la Prioral durant la primera meitat del s. XX per Marià Fortuny Madrazo, fill de l’il•lustre pintor reusenc Marià Fortuny. Obertura de l’arca de l’altar major, on es guarda durant tot l’any el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere, amb tres panys. Les claus que obren l’urna, les guarden el prior, l’alcalde i un dels preveres de l’Arxiprestat. Antigament, era custodiada pel síndic de la Comunitat de Preveres. Durant la celebració es podran escoltar els “Goigs de Sant Pere”, amb l’acompanyament musical de l’orgue de la prioral a càrrec de Josep Enric Peris i Vidal.

Tot seguit, Toc General de Festa, tornada del seguici i tradicional pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de Reus, des de la prioral fins a la porta de l’Ajuntament. La festa continuarà amb les ballades dels gegants i del bestiari.

Quan finalitzin les ballades, l’alcalde, des del balcó de l’Ajuntament, mostrarà un mocador blanc per indicar l’encesa de la TRONADA. A continuació, tindrà lloc un castell de focs plantat al mig de la plaça, que recupera la forma dels espectacles pirotècnics del passat, més artesanals i de proximitat, amb jardineres als fanals, rodes, focs fixos i giratoris, i altres artificis. Un singular espectacle que tindrà acompanyament musical en viu per retrobar un costum antic propi de les festes i solemnitats més importants.

Un cop acabada l’anada a Completes, sopar popular, ofert conjuntament pels Xiquets de Reus i el Casal Despertaferro, al carrer de Rosich i al carrer de Martí Napolità. El sopar consistirà en una fideuà. Venda de tiquets al bar 3d9 i a la Taverna Despertaferro.

23.00 h, a la PLAÇA D’ANTON BORRELL, gran revetlla de Sant Pere amb el concert de Los Diablos, per continuar amb el ball de l’Orquestra Metropol. 

24.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, revetlla jove amb Canya d’Or, Seguirem i la Ghetto Orchestra. 

24.00 h, a LA PALMA, 30a Nit de Marxa.

24.00 h, al PASSEIG DE MATA, revetlla Go Fabri Open Air Festival Sant Pere 2022. Organitza: La Fàbrica i Bella Itàlia da Gino.

24.00 h, a la PLAÇA DEL TEATRE, revetlla dels anys 80 i 90 amb el DJ Juanjo Odena de la Discoteca Parchís i el DJ Llambrik de l’Electro-vermut de Reus. Organitza: Associació Vermut i Rialles.

DIMECRES 29 DE JUNY

SANT PERE

7.00 h, pel NUCLI ANTIC, matinades tronades, a càrrec de membres i tabalers del Ball de Diables.

7.30 h, des de DIVERSOS BARRIS DE LA CIUTAT, tradicionals matinades, a càrrec dels grups de grallers de la ciutat, que es

dirigiran cap als carrers del nucli antic.

8.00 h, matinades galejades del Ball de Pere Joan Barceló.

8.00 h, pel NUCLI ANTIC, matinades amb la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia.

8.00 h, a DIFERENTS ESTABLIMENTS, esmorzars de forquilla. Enguany, després de la revetlla i per encarar el dia de Sant Pere amb força, podreu anar a esmorzar als següents establiments, entre d’altres: 3de9, Bar Americà, Bar Cafeteria Els Pagesos, Bar Bon Mar, Mesón del Roser, Casa Coder i Restaurant 158.

9.00 h, des de l’AJUNTAMENT, 29 avisos pirotècnics per despertar Reus.

9.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa i des de l’AJUNTAMENT sortida dels gegants per recórrer els carrers i les places de la ciutat.

De 9.30 a 14.00 h, la PRIORAL DE SANT PERE restarà oberta per a la veneració, devoció i pregària del bust reliquiari de Sant Pere, llevat de les hores de culte.

A les 10.00 i a les 12.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, celebració de la missa.

10.20 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, actuació de la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia.

11.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, TRONADA i actuació de lluïment dels grups festius de la ciutat. Prèviament a l’actuació de lluïment del seguici, podrem gaudir del Bou enflocat i els seus tabalers, una antiga tradició de Reus i de diversos punts d’Europa que consisteix en guarnir un bou amb flors i cintes amb motiu d’una festa assenyalada. Col•labora: Flors Cort.

13.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, quan finalitzi el seguici, exhibició castellera a càrrec dels Xiquets de Reus. Els de la camisa avellana volen fer, un any més, la seva millor actuació en solitari i portaran a plaça el tradicional pilar al balcó. L’ajuda de tota la ciutat serà benvinguda per fer realitat els castells de la colla.

17.30 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa i anada a l’Ofici de les autoritats municipals en corporació, acompanyades dels grups festius de la ciutat.

De 18.00 a 24.00 h, a la PLAÇA DEL BALUARD, Festa Major Sense Cotxets.

18.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, solemne missa concelebrada, presidida pel prior Mn. Joan Anton Cedó, assistit pels preveres de l’Arxiprestat, amb l’acompanyament musical de l’Orfeó Reusenc, la coral l’Encís i l’orgue de la prioral. Quan la imatge de Sant Pere surti per la porta de la prioral, l’Àliga farà el seu ball solemne curt.

18.45 h, des del FOSSAR VELL, arrencada del seguici dels grups festius de la ciutat.

19.30 h, pels CARRERS DEL CENTRE, inici de la PROFESSÓ SOLEMNE, amb la creu i els cirials, la capella de cantors, el bust reliquiari de Sant Pere sota tàlem, vicaris, rectors, prior i arquebisbe, els Ministrers de la Ciutat, la Bandera de Reus, els macers, les autoritats, la Guàrdia Urbana de gran gala i, tancant la professó, la Banda Simfònica de Reus. Quan el reliquiari de Sant Pere iniciï la baixada del Fossar Vell, repic de les campanes amb el Toc General de Festa i avisos pirotècnics. Quan la imatge de Sant Pere arribi a la plaça del Mercadal, espectacular ballada de tots els grups festius. Quan la imatge se situï al davant de l’Ajuntament, esclatarà la darrera TRONADA de la Festa Major.

A continuació, la imatge de Sant Pere es dirigirà cap a la prioral i, quan arribi a la porta, gran esclat de festa i tronada aèria. Un cop la imatge torni a l’urna de l’altar major de la prioral, es procedirà a guardar-la amb les tres claus que custodien l’alcalde, el prior i, antigament, el síndic de la Comunitat de Preveres, fins a l’any vinent.

En acabar, tornada festiva a la PLAÇA DEL MERCADAL. Últimes ballades, encesa de la Víbria i el Drac i carretillada de Sant Pere a càrrec del Ball de Diables, que posarà punt final a la festa de Sant Pere d’enguany.

23.30 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, concert amb Plombiers i Fundación Tony Manero.

DIJOUS 30 DE JUNY

19.00 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, conferència «Llibres que han marcat el món d’avui»: A la recerca del temps perdut, a càrrec de Valèria Gaillard, traductora.

DISSABTE 2 DE JULIOL

22.00 h, a la PLAÇA DE LA PATACADA, espectacle del Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc per la celebració del seu 60è aniversari, que ens portarà a viatjar de la tradició a la innovació tot fusionant diferents arts: música en directe, ball de bastons i audiovisual.