Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'accelerador lineal de l'antic hospital de Reus reprèn l'activitat aquest mes d'agost

Obrirà de 08:00 a 11:00 del matí durant diversos dies aquest mes d'agost per poder donar servei als pacients que necessiten tractaments programats

Imatge d'arxiu de l'Hospital antic de Reus, que acollirà l'acte.
Imatge d'arxiu de l'Hospital antic de Reus, on es troba l'accelerador lineal. | TarragonaDigital

 

L'accelerador lineal de l'antic hospital de Reus tornarà a posar-se demà en funcionament durant unes hores al dia, entre les 8:00 i les 11.00 del matí per tal d'efectuar diverses sessions de tractament programades al llarg dels dies vinents durant aquest mes d'agost.

  

La notícia, que es va anunciar al darrer consell d'administració de Sagessa i que ha estat confirmada per fonts de l'Ajuntament de Reus, arriba després de la polèmica que es va generar fa unes setmanes quan va transcendir que  l'accelerador lineal havia aturat la seva activitat a partir del 16 de juliol i que els pacients que fins llavors feien els tractaments a l'antic hospital de Reus, eren derivats cap als altres dos acceleradors que estan funcionant al nou hospital.

Decisió polèmica sobre l'accelerador lineal  

La decisió va suscitar polèmica perquè des dels partits de l'oposició municipal, però també des de diversos sectors mèdics es considerava que prescindir de l'accelerador lineal «pot deteriorar greument l'atenció oncològica». Des de l'Hospital Sant Joan en tot moment es va defensar que la decisió de centralitzar els tractaments d'oncologia a l'Hospital no alterava ni la prestació de serveis als pacients ni els tractaments

El tancament de l'accelerador lineal, «per motius de gestió»

Tal com va assegurar en aquell moment el doctor Joan Borràs, cap de servei i director de l'Institut d'Oncologia en una entrevista a TarragonaDigital, en cap cas es tractava d'un tancament i menys per motius econòmics —l'estalvi previst sense la màquina funcionant és només de 30.000 euros—, sinó que degut al volum de pacients que eren tractats a l'accelerador, es podien reubicar dins la planificació de tractaments que podien assumir les altres dues màquines. Borràs, també va deixar la porta oberta a què l'accelerador lineal es reobrís en cas que el nombre de tractaments augmentés i fos necessari fer-ho, tal com ara ha passat.

El doctor Joan Borras argumenta l'aturada de l'accelerador lineal
El doctor Joan Borras, cap de servei d'oncologia de l'Hospital Sant Joan de Reus | Isma Llanes

 

El servei «funciona amb normalitat»  

Fonts de l'Hospital de Sant Joan precisen que  «de la mateixa manera que al seu moment no es va tractar d'un tancament, ara tampoc es tracta d'una reobertura», ja que en aquell moment es va afirmar que si no es podien assumir tots els tractaments necessaris amb les altres dues màquines, es tornarien a programar els tractaments a l'antic hospital. «Tot entra dins la normalitat tècnica de la prestació del servei», conclouen des de l'Hospital Sant Joan de Reus.

Més pacients dels recomanats

A més de l'accelerador lineal de l'antic hospital reusenc i dels altres dos que hi ha a l'Hospital Sant Joan, hi ha un quart accelerador lineal ubicat a Tortosa i que permet a més de 300 pacients de les Terres de l'Ebre poder seguir el seu tractament allà sense haver de desplaçar-se a Reus. Tal com va explicar Borràs, els dos acceleradors de l'hospital estan funcionant a ple rendiment i amb una mitjana de 60 pacients al dia cada un mentre que el tercer, el que ara es torna a posar en funcionament, ha funcionat sempre només amb un torn i els darrers mesos només ha funcionat cinc hores. L'oposició, però, ja va alertar que «els acceleradors tenen una capacitat per atendre 400 pacients l'any, i en fan 600 cadascun», pel que la recomanació «se sobrepassa amb escreix».

  

Reaccions polítiques del PSC i de la CUP  

Des del PSC  es va posar el crit al cel quan es va conèixer el tancament de l'accelerador, acusant tant la regidora de Salut i presidenta del Grup Salut de Reus, Noemí Llauradó, com la consellera de salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés  d'haver permès la mesura i assegurant que es posaven en risc 'vides humanes'. Per la seva banda, des de la CUP s'assegura que «fins a la data, no s'han donat dades ni informació objectiva que serveixin per explicar el tancament de l'accelerador més enllà d'explicar que es tracta d'optimitzar el servei per millorar la gestió, però tampoc han aportat dades que així ho justifiquin».

  

Inquietud dels treballadors de l'Hospital

Per altra banda, els que també han mostrat la seva inquietud davant les mesures d'optimització del servei han estat els treballadors de l'hospital reusenc, que asseguren que se seguirà demanant l'obertura normal del servei i amb l'horari habitual abans del tancament. De la mateixa manera, des del col·lectiu de treballadors expliquen que ara mateix s'està treballant amb un metge menys dels que hi havia abans, que els torns laborals s'han ampliat en ocasions fins a dues hores, fins a les dotze de la nit, i que en aquests moments es treballa amb la pressió i el neguit que el reajust sigui definitiu i no una mesura temporal.