Fins al juny de 2020, l'Ajuntament de Reus durà a terme una operació de rènting a través de la qual incorporarà tretze nous vehicles a la flota d'autobusos municipals per substituir els tretze actuals. El canvi es durà a terme en dues fases, la primera el febrer de 2019, quan s'adquiriran deu vehicles, i la segona el juny de 2020, quan s'incorporaran els tres restants. Tots entraran a formar la flota municipal per un preu de 4475 euros al mes per vehicle. Aquest preu inclou uns 2.800 euros de l'autobús en si i uns 1.600 del cost de l'assegurança i el manteniment. La flota actual acumula, almenys, 12 anys d'antiguitat i fins a 800.000 quilòmetres de bagatge en algun dels automòbils.
La concessió pública per la qual això serà possible estableix, també, que tres dels tretze vehicles que ara mateix s'utilitzen per realitzar el servei quedaran sota titularitat municipal i serviran, segons el regidor d'Urbanisme, Marc Arza, per tenir marge de maniobra en cas que calgui substituir temporalment algun dels nous vehicles en un futur.
Una flota d'autobusos envellida
La flota actual d'autobusos municipals «comença a estar envellida» segons el regidor Marc Arza. «Per bé que se'ls ha fet el manteniment, comencen a donar problemes tècnics i s'han de canviar», afegeix el responsable polític de Reus Transport. Arza ha explicat, al plenari, que s'ha optat per fer una sola licitació pública per tal d'evitar problemes de compatibilitat.
En aquest sentit, Arza ha afegit que si s'hagués fet la renovació per mitjà de diferents licitacions públiques, les haurien pogut guanyar empreses diferents i, llavors, els autobusos podrien no haver estat iguals, un fet que hagués encarit el cost del manteniment.
CUP i Ciutadans, en contra
La mesura s'ha aprovat amb el vot favorable del govern municipal, del PSC i del PP. CUP i Ciutadans hi han votat en contra, entre altres motius pel fet de lligar la flota d'autobusos municipal als vehicles de combustible durant tant de temps. Ciutadans hauria preferit, han explicat, fer una renovació progressiva, que hagués permès canviar els vehicles de combustible pels, per exemple, elèctrics, si d'aquí a uns anys existís la possibilitat.
Admeten, segons ha explicat Juan Carlos Sánchez, que ara mateix no és viable, però «no sabem si no apareixerà una nova tecnologia» que, en el cas de Reus, no es podrà incorporar perquè encara estarà vigent la vida útil dels nous vehicles.
En el cas de la CUP, han reclamat un estudi comparatiu entre tots els tipus de vehicle existent, no només el de benzina o gasoil, sinó també el de gas. Arza els ha respost que aquesta comparativa està feta i demostra que el canvi de combustible encariria el cost de manteniment.
La Generalitat renovarà l'estació de busos
Una moció presentada al plenari per part del PSC volia instar la Generalitat a redactar un projecte de renovació de l'estació d'autobusos de Reus, que és potestat del govern català. Durant el seu debat, el regidor d'Urbanisme, Marc Arza, va anunciar que la capital del Baix Camp forma part de les tretze ciutats catalanes que ja tenen un projecte en marxa en aquest sentit.
Renovació en dues fases
Segons va detallar Arza, el projecte podria haver-se licitat abans de final de juliol mateix, i les obres podrien començar, augura, durant aquest 2018. Es tractarà d'una primera intervenció de «xapa i pintura» per posar l'equipament al dia. Tot i aquesta intervenció, la intenció del govern és que Generalitat i Ajuntament puguin acordar una intervenció més important coincidint amb el projecte del Mercat del Carrilet, un edifici que s'enderrocarà per aixecar-lo de nou.
Unanimitat en la parada de bus intermèdia
Encara en matèria de mobilitat pública, la CUP va presentar una moció perquè el consell d'administració de Reus Transport estudiï la possibilitat d'incorporar el sistema de parades intermèdies. Es tracta, segons els cupaires, de llegir la ciutat des d'una òptica feminista; el que reclamava el text és que les dones puguin sol·licitar que l'autobús pari entremig de dues parades regulades per tal de millorar la seva seguretat.
Tot i un debat on bona part dels partits del plenari van matisar, puntualitzar o criticar part del text presentat per la CUP, la moció es va aprovar per unanimitat i, per tant, el consell d'administració de l'empresa municipal estudiarà la viabilitat de la iniciativa. La proposta contempla, també, que es dugui a terme amb el suport i el diàleg de la plantilla de Reus Transport.