Andreu Martín i Alberto Bondesio parlant entre ells al barri Fortuny de Reus

El PSC de Reus vol que el govern presenti candidatures d'habitatge als fons europeus

Els socialistes consideren que Reus pot perdre oportunitats valuoses per invertir en alguns barris

El PSC de Reus reclama al govern que presenti candidatures en matèria d'habitatge als fons europeus. Els socialistes consideren que hi ha zones de la ciutat que es podrien veure molt beneficiades per aquests fons Next Generation. En concret pel que fa a millorar l'eficiència energètica i l'accessibilitat dels habitatges.

Aquest matí, el portaveu local, Andreu Martín, i Alberto Bondesio, assessor al Parlament Europeu de la presidenta del grup socialista, Iratxe García, s'han desplaçat al barri Fortuny. El posen d'exemple de zones que podrien beneficiar-se d'algunes línies de subvenció europees. En concret perquè fa tres setmanes es va obrir una convocatòria per millorar l'eficiència energètica dels habitatges.

És aquesta la línia que els socialistes reclamen que s'estudiï com, segons afirmen, han fet altres municipis. Bondesio apunta que Sabadell, Màlaga o València ja van elaborar les seves propostes a principis d'any i aquesta tardor. «Van definir en què volien executar aquests fons, i això a Reus no existeix», critica.

Andreu Martín considera que precisament aquesta línia d'ajuts oferiria molt de potencial a zones com el barri Fortuny de Reus. Es refereix en concret als blocs de pisos més antics, que amb el pas del temps han quedat desfasats en aspectes com l'eficiència energètica o l'accessibilitat. «Es requereixen uns esforços econòmics importants per posar al dia aquestes prestacions», apunta.

Considera que «els fons europeus són una oportunitat com difícilment en trobarem cap altre en molts anys». És per això, sentencia que «deixar-la passar seria un error». Apunta que el barri Fortuny podria beneficiar-se d'aquests ajuts, que permetrien fer front a inversions als habitatges.

Unes millores que, pel seu perfil demogràfic, els propietaris dels pisos no sempre poden assumir. «Ens preocupa que el govern hagi donat poques explicacions sobre aquestes iniciatives», afegeix Martín. De fet posa els recursos de l'agrupació socialista a disposició del govern local per elaborar les candidatures.

Fins i tot obre la porta a la seva redacció externa «perquè el que és prioritari és que es facin totes aquestes peticions de fons». Des del seu punt de vista, no només per les inversions concretes, sinó pel que impliquen des d'una perspectiva general. «Alguns barris se'ns estan quedant amb un perfil de població que no és homogeni a altres zones de la ciutat», alerta el portaveu socialista.

Una situació que es produeix, precisament, per la manca d'inversió en eficiència energètica i accessibilitat. Martín exposa que aquesta dinàmica pot estendre's per un barri si no s'hi actua.

En el cas de l'Estat espanyol, Bondesio ha explicat que els fons europeus es destinaran a les administracions que tinguin les competències per executar-les. Ha subratllat també que es tracta d'una filosofia totalment oposada a la de les retallades arran de la crisi del 2008.