L'Àliga de Reus ballant a l'interior del Santuari de Misericòrdia

La situació sanitària a Reus deixa en suspens la proposta concretada per Misericòrdia

Cultura i Seguici Festiu treballen des de fa setmanes un model de Festa de Misericòrdia adaptat a les circumstàncies

Falta menys d'un mes per la Mare de Déu de Misericòrdia i, a Reus, la celebració de la festa segueix sent un interrogant. Un dubte que, des de fa setmanes s'ha treballat per esvair, i que s'ha arribat a concretar en una proposta que, tot i que es manté sobre la taula, no s'ha tancat de manera definitiva a causa de la situació de crisi sanitària actual.

Segons confirmen fonts de diverses entitats implicades en concret en el Seguici Festiu de la ciutat, des de l'Institut Municipal Reus Cultura i la regidoria s'havia proposat un model de Festa de Misericòrdia que s'ajustava a les mesures i restriccions anteriors a l'increment del risc de contagi a Reus.

Ja aleshores, l'opinió en el si del Seguici no és homogènia, ni tampoc dins de la majoria d'entitats. Si el Lleó ha tancat la porta a qualsevol celebració, hi ha entitats que mantenen l'aposta de programar actes ajustats a les mesures sanitàries. Són conscients, això sí, que la situació pot canviar en qüestió de dies, i que el que s'acabés acordant i presentant podria no arribar-se a fer si les circumstàncies de finals de setembre no ho permetessin.

El Seguici s'adaptaria a les mesures i una part actuaria per Misericòrdia

Aquest model consistiria a exposar les figures del Seguici a Cal Massó, que no actuarien en cap moment d'enguany, i que els balls sí que poguessin oferir les seves danses a la ciutadania i a la patrona. Seria el dia 24 de setembre, vigília de Misericòrdia, en un escenari ubicat al pati del Santuari.

L'aforament seria limitat precisament per ajustar-se a les mesures sanitàries. Per la seva banda, el Seguici petit actuaria de la mateixa manera, amb les ballades només de les danses, sense Gegants ni la resta de figures. En aquest cas s'hauria proposat que l'actuació es fes a la zona de Mas Iglesias.

Els actes del Seguici que sí que es mantindrien serien la Baixada de Diables, que pel seu format ja manté de manera habitual una distància suficient entre els participants, i el ball solemne de l'Àliga, aquest sí, adaptat. En el cas dels Diables, de fet, s'hauria proposat poder fer la Baixada, però no hi hauria Carretillada.

En el cas de l'Àliga, que habitualment balla el vespre del dia 25 dins del Santuari, en honor a la Mare de Déu de Misericòrdia, enguany podria canviar. La idea que s'hauria plantejat és que ballés al matí i que ho fes fora del Santuari, davant de la porta del temple.

Des del govern, que no s'ha pronunciat públicament respecte a la Festa de Misericòrdia, s'insisteix que, actualment, no hi ha res confirmat ni programat. Sí que s'admet que hi ha una proposta tancada, «que és la que s'ha treballat amb les entitats», remarquen.

Subratllen, això sí, que des de Cultura es resta a l'espera de l'evolució de l'epidèmia i de les mesures que es puguin adoptar les pròximes setmanes. No hi ha data marcada per presentar el programa, i les mesures extraordinàries implantades a Reus deixaran de ser vigents, si no hi ha canvis, quan acabi aquest cap de setmana, dues setmanes i mitja abans del 25 de setembre.