Daniel Marcos i Andreu Martín, dempeus al faristol de la seu de l'agrupació del PSC de Reus

El PSC de Reus acusa el govern de no afrontar els «problemes d'inseguretat» al carrer

Admeten que no és una situació exclusiva de Reus, però consideren que Junts, ERC i Ara Reus intenten amargar-la

Reus té un problema de seguretat propi d'una ciutat de la seva dimensió, però que el govern no està afrontant. Aquesta és la premissa que el PSC local ha volgut posar sobre la taula aquesta setmana. Consideren que no s'està fent el que cal que incrementar la seguretat efectiva ni per reduir la percepció d'inseguretat.

El portaveu socialista, Andreu Martín, critica «l'esforç del govern d'amagar aquesta realitat». Una política que qualifica «d'irresponsabilitat i d'incompetència»; «és irresponsable no afrontar els problemes que hi ha en la seva justa mesura». Ha recordat que, al plenari del mes de març, el PSC va portar al ple una moció sobre seguretat.

Pel que fa al govern, el portaveu socialista ha recordat que els va qualificar de demagogs per presentar aquella moció. «En aquests dos mesos es demostra que aquesta realitat continua», replica Martín. S'hi reclamaven diferents compromisos, principalment el d'incrementar la plantilla de la Guàrdia Urbana fins a les xifres promeses per Carles Pellicer durant la campanya electoral de 170 agents.

Tal com recorda el portaveu socialista, el govern de Reus només va donar suport als punts que implicaven una exigència al govern central. En canvi, no va donar suport a aquells punts de la proposta que eren competència municipal. Per Martín això mostra poca implicació per part de Junts, ERC i Ara Reus en la matèria.

De fet els acusa directament de mentir amb les dades exposades durant el mes de març. Segons va defensar el govern de Reus, l'any 2011 l'equip de Pellicer s'hauria trobat amb 124 agents a la plantilla de la Guàrdia Urbana. Una realitat que no s'ajusta a les dades que hi ha al departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya.

Segons exposa Andreu Martín, l'any 2011 hi havia 159 agents, «una xifra molt diferent» de la que havia exposat el govern. Ara, en canvi, la plantilla s'ha reduït a 148 membres. «No es pot afrontar una proposta d'un grup municipal intentant amagar una realitat i donant dades falses», ha reblat.

El PSC de Reus reclama mesures per incrementar la seguretat

Assegura que el govern vol amagar un problema, que no és exclusiu de Reus, però que cal abordar des de l'Ajuntament. Martín es refereix, en general, a la seguretat ciutadana i en concret al volum de la plantilla de la Guàrdia Urbana. Apunta que hi ha «alarma real» entre la ciutadania, a més d'una «evident sensació d'inseguretat en moltes parts de la ciutat».

També afirma, de fet, que «la ciutadania, en general, critica d'una forma molt notable la gestió del govern en seguretat». Per defensar el posicionament, ha repassat els darrers successos ocorreguts a la ciutat. Manté que no vol fer alarmisme, i repassa una desena d'incidents entre els mesos de març i maig.

Un assalt al raval de Robuster, diverses cremes de contenidors —la més notable, 31 contenidors en cinc dies— i baralles amb ferits per arma blanca i apunyalaments. També un cas d'abusos sexuals a una menor en un parc de la ciutat. Creu que no voler fer alarmisme no ha d'implicar «donar l'esquena a la problemàtica que té Reus, torno a repetir, com altres ciutats i viles».

Aquesta problemàtica s'ha d'afrontar, segons el parer del PSC, incrementant la plantilla de la Guàrdia Urbana, avançant-se a les jubilacions dels pròxims anys. D'aquesta manera, i a diferència del que ha passat en diverses ocasions, s'evitaria una reducció temporal de la plantilla mentre no es cobreixen les places. Però també aposta per actuar des d'altres àrees municipals.

Un exemple és la d'Urbanisme, que vol que faciliti «que hi hagi més ulls al carrer». «La millor manera de millorar la sensació de seguretat i la seguretat efectiva és que hi hagi més ulls», apunta. És a dir, dotar o facilitar la vida social de carrers i places que ara hi ha part de la població que evita, generalment dones, sobretot durant certes hores.