Carles Prats i Daniel Rubio davant de la màquina Reciclos, a l'entrada del Mercat Central de Reus

Una nova màquina «recompensa» reciclar els envasos al Mercat Central de Reus

S'ha instal·lat un aparell on la ciutadania pot llençar llaunes i ampolles i obtenir productes o ajudar projectes socials

Reciclar llaunes i ampolles de plàstic de begudes al Mercat Central de Reus pot servir per obtenir recompenses o donar suport a projectes ambientals i socials. S'hi ha instal·lat una màquina Reciclos, un «sistema de devolució i recompensa» d'Ecoembes. Permet reciclar aquests envasos perquè tornin a servir per al mateix objectiu.

A més, els usuaris acumularan punts que podran atorgar a diferents projectes mediambientals i socials. Per fer-la servir cal descarregar-se l'aplicació mòbil Reciclos. Quan es llencen les ampolles i llaunes, la màquina mostra un codi QR que s'ha d'escanejar a través de l'aplicatiu.

D'aquesta manera es poden intercanviar els punts de recompensa per productes, serveis, o ajut a entitats socials i projectes mediambientals. Hi figuren, entre altres, el Banc dels Aliments i la Creu Roja, amb projectes destinats a ajudar els afectats per la invasió russa d'Ucraïna. Un altre exemple és el Bosc Reciclos, destinat a «replantar i recuperar una zona incendiada o degradada».

També permet participar en sortejos de productes i serveis, com entrades per a l'Aquàrium de Barcelona, altaveus o un rellotge intel·ligent. Per evitar que aquests incentius puguin implicar un increment en el consum d'aquests envasos s'ha establert un límit setmanal de punts. Des del govern local se subratlla l'impuls que pot suposar per al reciclatge.

El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, destaca que «integra tecnologia i recompensa per a continuar fomentant l'hàbit de separar els residus». Confia, de fet, «ampliar el sistema i incorporar nous incentius». També aplaudeix la instal·lació de la màquina Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació i conseller delegat de Reus Mobilitat i Serveis.

«Facilitarà el reciclatge de residus als ciutadans», subratlla. Afegeix, també, que el sistema de recompensa és «un atractiu més per a venir a comprar al mercat». El consistori es planteja instal·lar una segona màquina als mercats de la ciutat i afegir-hi incentius com tiquets de pàrquing o descomptes a les parades.

El projecte és obra d'Ecoembes, una organització mediambiental sense ànim de lucre. Està constituïda per empreses productores d'envasos, de matèries primeres i del sector de la distribució. És l'encarregada de coordinar el reciclatge de plàstics, llaunes, paper i cartró a l'Estat espanyol.