Andreu Martín i Daniel Marcos parlen entre ells al carrer de Mare Molas de Reus

El PSC de Reus reclama el pla d'actuació del barri Mare Molas aprovat fa un any

Arran d'una moció socialista, el govern de Reus va aprovar nou mesures per a la zona el març del 2021

El PSC de Reus reivindica el pla d'actuació per al barri Mare Molas que es va aprovar el març del 2021. La proposta era dels socialistes, però el govern hi va votar a favor després d'introduir-hi esmenes. Tot i això, més d'un any després, no se'n sap res.

El portaveu socialista, Andreu Martín, ha recordat aquella moció aquest dimecres al matí, assegurant que serà la primera aportació que faran al pressupost del 2023. Veient que el govern no ha impulsat les mesures a les quals va donar suport, consideren que han de prendre la iniciativa. «Ha passat un any i no s'ha fet res, ens trobem on érem», etziba.

L'única actuació que s'està fent a la zona, ha apuntat, és la reforma de la plaça d'Antoni Correig i Massó. Es tracta d'un projecte dels pressupostos participatius del 2019 «que s'ha retardat moltíssim». Pel que fa a les mesures que plantejava la moció del març del 2021, «no avançar no fa que ens quedem igual, sinó que retrocedim».

Martín ha negat que vulgui generar alarmisme, però considera que precisament per això cal actuar de seguida. Segons exposa, la falta d'intervenció pot comportar problemes de convivència i de seguretat a llarg termini. «Ens preocupa molt que al pressupost del 2022 no s'hagi concretat cap proposta per aquest barri», ha criticat el portaveu. 

El PSC vol evidenciar les propostes aprovades i no executades pel govern

Durant aquest mandat, l'oposició ha criticat repetidament la manca d'espais per fer aportacions d'aquesta mena. El govern sovint els ha emplaçat a presentar al·legacions quan s'obri el període corresponent. Tot i això, les propostes i aportacions no entren dins del que es pot esmenar a través de les al·legacions.

Estan limitades a qüestions tècniques i, per tant, arribats en aquest punt, les noves propostes polítiques no tenen cabuda als pressupostos municipals. És per això que el PSC agafarà «el guant de la regidora Caballero, que diu que està oberta a propostes». Per evitar que se'ls emplaci a presentar únicament esmenes tècniques, «les enviarem amb molta antelació, molt abans que facin el seu expedient».

D'aquesta manera es volen assegurar que, si el govern vol, hi hagi marge de maniobra suficient per incloure-les als pressupostos de l'any vinent. Seguint amb la crítica a Junts, ERC i Ara Reus, les propostes socialistes per als pressupostos tindran una característica en comú. Prioritzaran aquelles «que hem acordat, que s'hi han manifestat a favor», però no s'han fet efectives.

La moció del març del 2021, després de les esmenes del govern, plantejava fer una diagnosi del barri en col·laboració amb les entitats de la zona. Feta aquesta radiografia, s'establien nou àmbits d'actuació, entre els quals «estudiar de remodelació del carrer Mare Molas, que inclogui una solució satisfactòria amb problemes de circulació». També s'havia d'estudiar «la creació d’ajuts a la rehabilitació d’habitatges» i, fins i tot, «valorar la compra per part de l’Ajuntament dels que estan buits o ocupats».

D'aquesta manera, explicava el document, es podien incloure a la borsa de lloguer social local. La moció incloïa mesures de manteniment i millora dels carrers, des del paviment a la il·luminació, passant per un increment de neteja. També implicava millorar la recollida de brossa pneumàtica, crear una nova àrea verda, potenciar el Centre Cívic Ponent i estudiar una possible «intervenció comunitària per fomentar la convivència i el civisme».

A més de la moció, Andreu Martín ha recordat un dels compromisos electorals de Carles Pellicer i, posteriorment, del govern de Reus. Es tracta de la creació d'un eix cívic del centre de la ciutat fins al barri de Mare Molas. Havia d'incloure actuacions de millora tant al carrer en concret com a diversos vials de la zona.