Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la presentació del projecte de dinamització

Un projecte de dinamització comercial vol impulsar el barri del Carme de Reus

Es proposa potenciar l'associacionisme comercial, pintar les pilones del carrer de Sant Llorenç i treballar la cohesió social

Imatge de la presentació del projecte de dinamització
Imatge de la presentació del projecte de dinamització | Cedida

La dinamització comercial del barri del Carme s'ha d'impulsar des dels negocis, però amb una estreta relació amb els actors socials, educatius i culturals de la zona. Aquesta és la conclusió principal d'un estudi dut a terme per l'Institut Municipal de Formació i Empresa Mas Carandell. La regidora d'Empresa i Ocupació de l'Ajuntament de Reus vol d'aquesta manera, donar resposta a les mancances detectades en aquests àmbits.

[predef]reus-144[/predef]

Les propostes concretes van des d'impulsar l'associacionisme comercial fins a pintar les pilones del carrer de Sant Llorenç. En primer lloc, des del govern municipal es vol «cohesionar el col·lectiu de comerciants». Per conèixer la realitat actual s'ha realitzat un mapa comercial de la zona identificant els establiments oberts i els que estan tancats. Se n'han detectat les necessitats i mancances i, a partir d'aquí, es vol «millorar el servei que ofereixen i recuperar la demanda comercial i la capacitat d'atracció de la zona».

L'Institut Baix Camp de Reus | Laia Riba

Cohesionar i millorar el barri

Un dels mecanismes que es vol utilitzar per cohesionar el teixit social i comercial del barri del Carme és el reforç de la seva identitat, a més de «consolidar una activitat de promoció i animació continuada». Un dels resultats que se n'esperen, amb la implicació de Mas Carandell a través dels cursos que s'hi ofereixen, és «la intermediació laboral amb el contacte entre les persones i empreses del barri».

Més enllà de les dinàmiques que s'estableixin entre els actors que donen vida al barri, des de l'administració també s'han detectat mancances en les quals treballar. «Des d’iniciatives destinades directament a fraccionar o millorar les taxes a la neteja dels carrers, el manteniment de locals tancats, més policia de proximitat o campanyes de dinamització i promoció de la zona».

També es té en compte la falta d'il·luminació, així com de la necessitat de millorar tant la neteja de la via pública com dels locals tancats. Altres línies d'actuació que es desprenen d'aquesta anàlisi DAFO són «professionalitzar el comerç i, de forma molt important, potenciar els centres educatius com a espais de gestió de coneixement per impulsar el potencial del barri».

Imatge de la pintada de pilons del carrer de Martí Napolità, feta per diverses entitats | Isma Llanes

Pilons pintats, producció audiovisual i l'ús d'Internet

Una de les accions que es proposen en la línia de la cohesió del barri és pintar els pilons del carrer de Sant Llorenç. La idea és que entitats i institucions com l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme, els instituts Vilaseca i Baix Camp, la facultat de Medicina de la URV, l'Escola d'Art i Disseny, l'Orfeó Reusenc o la Coordinadora de Danses Tradicionals pintin aquests elements.

Des de Mas Carandell, la Casa d'Oficis de Creació i Producció Audiovisual presentarà, el 12 de desembre, el seu projecte final. Consisteix, per una banda, en un documental sobre la vida quotidiana a la plaça de la Patacada. Per l'altra, l'equip de videojocs ha creat «una recreació futurista i distòpica de la plaça» que també s'inclou en aquest projecte, que vol «donar valor a la Plaça de la Patacada com a element identificador del barri i reclam del mateix».

Una darrera branca del projecte és una sessió informativa sobre eines TIC —tecnologia de la informació i la comunicació— específicament pensades per al comerç. S'inclouen l'ús de les xarxes socials i el comerç electrònic per aconseguir «ampliar clients i vendes; és promoure l’ús de les eines que utilitzen les grans empreses del sector per posicionar-se».