Plaça del Víctor de Reus amb una perspectiva de la part superior del carrer Ample

La reforma i el nou disseny de la plaça del Víctor de Reus passen l'aprovació inicial

Ha de ser la primera part de tota la reforma del carrer Ample | Està previst que les obres comencin a la tardor

Nova passa endavant cap a la reforma del carrer Ample de Reus. L'Ajuntament ha aprovat, de manera inicial, la primera fase del projecte, que consisteix en la reforma de la plaça del Víctor. Segons el calendari anunciat, les obres han de començar aquesta tardor vinent.

Compten amb un pressupost d'1.007.629 euros i es dividiran en dues fases. La primera es licitarà quan el projecte quedi aprovat definitivament i se centrarà en la plaça del Víctor i els trams dels carrers Ample, Miró i Santa Helena. La segona fase serà la del carrer Alt de Sant Josep, el carrer de Castellvell i la connexió amb la plaça del Pintor Revascall.

Per tant, la primera fase servirà per reformar la plaça del Víctor en si, i la segona, per establir una connexió amb el futur Centre Cívic Gregal. El projecte va a càrrec de l'estudi d'arquitectura Batlle i Roig, responsable també de la Boca de la Mina i del pavelló del Molinet. L'objectiu general de tot el projecte és pacificar la circulació i millorar la mobilitat. 

Dibuix del nou disseny de la plaça del Víctor de Reus
El nou disseny ha de deixar la plaça i el seu voltant a un sol nivell i incrementar-hi la vegetació | Ajuntament de Reus

L'aprovació inicial del projecte manté els objectius anunciats durant la seva presentació. Es vol «millorar la qualitat ambiental i paisatgística» i també «potenciar la diversitat d'usos i usuaris per evitar situacions d'incivisme». Ha de servir, a més, per «posar en relleu el patrimoni cultural i històric».

Pel que fa al disseny de la plaça del Víctor, es farà servir el granit a la zona central, al voltant de la font de Neptú. La resta de la zona es reformarà amb paviment de llambordes de formigó seguint la imatge dels carrers reformats del barri. La plaça, el tram del carrer Ample que hi passa i els carrers de Miró i de Santa Helena quedaran a un sol nivell.

El projecte considera que tant la font com la pèrgola «condicionen en gran mesura l’espai al seu voltant». De fet s'apunta que complica la comunicació amb la part posterior de la plaça. La solució que s'ha adoptat és l'enderroc parcial de la jardinera de la pèrgola.

D'aquesta manera, expliquen fonts municipals, s'obre un pas i es reencaixen els accessos a la zona de la pèrgola. Amb el nou disseny hi haurà «diversos punts d'estada repartits per tot l'àmbit, afavorint així l'ús de la plaça en diverses maneres». A més, també es vol «evitar la concentració de les zones de seure exclusivament sota la pèrgola».