Andreu Martín i Hèctor Fort a la zona blava de la Biblioteca Central de Reus

El PSC insisteix amb la manca de zones verdes a Reus i el seu estat de «deixadesa»

Posen d'exemple la zona blava de la Biblioteca Central, prevista urbanísticament com una zona verda

El PSC de Reus insisteix en la manca de zones verdes i parcs a la ciutat. El portaveu socialista, Andreu Martín, considera que el govern local no es pren prou seriosament aquesta mancança. Ha recordat que «som una de les ciutats de més de 50.000 habitants amb menys zones verdes per habitant de Catalunya».

«L'anàlisi que hem fet ens fa dir que estem molt preocupats», sentencia. Ha carregat contra els pressupostos municipals que el govern aprovarà aquest divendres. S'hi contemplen uns 300.000 euros destinats a aquest àmbit, una xifra que considera insuficient.

De fet ha apuntat que la zona infantil del carrer de Mare Molas ja s'endú uns 100.000 euros d'aquesta partida. Pel que fa a les queixes ciutadanes en aquesta matèria, «hi ha una part que jo ja entenc que està vinculada a l'incivisme», admet. Tot i això, «l'incivisme pot donar-se en qualsevol part de la ciutat», matisa.

Apunta que «hi ha una sèrie d'espais i de parcs que estan en condicions òptimes i, en canvi, una gran quantitat de zones amb poques àrees verdes i en estat de deixadesa i manca de manteniment». La compareixença de premsa d'aquest dilluns l'ha fet acompanyat del regidor socialista Hèctor Fort a l'actual zona blava de la Biblioteca Central.

La zona blava de la Biblioteca, exemple de la manca de zones verdes

Martín ha recordat que, segons el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, aquell espai ha de ser una zona verda. Aquest fet ja el va posar de manifest Gepec, que va guanyar el recurs presentat contra el projecte inicial de reforma de l'espai. Les noves parades d'autobús interurbà s'havien previst dins la zona blava.

La denúncia ecologista va posar en relleu que si s'actuava en aquell espai s'havia de convertir en zona verda. Les parades s'han situat, finalment, al carrer del Doctor Frias. Martín considera que és una mostra la manca d'implicació del govern pel que fa als espais verds.

«Tenim un aparcament de superfície que està catalogat com a zona verda», insisteix. Ironitza que «sí que hi ha uns quants arbres, però uns quants arbres no fan un parc». «És un espai emblemàtic de l'incompliment d'aquest govern, acabarem el mandat sense que s'hagi fet una millora d'aquest espai», ha sentenciat.

El portaveu considera que els pressupostos de l'any vinent són especialment importants. El 2022 serà l'últim any del mandat sota govern de l'actual acord entre JxC, ERC i Ara Reus. El 2023 quedarà dividit entre el mandat actual i el següent.

És per això que Martín creu que «hauria de portar els elements de rectificació que permetin mostrar com aquesta ciutat ha de ser millor». «Ja sabem que no es pot fer tot en un any», admet, però considera que es podria fer més del que ha fet el govern fins ara. Es fixa també en la línia de fons i subvencions europees que van lligades a la creació de noves zones verdes i d'esport a l'aire lliure.

La proposta socialista és garantir que qualsevol veí de Reus té un parc, de la dimensió que sigui, a cinc minuts de casa. Ha recordat que al ple s'han aprovat propostes en aquest sentit. La darrera, explica, una moció per fer un inventari de zones verdes de Reus amb un full de ruta per seguir.

Propostes que no s'han aplicat com demostra, apunta Martín, que la situació del barri del Carme. Lamenta que hagi augmentat el volum d'espai asfaltat per aparcar-hi cotxes, «però no hi ha zona verda per al gaudi dels seus veïns».