Façana principal del Casal de les Dones de Reus

Una jornada de treball culminarà el projecte reusenc per visibilitzar el dol perinatal

S'amplia el termini per participar en l'enquesta per a persones afectades o professionals sanitaris d'aquest àmbit

El Cementiri General de Reus acull una nova iniciativa per acompanyar i donar veu i suport a les persones que estan de dol per una mort gestacional o perinatal. El projecte és obra dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp juntament amb el col·lectiu Dol d'Estels, l'Hospital Sant Joan i la delegació territorial del Col·legi de Psicologia. S'impulsa en el marc del 150 aniversari del Cementiri General de Reus.

Allà s'hi està habilitant un espai de memòria col·lectiva, com un registre dels nadons a l'Arxiu Municipal. També un servei de suport i acompanyament a les famílies que han patit la pèrdua d'un fill durant l'embaràs, el part o poc després del naixement. El projecte s'ha posat en marxa per combatre «el desconeixement social d'aquesta realitat, fruit del tabú que encara s’arrossega a la nostra societat».

Això provoca «conseqüències en el comportament, comentaris i reaccions que molt sovint afecten negativament a les mares i pares». La primera fase del projecte va començar el 15 de juliol passat amb una enquesta per recollir les vivències i necessitats de les perosnes que pateixin aquest dol. També s'ha volgut comptar amb els professionals que acompanyen les famílies.

La rebuda d'aquesta iniciativa de participació, amb més de 200 aportacions, ha fet que s'ampliï el termini per prendre-hi part. Serà fins al 19 de setembre quan es podrà intervenir a través de l'enquesta digital del web municipal. Hi pot participar qualsevol mare, pare o familiar més gran de 12 anys que hagin tingut relació amb una experiència com aquesta.

Com es recorda des del govern municipal, també aquells professionals que treballin en aquest sector. El que no és un requisit és estar empadronat a Reus. Tot plegat ha de culminar el 15 d'octubre, dia internacional per a la visibilització de la mort gestacional i perinatal.

Serà a través d'una jornada de treball a les sis de la tarda al Casal de les Dones per difondre els resultats de l'enquesta i aprofundir en el seu contingut. Aquesta jornada està prevista tant per a les persones que hagin participat a l'enquesta com tothom que vulgui treballar en aquest projecte. També es preveu convidar les famílies perquè hi participin i com a mostra de reconeixement.