Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

La CUP Reus torna a exigir la municipalització del servei de la brossa

S'obren a govern, a PDeCAT i ERC Reus per no votar en contra de la pròrroga

Marta Llorenç a exposat la posició de la CUP Reus
Marta Llorenç ha exposat la posició de la CUP Reus | Laia Riba

 

Després de diversos anys, el conflicte del servei de recollida selectiva a Reus continua al consistori reusenc. El pròxim 27 de desembre s'ha convocat un ple extraordinari per parlar sobre la pròrroga del servei d'escombraries a Reus. El grup municipal CUP Reus presenta una moció en contra de la pròrroga i exigeix que es municipalitzi aquest servei. Per aquest motiu avui, dijous 20 de desembre, han realitzat una roda de premsa per exposar la seva posició. 

«La pròrroga de la pròrroga de la pròrroga»

Actualment el servei d'escombraries a Reus és gestionat per l'empresa privada Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), i el cost d'aquest servei és el més elevat de la partida municipal. Des del grup municipal de la CUP Reus exposen que la decisió de la pròrroga forçosa del servei de la brossa és «la pròrroga de la pròrroga de la pròrroga». Exigeixen que aquest servei hauria d'estar municipalitzat i s'obren a altres grups municipals  per si els recolzen en la seva proposta, no votar en contra de la pròrroga.

La CUP Reus dicta de mala gestió al consistori reusenc
La CUP Reus dicta de mala gestió al consistori reusenc | Laia Riba

 

Punt de vista econòmic de la CUP Reus

«Estem en mans d'un interès privat i s'ha prioritzat aquest interès» exposa la regidora de la CUP Reus, Marta Llorenç. La competència de la neteja de residus és obligatòria, i des del grup municipal manifesten que és necessària la municipalització del servei.  D'altra banda expliquen que aquest servei es desenvolupa amb una màquina en mal estat que és «deixalla»,  i que la ciutadania reusenca tornarà a pagar el mateix per un mal servei.

Els dispositius fa anys que estan en mal estat, segons confirmen des de la CUP Reus i per tant  hi ha menys vehicles amb menys manteniment, provocant que el servei de recollida d'escombraries no es pugui realitzar amb total eficiència. Des del grup municipal exposen que aquesta problemàtica  «afecta la qualitat del servei i a la ciutadania». Posen l'exemple dels incendis en maquinàries que van afectar els treballadors, i confirmen que «existeixen alternatives a FCC tant privades com públiques». 

Més atenció al personal laboral

La regidora Marta Llorenç comenta que «l'Ajuntament de Reus  no està assumint la seva responsabilitat com administració pública», en referència al fet que s'han de preservar les condicions i drets laborals dels treballadors. El consistori hauria de vetllar «perquè el personal de l'empresa pugui dur a terme la seva feina en les millors condicions»  afegeix. Això ho relaciona que si no hi ha maquinària en bon estat, els treballadors no podran dur a terme les seves tasques amb eficiència.

«Les màquines en mal estat han provocat sinistralitat», ja que diversos treballadors han tingut accidents laborals greus, aclareix Marta Llorenç. Tanmateix, es queixen sobre el sindicat dels treballadors, on «el representant del comitè d'empresa fa declaracions públiques  més aviat en nom de l'empresa que no pas dels treballadors»,  afirma el grup municipal. A causa d'aquesta sèrie de «problemes» els treballadors fan la seva jornada sota «estres i sinistralitat».

Mala gestió per part de l'Ajuntament

La CUP Reus manifesta que l'Ajuntament «no ha analitzat que suposa aquesta pròrroga forçosa», afegeix que  «es regalaran més d'11 milions d'euros a una empresa privada  que no ha sortit a concurs públic». Segons la CUP Reus el contracte amb l'empresa privada encarregada del servei de brossa, ja es va acabar l'any 2017, i que abans d'aquest termini el consistori ja hauria d'haver posat a concurs la gestió de les escombraries  al municipi.

El grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Reus
El grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària

 

Segons expliquen el contracte de licitació, ja podria haver estat llest al setembre però per «dubtes polítics» no es va realitzar. La regidora Marta Llorenç declara que hi ha interessos privats darrere d'aquesta gestió,  per aquest motiu es vol aprovar una pròrroga. Reus és una de les ciutats catalanes on la ciutadania paga per sobre de mitjana el servei d'escombraries, un servei «que no arriba a la qualitat necessària, segons han reconegut a escala tècnica»,  exposa el grup municipal. A més, «seguim pagant impostos i no tenim el servei que ens mereixem», afegeixen.

D'altra banda, la CUP Reus aclareix que la qualitat del servei de recollida selectiva a Reus ha baixat en 10 anys, amb el risc de fer front així a una normativa europea que es posarà en marxa i que dictamina que s'ha d'arribar al 50% quan ara s'està al 29%. Si quan es posi en vigor la normativa Reus no compleix el mínim requerit, s'haurà d'afrontar la multa corresponent. 

Tenen l'objectiu de municipalitza el servei de recollida selecitva
Tenen l'objectiu de municipalitzar el servei de recollida selectiva| Cedida

 

S'obren a govern, a PDeCAT i ERC

«Ens obrim a govern, a PDeCAT i ERC Reus, per no votar  en contra de la pròrroga»  declara el grup municipal. Per tant, com a proposta s'obren a PDeCAT i ERC Reus que si abans del dia 27 de desembre, dia Ple extraordinari municipal, hi ha una predisposició a posar damunt de la taula la planificació d'una nova licitació i amb l'objectiu de municipalitzar el servei,  confirma que no votarien en contra de la pròrroga forçosa. 

Aquesta decisió es realitzaria amb la condició que passessin només  sis mesos de pròrroga i que el consistori assumeixi la gestió directa. Amb data límit del 15 de gener per tornar a treballar sobre la proposta de municipalitzar el servei de recollida selectiva.