Presentació del programa del 8M a Reus; a la sala de premsa de l'Ajuntament es mostra el programa i el cartell

Una trentena d'actes nodreixen el 8M a Reus

Les convocatòries s'han adaptat a les restriccions decretades

Els actes del 8 de març d'enguany de Reus, igual que a la resta de municipis on se'n celebrin, s'adaptaran a les restriccions. El Dia Internacional de les Dones es commemorarà amb una trentena d'actes coordinats per la regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals i impulsats pel mateix Ajuntament i per diverses entitats i col·lectius.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

El lema global és «Juntes, diverses, vives i lliures» s'ha presentat aquest dilluns el programa i el cartell dels actes del 8M, que començaran demà mateix, dos de març i que també compta amb la vinculació amb el col·lectiu LGTBI+ perquè aquestes accions siguin transversals i no discriminatòries cap a les dones transsexuals, segons s'explica des de la regidoria.

Precisament s'ha volgut destacar l'esforç que s'ha fet, per part de totes les entitats i col·lectius implicats, per adaptar la programació d'enguany a les restriccions decretades. L'acte institucional es farà el mateix dia 8 de març des del saló de plens de l'Ajuntament de Reus i es retransmetrà en directe.

A més, la regidora de Participació, Montserrat Flores, ha destacat també que es tracta d'una programació amb les dones com a protagonistes, «com no podia ser d'altra manera», però a la qual també s'ha pensat en la presència dels homes. «Sense la suma, l'ajuda, la col·laboració, l'aliança i l'acompanyament dels homes no serà possible la transformació que necessitem fer a la societat, per tant, protagonisme de les dones  i aliança i acompanyament dels homes per fer aquests canvis que la societat necessita», ha exposat Flores.

Una altra de les novetats d'enguany és la incorporació del Centre de Lectura a les entitats que configuren el programa principal coordinat per l'Ajuntament. Els actes comencen demà dia 2 de març al Casal de les Dones i a la programació hi destaca, segons ha subratllat Flores, l'espectacle d'humor feminista de Riot Comedy Fem que s'ofereix dijous de la setmana vinent, dia 11 de març, al Teatre Bartrina i que també es retransmetrà en directe. La programació d'aquest 8M a Reus és la següent:

Programa del 8M a Reus

- Dimarts 2 de març a les 12.30 h al Casal de les Dones: «Art al carrer». S'instal·larà una fotografia mural de Marta Fàbregas amb la col·laboració de dones del municipi. Organitza Galeria Anquin’s i Casal de les Dones.

- Dimecres 3 de març a les 18.00 h a la sala d’actes del Casal de les Dones. Es projectarà la pel·lícula «WOMAN» i posteriorment es farà tertúlia a càrrec de Mariona Gasset Franch. Organitza Solidaritat i Cooperació.

- Dijous 4 de març a les 10.00 h a la plaça del Prim. Punt d’informació de serveis per a les dones / Punt Violeta i Multicolor. Organitza Casal de les Dones.

- Dijous 4 de març a les 19.00 h als rentadors del Casal de les Dones. Inauguració de l’exposició d'il·lustracions «Haikus en confinament» a càrrec d’Alina Ballester. Organitza Botiga Batabat i Casal de les Dones.

- Divendres 5 de març a les 11.00 h a les xarxes de Reus Cultura: «8 poetesses del Baix Camp»: breus documents d'àudio on expliquen per què escriuen. Organitza Biblioteques Municipals de Reus.

- Divendres 5 de març a les 19.00 h a les xarxes de Joventut Reus: «El plaer és meu», parlem de plaer sense tabús. El col·loqui serà telemàtic i va dirigit a noies majors de catorze anys. Organitza Joventut Reus.

- Divendres 5 de març a les 19.00 h a la sala virtual del Centre de Lectura. Presentació del llibre «Viure perillosament», de Gemma Pasqual. Organitza Centre de Lectura de Reus.

- Dissabte 6 de març a les 20.00 h al Teatre Bartrina. Espectacle musical «Monica Green 30 anys». Organitza Teatre Bartrina en col·laboració amb la 19a edició del Festival de Música Negra.

- Diumenge 7 de març a les 18.00 h al Teatre Bartrina. Espectacle musical «Aiala en concert». Organitza Teatre Bartrina en col·laboració amb la 19a edició del Festival de Música Negra.

- Dilluns 8 de març a les 10.00 h al saló de plens de l'Ajuntament de Reus i amb retransmissió a través dels canals municipals. Acte institucional, que inclou la lectura de la declaració Institucional a càrrec de Berta Mascaró, activista feminista i LGBTI+. Música: «Crossover Trio». Retransmissió a reus.cat/endirecte. Organitza Casal de les Dones.

- Dilluns 8 de març a les 19.00 h a la plaça de la Llibertat Concentració per reivindicar el 8M. Organitza Plataforma 8M.

- Dilluns 8 de març a les 19.00 h al Centre de Lectura. Conferència a càrrec d'Isabel Martínez titulada «Una història (des)coneguda. El Centre de Lectura amb ulleres lila». Organitza Centre de Lectura de Reus.

- Dimarts 9 de març a les 12.00 h a la plataforma virtual interna de l'Ajuntament de Reus. Seminari web «llenguatge inclusiu i no sexista». Adreçat al personal de l’Ajuntament de Reus. Organitza Política Lingüística.

- Dimarts 9 de març a les 18.30 h als rentadors del Casal de les Dones. Ans Educació ofereix la ruta «Sederes en femení. Organitza Casal de les Dones.

- Dimecres 10 de març a les 17.30 h al perfil d'Instagram del Casal de les Dones i al web de la Biblioteca Central Xavier Amorós. «Contes a cau d’orella». Narració de contes igualitaris, a càrrec d’Alba Garcia Magaña. Organitza Casal de les Dones.

- Dimecres 10 de març a les 19.00 h al Casal de les Dones i a les xarxes d'ERC. «Governs feministes». Organitza Esquerra Republicana de Catalunya.

- Dijous 11 de març a les 19.00 h al Teatre Bartrina i a les xarxes i canals de l'Ajuntament de Reus. «RIOT COMEDY FEM»: espectacle d’humor feminista. Organitza Casal de les Dones.

- Divendres 12 de març a les 18.00 h al Casal de les Dones. Xerrada «Origen del 8 de març». Organitza Associació Calmécac.

- Dimarts 16 de març a les 12.00 h a la plataforma virtual interna de l'Ajuntament de Reus. Seminari web «llenguatge inclusiu i no sexista». Adreçat al personal de l’Ajuntament de Reus. Organitza Política Lingüística.

- Dijous 18 de març a les 17.30 h al jardí del Casal de Joves. «Taller d’estampació de bosses feministes». Organitza Joventut Reus.

- Dijous 18 de març a les 19.00 h al Casal de les Dones. Taller de masculinitats igualitàries per a nois joves «Si home!», a càrrec de Joan Ferre Puig. Organitza Casal de les Dones.

- Divendres 19 de març 18.00 h als rentadors del Casal de les Dones. «La dona entre cultures». Taula participativa. Organitza Associació de Dones Madre Tierra.

- Dimarts 23 de març a les 9:30 h als canals virtuals de la Cambra de Comerç de Reus. «El periodisme amb visió de dona», a càrrec de Neus Bonet i Coia Ballesté. Modera Virginia Peña. Organitza Cambra de Comerç de Reus (inscripcions a empreses@cambrareus.org).

- Dijous 25 de març a les 19.30 h al Casal de les Dones. Taller de masculinitats igualitàries per a homes adults «Som homes?», a càrrec de Joan Ferre Puig. Organitza Casal de les Dones.

- Dilluns 29 de març a les 19.00 h als rentadors del Casal de les Dones. Inauguració de l’exposició de les 365 fotografies del projecte «Heroïnes anònimes» a càrrec de Laura Recasens. Organitza Casal de les Dones.

La programació la completen dos actes més que no tenen una data concreta. L'exposició «Ciutadanes de la República, la condició femenina, 1931-1939» i l’objecte destacat «Maria Pascual, l’escultora oblidada» seran del 3 de març al 3 d’abril al Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca. Les visites guiades «Verges, santes i altres dones del Museu» al Museu d’Art i Història de Reus es poden concertar al web del Museu de Reus o també sota demanda per a grups bombolla.