Els grups de P-3 dels centres públics i concertats de Reus rebaixaran les seves ràtios de 25 a 23 alumnes per grup el pròxim setembre. El canvi s'ha anunciat com una primera mesura bàsica per lluitar contra la segregació escolar, una línia que també se seguirà el curs 2021-2022 implantant l'adscripció única a secundària, és a dir, associant cada centre de primària a un sol institut en lloc dels dos actuals.
[predef]reus-144[/predef]
La mesura que fa referència a les ràtios s'aplicarà a partir del pròxim període de matrícula, al voltant del 23 de març, i suposarà atribuir a cada grup 21 places ordinàries i 2 de necessitats educatives especials. L'acord l'han presentat aquest dimecres la regidoria d'Educació i Política Lingüística de Reus i el departament d'Ensenyament de la Generalitat. Totes dues administracions destaquen especialment haver-lo aconseguit aprovar per unanimitat de tots els centres, públics i concertats de la ciutat.
Lluitar contra la segregació escolar
El regidor Daniel Recasens ha explicat que «som una ciutat que havíem signat un pacte contra la segregació escolar, teníem un estudi que ens avaluava la situació i ens feia una sèrie de propostes, de les quals aquesta n'era una, el treball sobre les ràtios». Es tracta, afirma, d'una feina que s'ha de plantejar a llarg termini, però que requeria que aquesta fos una de les primeres mesures a prendre.
El regidor recorda que «és una reivindicació llarga, és una mesura esperadíssima, és una de les grans mesures per lluitar contra la segregació escolar» i posa en relleu, especialment, que «celebrem moltíssim que tots els centres s'hi hagin adherit». En la mateixa línia es mostra el departament d'Ensenyament, que per boca de Segarra manté que «és un dels primers passos dels molts que farem per cosir encara més socialment la complexa distribució social i urbanística de Reus».
Les ràtios, una distribució inicial
Aquesta rebaixa de les ràtios serà «el dibuix inicial» de la inscripció escolar, però totes dues administracions admeten que pot no ser el definitiu. El regidor reusenc d'Educació explica que «el moment inicial és el que ens permet igualar, tractar de manera més equitativa tots els centres». Afegeix, però, que «els números que tenim no ens permeten assegurar que estarem a 21 o a 23, el que ens interessa és treballar en el punt de partida, perquè és des d'allà on es podrà anar afegint».
A la pràctica, «el que es fa és repartir el creixement: tots els centres tenien la possibilitat d'estar a 25, i alguns podien estar de sortida a 25 i alguns podien estar a 20, i ara, el punt de partida és 23 per a tothom». Una de les altres reivindicacions en matèria educativa era la recuperació de grups de P-3 tancats cursos enrere, una mesura que no està sobre la taula; «creiem que no fan falta nous grups», valora Segarra.
Sobre aquest punt de partida hi tindrà impacte, segons han explicat regidor i director territorial, la matrícula viva, aquells alumnes que arriben a mitjan curs a la ciutat, sigui al curs que sigui. Reus se situa com la tercera ciutat amb més volum de matrícula viva, un element «imprevisible».
Reus s'avança al futur Decret
«Si ja podem fer aquest pas a P-3, l'any que ve ho hem de mantenir a P-4, sabem que és de llarg recorregut, baixar ràtios no es pot fer d'un dia per l'altre», reflexiona Jean-Marc Segarra, director dels Serveis Territorials d'Ensenyament. Afegeix, també, que «Reus té una sensibilitat especial envers limitar la segregació; encara que el decret surti l'any vinent, ens avancem».
Fa referència al nou Decret d'Admissió que treballa el Departament d'Ensenyament i que, segons Segarra, s'hauria d'aprovar «abans de l'estiu segur». A Reus s'ha optat per treballar a partir de l'esbós actual d'aquesta normativa per poder aplicar la rebaixa de ràtios a partir del curs vinent. «Independentment de cap on camini el decret d'admissió, nosaltres hem posat la primera marxa per avançar-nos en aquesta mesura», reivindica Recasens.
L'adscripció única a secundària, el curs 2021-2022
L'altra gran mesura anunciada aquest dimecres és la modificació de l'adscripció dels centres de secundària als de primària. Fins ara, cada escola tenia dos instituts assignats entre els quals les famílies escollien. A partir del curs 2021-2022, en tindran només un. Daniel Recasens explica que «els projectes per centre i per zona estan molt més equilibrats si s'associa un centre de primària amb un de secundària». En el mateix sentit, afegeix, les famílies podran escollir l'escola pensant, també, en l'institut associat com una manera de continuar en un mateix projecte educatiu.
Es veu, també, com una mesura per reduir la segregació escolar; «el dibuix que facis entre quin centre de primària i quin centre de secundària, el que permet és equilibrar una situació que sí que tens; tens determinats centres, alguns de màxima complexitat, alguns de menys, i es busca un equilibri entre aquests centres i els de secundària». En definitiva, es vol «que tots els centres de secundària puguin tenir una població molt més equilibrada».
El canvi s'ha volgut anunciar amb el màxim d'antelació possible «perquè les famílies han de tenir la possibilitat de començar a planificar quin és el seu futur; pensem, per exemple, en famílies que puguin tenir fills que ara accediran a un centre de secundària, però que un fill menor hi accedirà d'aquí a dos o tres anys». Aquesta adscripció encara s'està treballant, però es preveu fer pública abans del període de prematriculacions per al curs vinent.
L'adscripció única es va plantejar ara fa dos cursos, però s'hi va fer marxa enrere. Ara s'ha decidit implantar-la i, segons Jean-Marc Segarra, «s'han reflectit el 80% de les demandes, i mai podrem donar el 100% perquè hi havia propostes contradictòries». Aclareix, també, que «hem mirat allò que demana la comunitat educativa, però per damunt de tot, l'equilibri entre centres procedents de màxima complexitat i centres que no tenen tanta complexitat».
Els instituts-escola «no estan sobre la taula»
Aquest divendres, al ple de Reus, una de les mocions que es debatrà se centra en l'àmbit educatiu. La presenta el PSC i, entre altres qüestions, reclama recuperar el projecte d'instituts-escola. El regidor d'Educació de Reus admet que «tancat no hi ha mai res; ara mateix no és un projecte que, a curt termini, estigui sobre la taula». Hi coincideix el delegat territorial d'Ensenyament, que ho planteja com a mesura a estudiar de cara al futur.
Planteja que cal analitzar l'evolució demogràfica de manera conjunta amb la comunitat educativa i, «si hi ha un disseny en el qual fa falta, per exemple, un institut a la zona que sigui o cal fer un institut-escola, ens ho plantejarem, no ens tanquem en banda». Apunta, però, que «hem de tenir en compte que qualsevol decisió que prenguem afecta al veí», i que les planificacions sempre es faran pensant en el conjunt de la ciutat.
El trasllat dels Ganxets manté el calendari
Preguntat per la Premsa, Jean-Marc Segarra ha afirmat que el trasllat de l'escola Els Ganxets a l'actual Ciutat de Reus segueix el procés previst. «s'està revisant el projecte per executar-lo; si tot va com segons ens diuen, segurament entre l'estiu i principis de tardor començaran les obres d'adequació». «Els diners hi són i hi ha els acords d'allò que volem», remarca.
L'objectiu, per tant, és que el centre, actualment en mòduls prefabricats, traslladi la seva activitat a l'actual Escola Ciutat de Reus, a la qual s'han anat suprimint els cursos inferiors i, previsiblement, acabarà la seva activitat coincidint amb el trasllat dels Ganxets. El canvi d'ubicació s'hauria de produir el curs 2021-2022.