Una tercera part dels paradistes del Mercat Central de Reus han reformat o ampliat la parada els darrers mesos. Segons exposa l'Ajuntament, ha suposat una inversió de més d'1,3 milions d'euros per part d'aquests negocis a la qual s'han sumat els 150.000 euros que l'empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis ha destinat a reformes a la infraestructura i a enderrocar parades per habilitar espais amb taules i cadires.
Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació, treu pit dels canvis que s'han dut a terme a l'equipament que, assegura, l'han portat a una ocupació de més del 85%. Un creixement considerable respecte ara fa un any, quan tot just s'arribava al 60%. Una part d'aquesta ocupació s'ha aconseguit per l'ampliació de les parades existents.
Una altra s'ha cobert amb la incorporació de nous negocis que ja han obert o que estan a punt de fer-ho, i per últim, s'han ocupat espais buits per instal·lar zones que permetran, quan la pandèmia ho faci possible, consumir al mateix Mercat Central els productes preparats a les parades.
Fins ara, de la quarantena de negocis que hi ha, una quinzena s'ha reformat segons destaquen des de la regidoria. És per tot plegat que Prats assegura que «aquesta campanya de Nadal té molt bona perspectiva i estem convençuts que anirà molt bé per als paradistes del Mercat Central».
Una reforma que també s'acabarà fent als horaris. Durant la campanya de Nadal s'han ampliat les hores d'obertura, però passades les festes es recuperarà l'horari habitual, almenys fins que acabin les reformes i incorporacions previstes. Es tracta d'un canvi que no es veu igual per part de tots els implicats, però que Prats assegura que «de moment no s'ha fet, però acabarà fent-se més d'hora que tard».
L'objectiu és la plena ocupació i la diversificació de l'oferta
Aquests canvis també han suposat crear quinze nous llocs de treball i seguir ampliant i reformant parades els pròxims mesos. «al primer trimestre del 2021 haurà de continuar amb l'ampliació i la reforma de més negocis i la instal·lació d'algun operador nou», ha afirmat Prats aquest dijous.
S'ha aconseguit ocupar més de cent mòduls i es preveu tancar el 2020 amb una quinzena de buits, una xifra que, el 2019, va ser de 43. Un creixement que s'ha fet, subratlla Prats, «en només un any i tot i la pandèmia». Les noves incorporacions inclouen les parades temporals de Torrons Vicens i Torrons Virginias que, previsiblement, s'hi estaran durant la campanya de Nadal.
Els pròxims dies hi obrirà botiga el celler El Magatzem, que oferirà vins, licors i productes gurmet. «Està previst que dues parades més s'omplin amb diverses cooperatives del Consell Regulador de la DO Siurana els pròxims dies», afegeix Prats. Ha anunciat, també, la incorporació pròximament d'una parada de sushi.
«Cada setmana ve alguna empresa interessada», assegura. «Hem trobat operadors que completen perfectament l'oferta de productes de qualitat com els torrons i els vins», afegeix. Una línia de treball que es vol mantenir. «El percentatge restant no el donarem a qualsevol, sinó que intentarem que sigui selectiu».
Es refereix a incorporar «tipus de negocis que diversifiquin i complementin el que ja hi ha ara, com és el cas de la botiga de sushi; ens falta trobar algun operador que completi l'oferta actual, i segurament no necessitem una altra xarcuteria ni una nova carnisseria, hem de centrar els esforços en les activitats que completin l'oferta actual».
Es treballa per incorporar un restaurant
S'està treballant en l'àmbit gastronòmic per cobrir l'espai que havia ocupat el supermercat Caprabo. Els paradistes, de fet aposten perquè s'instal·li, per exemple, un establiment de restauració que pugui servir per atraure afluència. Una afluència que, des de la regidoria, es confia que augmenti quan el CMQ es traslladi a l'antic Hospital Sant Joan.
Un trasllat inicialment previst per al març d'aquest 2020, però que arran de la pandèmia, segons s'explicava des del govern, ja es va posposar a finals d'any. El que sí que deixa clar Prats és que es treballa per aconseguir el 100% d'ocupació als espais del Mercat Central. Una de les noves incorporacions previstes és un establiment de venda de sushi.
Quan el negoci es va interessar per instal·lar-se al mercat, Reus Mobilitat i Serveis va explicar que calia resoldre qüestions administratives. La normativa restringeix quins tipus de negoci s'hi poden obrir i, aquest, no s'hi contemplava. Un escull que ara s'ha superat i que, afirma Prats, «si n'hi ha d'altres, els anirem resolent sobre la marxa».
«Fins aquí hem pogut arribar»; el tancament del Carrilet es manté
Preguntat pel Mercat del Carrilet, Carles Prats ha valorat la compareixença d'aquest dimecres en la qual les paradistes van assegurar que, si cal, recorreran a la via judicial per evitar-ne el tancament. «Entenem la situació de cert nerviosisme que pugui haver-hi en aquests moments i respectem totes les decisions que prenguin», exposa el regidor.
«En el moment que tinguem coneixement d'alguna proposta que tingui una viabilitat, l'estudiarem», afegeix. «La nostra regidoria està oberta i qualsevol persona que ha vingut ens ha pogut presentar la seva sol·licitud o la seva impressió», assegura; una situació que neguen les paradistes.
Mantenen que ni Prats ni l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, s'han volgut reunir amb elles. En clau més tècnica, el regidor exposa que «el Carrilet és un Mercat i té una concessió que va acabar amb la possibilitat que vingués un operador; des del punt de vista legal ens van permetre que féssim contractes de lloguer, fins aquí hem pogut arribar».