Reus tindrà un rei Baltasar «de veritat» per la cavalcada de Reis

Casa Nostra, Casa Vostra i la CUP reclamen que es deixi de pintar una persona de pell blanca

L’Ajuntament de Reus abandonarà la tradició que el rei Baltasar de la cavalcada de Reis sigui una persona de pell blanca amb la cara pintada, en comptes d’una persona de pell negra. Des de l’entitat Casa Nostra, Casa Vostra es va impulsar una campanya que porta per nom «#BaltasarDeVeritat» i que reclama que les ciutats catalanes on encara s’embetuma una persona de pell blanca perquè faci de rei negre es desfaci d’aquesta pràctica, la qual titllen de «racista».

El consistori reusenc ara assegura que s’està en contacte amb algun col·lectiu de la ciutat del qual en formin part persones de pell negra, per tal que participin en la cavalcada de Reis d’aquestes festes de Nadal. Així, el rei Baltasar de Reus com els seus patges, enguany serà negre de veritat. 

Reus i Girona, fins ara eren les úniques grans ciutats que pintaven el rei Baltasar

La campanya #BaltasarDeVeritat demana que a les cavalcades de Reis d’arreu de Catalunya es deixin de pintar de negre els reis, els patges i la seva comitiva, i que siguin persones negres de veritat. Girona i Reus eren les úniques ciutats de més de 75.000 on encara es duia a terme aquesta pràctica. Recentment, Girona va confirmar que enguany el rei Baltasar seria negre de veritat, atenent així a la crida feta per Casa Nostra, Casa Vostra.

Per la seva banda, el grup municipal de la CUP a l’Ajuntament de Reus ha donat suport a la petició de Casa Nostra, Casa Vostra, i recorden que el passat mes de setembre van presentar una moció amb un primer acord que deia «Declarar la ciutat de Reus com a municipi lliure de racisme i feixisme». La CUP critica un missatge que el regidor Marc Arza va escriure recentment al seu compte de Twitter: «Si allò autèntic és allò de sempre, el rei negre ha de ser pintat». Els cupaires asseguren que el missatge contradiu l’esperit de la moció i apunta a un «tic conservador emmarcat dins la idea de ‘sempre s’ha fet així’».