Dolors Vázquez i un agent de la Guàrdia Urbana de Reus davant del radar pedagògic, que mostra la velocitat del cotxe que hi passa

La Guàrdia Urbana de Reus suma dos «radars pedagògics» contra els excessos de velocitat

L'aparell no permet sancionar, sinó que es vol fer servir per diagnosticar la situació d'algunes vies

La Guàrdia Urbana de Reus farà servir, a partir d'ara, dos radars pedagògics. Es tracta de radars que no serveixen per sancionar, sinó per mostrar a cada conductor la velocitat a la qual circula. El primer s'ha instal·lat temporalment a l'avinguda de l'Onze de Setembre.

A l'altura del pas a nivell, en direcció cap al passeig de Mata, hi ha una pantalla que s'encén quan hi passa un vehicle i mostra la seva velocitat. La regidora de Seguretat, Civisme i Convivència, Dolors Vázquez, explica que es vol «conscienciar en matèria de seguretat viària». La policia reusenca xifra en més del 2% la proporció de vehicles que superen el límit de velocitat habitualment.

Una dada que des de l'Ajuntament es considera excessiva i contra la qual es vol lluitar. La Guàrdia Urbana sanciona uns 1.500 vehicles cada any per excés de velocitat. Ara es vol actuar, progressivament, arreu de la ciutat per rebaixar la velocitat a la qual se circula en alguns carrers i avingudes.

Una eina més per fer-ho, segons s'ha presentat avui, seran aquests radars pedagògics. Vázquez explica que «ens permetrà fer un recull de les incidències i de quins són els punts on hi ha excessos de velocitat». La idea és que serveixin de base per desenvolupar «polítiques de prevenció o de sanció perquè la velocitat s'ajusti a les limitacions».

Els aparells registren altres dades, com la quantitat de vehicles que hi passen o la velocitat mitjana a la qual circulen. «Això ens permetrà fer un estudi més complet de quines són les necessitats en matèria de mobilitat i de seguretat viària», afegeix la regidora. Tot i la voluntat pedagògica d'aquests radars, i la impossibilitat de fer-los servir per sancionar, no s'hi tanca la porta.

Vázquez alerta que «treballarem per continuar sancionant els conductors que no compleixen la normativa de trànsit». Al tram on s'ha instal·lat el primer radar està limitada a 50 quilòmetres per hora. La via, però, també té alguns trams limitats a 30 quilòmetres per hora.

Segons recorda la regidora, l'actualització de la normativa de circulació dins del nucli urbà ha provocat aquestes situacions. Es permet circular-hi a 50 quilòmetres per hora perquè és una avinguda amb dos carrils per sentit de circulació. Alhora, però, l'existència d'una escola fa que hi hagi trams limitats a 30 quilòmetres per hora.