Façana exterior de Tecnoredessa

Redessa ampliarà l'oferta del Tecnoparc amb espais de 2.000 metres quadrats

El PSC proposava construir el nou edifici pendent | L'Ajuntament ha aprovat el conveni per a la construcció del baixador de Bellissens

Redessa ampliarà amb espais de 2.000 metres quadrats l'oferta que té disponible per a les empreses de Tecnoredessa. Una moció del PSC al ple d'avui apostava per redactar el projecte per al nou edifici. Una esmena del govern ha evitat comprometre's amb aquesta construcció i apostar per altres maneres de trobar l'espai que les empreses necessiten.

La proposta que ha defensat Andreu Martín, portaveu del PSC, reclamava «que l’Ajuntament de Reus iniciï durant aquest mandat el procediment per a la licitació de la redacció del projecte constructiu de l’edifici Tecnoredessa 2». Una iniciativa que volia cobrir, per una banda, l'espai que ara ja reclamen algunes empreses.

En segon terme pretenia ampliar l'oferta per seguir captant negocis, existents o emergents, de sectors com l'agroalimentari o el tecnològic. La portaveu de Cs, Débora Garcia, ha coincidit que cal ampliar l'espai ofert al Tecnoparc. «Estem d'acord que s'ha de facilitar la feina a les star-ups i això també vol dir oferir més espai físic per instal·lar-se», ha aclarit.

Ha matisat, alhora, que aquesta línia de treball també hauria de contemplar les bonificacions fiscals. La CUP s'ha abstingut perquè ha considerat que la proposta s'hauria d'haver treballat acompanyada d'un debat més profund. El regidor Edgar Fernández ha considerat que s'hauria de plantejar un debat no només al ple sobre el futur dels polígons i els sectors econòmics de Reus.

«Entenem el fons, però no compartim les formes», ha resumit. Teresa Pallarès, regidora d'Economia i Coneixement, ha coincidit amb Fernández que el debat és més profund. Des del seu punt de vista, aquest plantejament ja és el que treballa Redessa de manera quotidiana.

L'esmena de govern plantejava «la creació de nous espais de 2000 metres quadrats per a empreses tecnològiques». Apuntava, també, que aquí s'hi sumen els 800 metres quadrats que encara queden disponibles». Tot plegat, calculen, «podran donar cabuda a 300 nous llocs de treball del sector TIC».

Solar on es construirà l'estació de Bellissens, amb la Biblioteca Pere Anguera al fons i la via del tren a l'esquerra
L'estació de Bellissens es construirà al sud-est de la ciutat, a tocar de la Biblioteca Pere Anguera | Jordi Olària Gras

Suport gairebé unànime al baixador de Bellissens

Tal com es va presentar aquesta setmana, l'Ajuntament de Reus ha aprovat el conveni amb Adif per al baixador de Bellissens. Govern i oposició han donat suport al conveni excepte la CUP, que s'ha abstingut. Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, ha recordat el calendari i el pressupost del projecte.

Ciutadans, per boca de la seva portaveu, Débora García, ha volgut afegir algun matís. En concret ha demanat que s'estudiï la instal·lació de sistemes d'insonorització per als veïns de la zona. N'ha destacat, en general, l'atractiu que suposa com una oportunitat per potenciar el transport públic.

Mònica Pàmies, regidora de la CUP, ha explicat l'abstenció de la formació. Ha admès que és «un projecte que pot beneficiar la ciutat, però hi tenim dues contres». Per una banda, que la planificació econòmica fa que la inversió més important és per al pròxim mandat. «Això el que fa és hipotecar el pròxim govern» amb un projecte en el qual potser fins i tot no haurà participat.

La segona crítica cupaire és per la construcció d'una nova d'infraestructura en aquella zona concreta. Específicament, perquè el Duprocim, el pla de prevenció d'emergències, no ho recomana. Pàmies ha recordat que la franja de 300 metres a cada banda de la via que recorre tota la ciutat és considerada d'alt risc d'accident ferroviari químic.

En aquesta mateixa línia ha recordat que el pla d'emergències reusenc estableix que cal instal·lar sales d'aïllament als edificis afectats. Pel que fa al PSC, com no podia ser d'altra manera, també hi ha votat a favor. Els socialistes mantenen un acord amb el govern local per impulsar les infraestructures.

El portaveu Andreu Martín ha subratllat que el baixador implica «una nova centralitat per Reus, però també pel Camp de Tarragona». Ha fet referència als elements d'atracció que hi ha a la zona on es construirà el baixador. Actius com l'Hospital, el campus universitari o les instal·lacions de firaReus.

Berasategui ha matisat que les consideracions que ha mencionat la CUP no limiten la construcció d'infraestructures. De fet ha deixat clar que Adif també ho ha tingut en compte. Per últim també ha recordat que s'està treballant en àmbit estatal pel trasllat dels recorreguts de matèries perilloses que actualment circulen per la via de Reus.