Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Andreu Martín i Hèctor Fort a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

El PSC de Reus acusa el govern de fer una piscina coberta a mida i dictat dels operadors privats

Reclamen que es torni a fer l'informe de viabilitat que va aprovar el plenari a l'octubre

La futura piscina coberta de Reus comença amb mal peu segons ha insistit, aquest dimecres, el PSC local. L'anomenat centre aquàtic i de fitness se sustenta en «un estudi de viabilitat incomplet, insuficient i que simplement està mal fet», etziba el portaveu socialista, Andreu Martín.

Insisteix a criticar que la gestió de l'equipament acabi sent privada i, de fet, denuncia que és precisament per això que el complex s'ha dissenyat segons les preferències i les directrius dels operadors privats. «De qui és la voluntat que aquest centre sigui com és? Ho està decidint l'Ajuntament?», es pregunta.

Reclamen que es torni a fer l'estudi de viabilitat, aquesta vegada plantejant totes les opcions possibles. També presentaran al·legacions al projecte perquè, en definitiva, consideren que la inversió és considerable i, de fet, aposten per destinar-la a altres usos. Segons va anunciar el govern quan va presentar el projecte, dels 8 milions d'euros previstos per construir la instal·lació, l'Ajuntament n'aportarà 1,4 com a molt, i serà l'empresa adjudicatària qui n'assumeixi la resta.

L'estudi de viabilitat, fet a mida del resultat i dels operadors

«Em fa la impressió que ens estan dient com ha de ser el nostre equipament des de fora», etziba. Sentencia que «els que es poden quedar amb aquesta construcció i gestió ens estan dient com ha de ser el projecte perquè sigui el més econòmicament potent».

Insisteix, encara, que «si ho decidís l'Ajuntament, l'estudi de viabilitat hauria d'haver recollit tots els plantejaments diversos». Una situació que no s'ha produït. «Per què RELLSA —Reus Esport i Lleure, l'empresa municipal d'aquest àmbit— no pot gestionar aquest equipament?», insisteix Martín.

Un altre plantejament que no s'ha tingut en compte, denuncia, és «una piscina pública municipal amb finançament compartit amb la Generalitat de Catalunya, que arriba al 30%; no s'ha contemplat», critica. Una opció que, explica, «sent la majoria de les piscines del nostre entorn piscines d'aquesta tipologia, se'ns fa molt difícil entendre per què no s'ha valorat aquesta possibilitat».

El portaveu socialista insisteix i recrimina al govern que «hi ha molts elements en aquest estudi de viabilitat que, des del nostre punt de vista, estan orientats a inflar una aportació municipal sense estar prou justificat». Una realitat que «evidencia que el que es vol és un objectiu ja decidit», que no hauria de ser, recorda, l'objectiu d'un estudi de viabilitat.


És per això que reclamen que es torni a fer, per incloure totes les alternatives possibles. A més, consideren que la inversió prevista no és urgent destinar-la a aquest complex. Consideren també que hi ha fins a vuit apartats dels que preveu la llei de contractes públics que, en el cas d'aquest estudi de viabilitat, o no hi són o no estan degudament acreditats.

Recorda que es va fer una enquesta sobre equipaments esportius a la ciutat que va servir de base per redactar el Mapa d'Instal·lacions Esportives Municipals. El MIEM alhora és la base o la justificació d'aquest complex de fitness amb piscina coberta.

Tot i que l'enquesta evidenciava la necessitat ciutadana de construir una piscina, matisa Martín, «a partir d'aquí, poca cosa més; no parla exactament de quina piscina pública vol la ciutadania». «Quan la gent diu que vol una piscina pública, vol dir una piscina pública equivalent a les de municipis propers», apunta.

S'encareix la tarifa del gimnàs públic

Un altre dels mals del plantejament actual de la nova piscina coberta, exposa Andreu Martín, és que «hi ha uns usuaris actuals de gimnàs i fitness al Pavelló Olímpic que desapareixeran, el servei es deixarà de prestar als preus que s'està prestant». El problema que hi veuen es socialistes és que es posa una catifa vermella al privat que exploti el nou complex.

El servei públic al pavelló, doncs, «s'elimina perquè l'oferta la tingui, sense competència, aquest centre de gestió privada». Si la gestió fos pública, apunta el portaveu, podria semblar un moviment lògic. «Però amb una gestió privada a 50 anys a la qual tu renuncies i la dónes exclusivament a aquest centre...».

«Tenim dubtes d'aquesta priorització cap a l'activitat privada amb uns preus més elevats», resumeix Martín. Ho veu com una aportació més, en aquest cas de «no-competència». A banda de la inversió econòmica per afavorir un projecte que, insisteix, tot i impulsar-se públicament repercutirà en un benefici privat.

La proposta socialista, que han inclòs a les al·legacions, és «que l'estudi de viabilitat incorporés la possibilitat que l'activitat del gimnàs que es realitza al Pavelló Olímpic pugui passar a aquest nou centre en les mateixes condicions».

L'impacte social, ambiental i la llibertat d'actuació del gestor privat

Es preveu que hi hagi 4.000 usuaris al nou equipament, una xifra que, des del PSC, «no acabem d'entendre d'on surt». Tampoc els sembla bé que no s'hagi fet un estudi de l'impacte ambiental del nou complex esportiu, una mancança que ja es va criticar al govern durant el ple en el qual es va aprovar.

Segons el regidor d'Esports, Pep Cuerba, aquest estudi figurarà al projecte de construcció de l'equipament, però no tenia per què formar part de l'estudi de viabilitat que justifica la seva construcció. El PSC considera que «té un impacte ambiental molt notable» i dubta que respecti els criteris de sostenibilitat ambiental adequats.

El projecte preveu un espai de 400 metres quadrats per a explotació comercial, és a dir, perquè s'hi puguin instal·lar botigues. «Quin guany pot representar per al gestor? I aquest guany, quina reducció de l'aportació de l'Ajuntament hauria de suposar?», es pregunta Martín.

Tampoc hi figura l'impacte que aquesta gestió privada pot suposar per als clubs esportius de la ciutat, insisteix. Com tampoc s'hi planteja l'afectació per aquells clubs que fan ús de les actuals instal·lacions de gimnàs o fitness del Pavelló Olímpic, per exemple.