Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'edifici a mig enderrocar del carrer de Sant Llorenç de Reus

El PSC de Reus exigeix que s'aturin els enderrocs del carrer de Sant Llorenç i del Mas de l'Escorial

Neguen els arguments del govern i reclamen que se certifiqui el valor patrimonial dels edificis

L'enderroc del carrer de Sant Llorenç de Reus es troba en fase avançada, i el Mas de l'Escorial ha de ser el següent. Es tracta de dos immobles de titularitat municipal que han despertat crítiques contra el govern local per derruir-los en lloc de protegir-los. Des del consistori s'insisteix que s'havien d'ensorrar per motius de seguretat, mentre que ara és el PSC local qui exigeix l'aturada de les obres.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

En un comunicat de premsa emès aquest dimarts, el partit reclama que les màquines deixin de treballar-hi «fins que no es demostri que no tenen cap valor patrimonial». Segons detallava la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, els processos d'enderroc van passar tots els tràmits necessaris, inclosos els d'exposició pública i període d'al·legacions.

A més, afegia, cap dels dos edificis tenia catalogació ni protecció perquè en tots dos casos estaven afectats per la planificació urbanística feta anys enrere, durant l'època de govern tripartit segons matisen algunes fonts. Els socialistes volen «que es duguin a terme els procediments pertinents que garanteixin que no tenen cap valor patrimonial» abans de seguir avançant amb els enderrocs. La façana del número 27 del carrer de Sant Llorenç, de fet, ja ha desaparegut.

El PSC reclama protegir el patrimoni local

El grup liderat per Andreu Martín es fixa, en concret, en dues qüestions. Per una banda exigeixen que la regidoria d'Urbanisme aclareixi «els criteris pels quals aquests dos edificis no tenien protecció patrimonial». Per l'altra volen certificar que l'informe de l'arquitecte municipal qualifiqués l'enderroc de necessari per motius de seguretat.

De fet, amplien la demanda d'informació a tota la ciutat per conèixer «els edificis que estan en risc d’esfondrament i quin plantejament s’ha fet de cadascun per tal de valorar si cal protegir-los». Martín es fixa en concret en la denúncia pública que ha fet del cas Unesco Tarragona i de la qual també s'ha fet ressò l'entitat Espais Ocults, una denúncia que va en sintonia amb les que s'havien fet públiques per part de persones individuals abans que comencés l'enderroc.

«Cal que es revisin amb urgència els procediments realitzats i s'esclareixin els motius que han portat a l'enderroc d'uns edificis municipals centenaris, de gran valor històric, amb elements arquitectònics propis del noucentisme», sentencia. També insisteix en l'estat de conservació del Mas Totosaus, situat davant del CAP Sant Pere i per al qual el govern ha anunciat la voluntat de rehabilitar-lo.

El portaveu recorda que el PSC ha presentat diferents precs i mocions perquè s'actuï en aquest edifici. «Si aquest mas, que és un element patrimonial protegit, el tenen en un estat d’abandonament absolut, com han de tenir immobles que no disposen d’aquesta protecció?», etziba.

Afegeix, encara, que «alguna cosa no s’està fent bé i ens fan dubtar seriosament que tingui cap voluntat de protegir el patrimoni; no hi ha planificació, no es fa cap actuació i per això exigim del govern de Junts, ERC i Ara Reus més sensibilitat, més dedicació i més cura envers el patrimoni arquitectònic de la ciutat, que és part de la nostra història». 

Per últim, considera que el problema és prou greu per convocar una reunió entre govern municipal, oposició i «entitats que es dediquen a posar en relleu el patrimoni arquitectònic de la ciutat per escoltar les explicacions que justifiquen aquests fets lamentables i que suposen una pèrdua irrecuperable per a la ciutat».