Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La Fabrica Reus

L'oci nocturn de Reus relativitza els tancaments de locals i aposta per regenerar-se

El sector ha vist, els darrers mesos, com diversos negocis abaixaven la persiana | Consideren que la ciutat es manté com a referent en l'oferta nocturna

La Fabrica Reus
La Fàbrica de Reus durant una de les festes organitzades | Facebook La Fàbrica

 

L'oci nocturn de Reus ha viscut, els darrers temps, una sotragada. Locals que s'havien convertit en emblemàtics han abaixat la persiana, d'altres s'han reconvertit, i la resta mantenen una oferta que ha convertit la nit de Reus en un autèntic referent, com a mínim, dins de l'àrea metropolitana de Tarragona. Alguns tancaments han escampat una aura de declivi entre la ciutadania que, des del sector, s'esforcen per negar.

Algunes de les seves veus principals asseguren que l'oci nocturn reusenc no va de baixa, sinó que s'està regenerant per mantenir-se a la cresta d'una onada que no pot liderar en solitari. Des del sector es comparteixen mèrits i responsabilitats amb la restauració, el tret de sortida a la nit de Reus, sobretot per als visitants de fora de la ciutat.

Sabana Reus
La sala del Sabana de Reus | Facebook Sabana Reus

 

Tres tancaments significatius

Els darrers mesos han tancat portes el SoldeNit, al raval de Robuster, l'Estraperlo, al carrer de Pròsper de Bofarull, i la Sala Japan, al passeig de Mata. Els motius han estat diversos, des de la pèrdua de públic al cost del lloguer passant, segons denunciava algun dels propietaris, per pressions de l'Ajuntament a causa de problemes a la via pública. El cas és que dos locals amb perfil diferent, com SoldeNit i Estraperlo, posaven punt final a vuit i deu anys de trajectòria a la nit reusenca. La Sala Japan, amb menys recorregut, havia ocupat un local que ha vist passar projectes en el seu moment emblemàtics, com el Mític o, sobretot, el Suau.

Davant d'aquest panorama, TarragonaDigital s'ha posat en contacte amb responsables de diferents perfils de locals d'oci nocturn. En general consideren que no cal ser pessimista, sinó que es tracta de mirar-s'ho amb optimisme i pensant en clau positiva. La visió general i pràcticament homogènia és que cal renovar-se constantment, i que això és, precisament, el que està fent l'oci nocturn de Reus en el seu conjunt, adaptar-se a la demanda canviant dels seus clients.

Sabana Reus
Imatge de la sala del Sabana de Reus | Facebook Sabana

 

El canvi de demanda

També va tancar, a meitats de juny de l'any passat, el Drums. El local del carrer de l'Escultor Rocamora havia aconseguit situar-se com un dels referents a l'hora de sortir de festa, però els seus propietaris van decidir que calia reinventar-se. El resultat va ser que obrís portes el Sabana. El seu propietari, Josep Vila, explica que «el nostre local va tenir un cicle de cinc anys molt bons, vam ser pioners i venia expressament a Reus gent de tota la demarcació; el local oferia una sèrie de serveis que ara hem canviat per adaptar-nos als nous temps».

Vila és dels que considera que cal mirar-s'ho amb optimisme. «Reus ha sigut un nucli molt potent d'oci nocturn els darrers anys i creiem que ho seguirà sent»; assegura que «dins de l'adaptació n'hi ha que tanquen, però també n'hi ha que obren, és el que diuen, renovar-se o morir». El públic busca, ara, una mena d'oferta a la nit de Reus que no buscava fa uns anys.

«Es porta una manera de sortir a la carta; 'em ve de gust poder fer una copa a una terrassa, o en una sala amb música però assegut, o em ve de gust poder estar dins d'una sala però en un reservat amb els amics amb la beguda per nosaltres i sense estar gaire lluny de la sala'», reflexiona. Matisa, però, que «no hi pot haver deu locals iguals perquè no hi ha públic per a tants locals, és veritat, però ara mateix hi ha locals de diferents estils a la ciutat».

Imatge de l'interior de l'Hangar | Facebook L'Hangar

 

Com més oferta, millor producte

Jordi Casas és propietari de l'Hangar i La Nuit. També s'ho mira amb optimisme, «estem en un moment bastant bo, però ja venim d'un moment bo, i tocaria regenerar-se; no podem quedar-nos estancats amb el que podem fer ara». Com la resta d'empresaris de l'oci nocturn, nega que els afavoreixi que tanquin locals malgrat que siguin competència.

«Com més som, el producte que venem és més atractiu, sobretot per la gent de fora». També sabem que la situació econòmica actual és la que és, i mantenir un local avui en dia costa molt, no només al sector de l'oci nocturn. És una tesi que comparteix amb Vila, que manté que «nosaltres el que volem és que el sector funcioni, que hi hagi alternatives per a tothom, perquè això ens farà millorar i ser més exigents amb nosaltres mateixos».

Casas afegeix que «les perspectives són bones, però el que no podem fer és adormir-nos; és un moment bo, però les idees no poden parar de fluir, no podem deixar de fer activitats», alerta. Per a Sam López, director general de La Fàbrica, «el món canvia molt de pressa, i elements com la música són cada dia menys duradors; has de portar, cap de setmana rere cap de setmana, una oferta atractiva per al públic».

La Fabrica Reus
Imatge d'arxiu de La Fàbrica de Reus | Facebook La Fàbrica

 

L'oferta global, del sopar a la discoteca

Els locals nocturns no funcionarien com ho fan sense el sector de la restauració. És el parer de la majoria dels propietaris i empresaris de l'oci nocturn reusenc, com Josep Vila, que sentencia que «per nosaltres és imprescindible que la restauració funcioni, que els locals de primeres copes funcionin, i nosaltres som l'última peça, igual d'imprescindible que les altres».

Apunta, de fet, que hi ha persones que trien primer on aniran a sopar i, llavors, miren els locals i discoteques que hi ha a la ciutat, però també n'hi ha que busquen on sopar després de triar a quina discoteca sortiran. Aquesta visió global també és la que comparteix Sam López, director general de La Fàbrica, un altre dels locals emblemàtics de la nit reusenca.

«Reus és el referent de l'oci nocturn a tota la província», sentencia. Admet que, en termes generals, el sector de l'oci nocturn pot haver vist reduïda la seva activitat, «però el sector de la restauració aguanta, i l'oci nocturn també tornarà a pujar», considera. En el seu cas, explica, no han notat un augment d'afluència pels tancaments, sinó que ja l'havien registrat abans que això passés.

La Fabrica Reus
Imatge aèria de La Fàbrica | Facebook La Fàbrica

 

Els efectes de perdre competència

«La competència fa que oferim un producte millor», afegeix Sam López. «Que tanquin locals és un problema greu i seriós», alerta Albert Salvat, gerent de Lo Submarino. Des del seu punt de vista, quan un local tanca, el seu públic es reparteix entre els que hi ha oberts. En el seu cas, han registrat un increment d'afluència arran del tancament de l'Estraperlo.

«Han tancat l'Estraperlo, la Japan també la traspassen, el SoldeNit... tens un munt de públic que ha quedat orfe dels locals on anava i que s'està repartint», explica. Aquesta situació ha comportat alguns problemes, admet. «Hi ha molta més gent al carrer, i hi seguim treballant tant des del punt de vista de la seguretat com de conscienciar la gent; també hem parlat amb els veïns».

«L'oci nocturn funciona i continuarà funcionant», sentencia, però afegeix que cal estudiar com gestionar la situació actual. La solució, considera, passa perquè l'administració i la Guàrdia Urbana també juguin un paper concret.

Lo Submarino Reus
Lo Submarino de Reus durant un concert | Facebook Lo Submarino, Gerard Martí

 

El paper de l'administració

L'Estraperlo va tancar, afirmaven els seus propietaris, per les pressions de l'Ajuntament de Reus. El pas dels vehicles de neteja per la seva porta «regant» els clients o les multes i queixes rebudes, apuntaven, en dies que el local no obria, van acabar per fer-los decidir per abaixar lal persiana. En aquest sentit, Albert Salvat apunta que potser seria més efectiu que hi hagués presència preventiva.

«La solució hauria de ser que la Guàrdia Urbana tingués més presència als carrers dels locals de manera preventiva, sense venir directament per actuar ni per tenir la gent acollonida, perquè la gent quan ho veiés tingués respecte pel veïnat», proposa. Com passava a l'Estraperlo, els serveis de neteja també passen pel camí de l'Aleixar, escortats per la Guàrdia Urbana, com una mesura de dissuasió i control del volum de gent que pugui haver-hi a la porta i a la vorera, davant del local.

«Si pel que sigui ara tanquéssim nosaltres, on aniria tota aquesta gent?, tindries un gruix encara més gran de persones que aniran a un altre local», apunta. És per això, considera, que cal actuar de manera conjunta, coordinada, i amb la vista més posada a la prevenció que a l'actuació posterior. Algunes veus, dins del sector de l'oci nocturn, assumeixen que l'administració ha de vetllar perquè els veïns descansin, però consideren que caldria que ho fes sense posar en perill la continuïtat d'un sector que va molt lligat, per exemple, al de la restauració, i que conjuntament han situat Reus al capdavant d'aquesta oferta.