La Verònica, la confraria feminista que vol modernitzar la Setmana Santa de Reus

La confraria de La Verònica enguany celebra els 70 anys des de la seva fundació

La Confraria La Verònica de Reus enguany està d'aniversari, ja que fa 70 anys que es va fundar i ha preparat un calendari d'activitats durant tot l'any. La Verònica és una de les principals confraries reusenques que s'autodefineix com la «primera confraria feminista de Reus». Té l'objectiu de modernitzar el sistema de la Setmana Santa reusenca.

 

70 anys de La Verònica a Reus

La confraria de La Verònica va néixer de la 'Germandat tèxtil de Reus', l'any 1949, fundada pels empresaris i obrers de les fàbriques tèxtils, sobretot a partir de les aportacions de les dones que treballaven a les sederes.  L'actual president de La Verònica, Aleix Vall explica a TarragonaDigital que van escollir el pas de la Verònica perquè representava el sector tèxtil a Reus, ja que «va eixugar el rostre de crist amb un mocador i se li va quedar marcada la cara».

confraria la verònica
La Confraria de La Verònica té la seu canònica a l'església Sant Joan de Reus | Angel Ullate
 

Modernització de la Setmana Santa reusenca

D'aquest fet ja fa 70 anys i enguany, que estan d'aniversari, volen apostar per un altre model d'organització i sobretot «modernitzar la Setmana Santa de Reus». Aleix Vall explica que la Setmana Santa reusenca està estancada «sota un sistema arcaic que no es vol adaptar als nous temps». «Volem fer un canvi transversal de la confraria, amb el paper de la dona com a protagonista, ja que les dones han estat menyspreades al món de les confraries», afegeix.

El color violeta representa a La Verònica i simbolitza el paper de les dones | Laia

 

Les dones, les protagonistes de la Setmana Santa

Les dones van engegar la confraria fa 70 anys i en aquest sentit Aleix Vall, comenta «estem cansats que la societat digui que només els homes poden participar activament en la Setmana Santa». D'altra banda també es defineixen com  una agrupació cultural que reivindica que «sense les dones no hi ha Setmana Santa».

 
confraria la verònica
La banda realitza diverses actuacions a banda de les programades amb la confraria | Angel Ullate

 

La Verònica fuig de les tradicions arcaiques

El model de La Verònica és assembleari, amb una comissió assessora formada per persones que han estat a l'entitat des de sempre. Un dels seus objectius és  desvincular-se de les mentalitats arcaiques  per «donar nous aires fora dels tradicionals». Encara que aquesta filosofia no és del tot compresa, segons explica Vall, «tenim una mentalitat lliurepensadora, ja que o les confraries s'adapten o desapareixen».

CONFRARIA VERONICA
La Confraria de La Verònica neix del gremi textil de Reus l'any 1949 | Laia Riba

 

Donar pas a la gent jove

Un dels altres objectius de la confraria és donar pas a la gent jove, enguany ja s'han inscrit 30 nous confrares i la majoria són joves. La Verònica està composta pels membres de la banda musical, pels confrares i per les persones portadores del pas. A la banda hi ha més de 50 músics que realitzen diverses actuacions durant l'any, a més també hi ha uns 50 confrares i una desena de nens. En total un centenar de persones que formen part de la Confraria La Verònica de manera activa.

La verònica
Les dones juguen un paper molt important a La Verònica | Angel Ullate

 

«No només sortim per Setmana Santa, sinó que som una entitat cultural que durant tot l'any fa activitats», explica el president de La Verònica. La confraria es defineix com feminista, lliurepensadora i transgresora, encara que preserven el llegat patrimonial i protocol·lari  que forma una confraria.

confraria la veronica
Els confrares lluiran una nova medalla a la Setmana Santa d'enguany | Laia Riba

Nova imatge per la nova confraria

Enguany la Confraria La Verònica té una agenda molt atapeïda amb multituds d'actes i activitats amb motiu del 70è aniversari. El passat 20 de març, en una sala més que idònia per l'ocasió, al Saló Noble del Palau Bofarull, es va presentar la nova imatge renovada de la confraria La Verònica. Una vuitantena de persones, incloent-hi l'alcalde de Reus i diferents representants de la Setmana Santa a Reus, van assistir a la presentació de la medalla i del calendari d'activitats d'aquest 2019.

confraria la veronica
El nét de l'escultor,Joaquim Camps Giralt, i l’historiador reusenc, Joan Foguet Sans. | Laia Riba

 

Homenatge a l'escultor de la Verònica

La Verònica ha volgut homenatjar a l’escultor Josep Maria Camp Arnau, que va ser l’encarregat de confeccionar la Verònica.  Dins del marc dels actes de celebració van voler recordar l’escultor de la talla. El passat dijous 28 van organitzar una conferència que va anar a càrrec del nét de l’escultor, Joaquim Camps Giralt, i l’historiador reusenc, Joan Foguet Sans.

Les activitats continuen durant tot l’any per donar a conèixer la confraria «feminista» de Reus. Ara es preparen per la Setmana Santa,  el principal esdeveniment de l’any  però fins a final d’any els actes i les activitats d’aniversari continuran.