La Bassa Nova de Reus, plena de vegetació a causa del desús

La reforma de la Bassa Nova de Reus queda deserta i s'haurà de tornar a licitar

És el darrer dels projectes d'aquest mandat que no atrau l'interès de cap empresa | El govern ho atribueix als efectes de la inflació i la crisi de subministraments

La recuperació i reforma de la Bassa Nova de Reus no s'executarà com estava prevista. Cap empresa s'ha interessat pel contracte públic que va sortir a licitació el passat mes de desembre i la convocatòria ha quedat deserta. Ho ha explicat l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, aquest dilluns, durant el balanç d'execució del Pla d'Acció Municipal.

Ha fet servir aquest projecte com a exemple d'una situació que s'ha repetit diverses vegades durant aquest mandat. Segons ha exposat el batlle, el motiu són els efectes de les crisis consecutives dels darrers anys. Per una banda, ha detallat, la pandèmia, però de manera especial, la crisi internacional de subministraments i la inflació actuals.

El darrer exemple d'aquesta situació és el projecte de recuperació i reforma de la Bassa Nova, que no ha rebut cap proposta per executar-se. L'obra es va presentar el juliol passat i es va treure a concurs públic el mes de desembre. La licitació ja comptava amb un increment del 50% al pressupost anunciat, però tot i això no ha rebut propostes per part de cap empresa constructora.

Ara el consistori reformularà les condicions de la licitació per tornar-la a treure a concurs públic. Una situació que tornarà a ajornar el calendari previst. Quan es va fer públic el projecte es comptava que quedés enllestit l'estiu d'enguany, però el retard en la licitació ja apuntava que seria a la tardor.

Havent-ho de reformular i de tornar a treure a concurs públic, la data d'execució és totalment incerta. El projecte presentat dibuixa un parc annex al passeig de la Boca de la Mina com un espai de lleure per a la ciutadania. Es vol recuperar la bassa, però no com una part de la xarxa d'aigües municipal, sinó pel seu valor històric.

A la pràctica ha de servir per netejar la zona i construir-hi algunes instal·lacions. La bassa ha de tornar a tenir aigua, que es vol fer servir per al regadiu i perquè s'hi puguin fer navegar vaixells teledirigits. També es vol dotar l'espai d'un component didàctic a través de l'antiga caseta de manteniment de la instal·lació.

Urbanísticament s'hi han de construir grades d'obra vista i s'ha d'enjardinar la zona. També s'ha de millorar el camí que connecta el passeig de la Boca de la Mina amb el camí de la Pedrera del Còbic i que, alhora, passa per la bassa. Tot plegat ha de suposar actuar en 3.907,02 metres quadrats.

Quan es va presentar el projecte es va anunciar un pressupost de 500.000 euros. La licitació pública, en canvi, ja en contemplava un de 741.763,31 euros. El motiu d'aquest increment, de prop del 50%, hauria sigut, precisament, evitar que les empreses perdessin interès si consideraven que se'ls reduïa massa el marge de benefici.