Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Menjador residència Horts de Miró Reus

La residència d'Horts de Miró de Reus obrirà dilluns després de set anys

L'Ajuntament de Reus confirma la data durant la visita a les instal·lacions | Usuaris i plantilla s'hi incorporaran entre ara i el mes de gener

Menjador residència Horts de Miró Reus
Menjador de la residència d'Horts de Miró | Jordi Olària Gras

Set anys llargs després que s'inaugurés, la residència per a gent gran d'Horts de Miró de Reus obrirà les seves portes la setmana vinent. Tal com va apuntar TarragonaDigital, serà dilluns dia 9 de desembre quan hi arribin els primers usuaris. Les 29 places concertades amb la Generalitat s'aniran ocupant progressivament entre el mes de desembre i la primera quinzena de gener.

[predef]reus-144[/predef]

«Finalment és una realitat, dilluns dia 9 s'obre la residència d'Horts de Miró», ha anunciat aquesta tarda l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, a les mateixes instal·lacions geriàtriques. La directora de l'equipament, Maria José Sabaté, ha aclarit que «la primera setmana entraran nou ingressos, la segona nou més, la setmana de Nadal i Cap d'Any farem menys ingressos perquè són dates en les quals costa, emocionalment, ingressar en una residència, i la primera quinzena de gener acabarem d'omplir les 29».

Segon espai del menjador comú
Segon espai del menjador comú | Jordi Olària Gras

Una dinàmica similar es produirà en el cas de la plantilla segons ha explicat el director de la Fundació Atenció Social, Josep Serra. «A partir del cap de setmana es començarà a incorporar la plantilla perquè ho deixarem tot en funcionament perquè dilluns, que ingressen quatre usuaris, estigui tot preparat». Serà a principis de gener, quan hi haurà almenys una vintena d'usuaris, quan s'incorporaran la resta de treballadors.

Sala d'activitats i per al personal
Sala d'activitats i per al personal | Jordi Olària Gras

Set anys d'espera

«Amb això complim el compromís amb la ciutadania en el temps que toca i som conscients del retard; és evident que ens hauria agradat que la residència obrís molt abans, ens ha costat molt, especialment en l'àmbit administratiu», ha explicat l'alcalde de la ciutat. Ha agraït especialment la feina feta i la «perseverança» de Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social, a qui considera peça clau per haver pogut obrir l'equipament.

Una de les habitacions dobles de la residència
Una de les habitacions dobles de la residència | Jordi Olària Gras

La regidora ha reafirmat que «avui estem contents, encara estem una mica amb l'ai al cor, fins que no arribi dilluns i tinguem les primeres persones que vinguin a instal·lar-se com a residents no ho donarem per fet, però ja comptem amb tot el personal». En aquest àmbit, ha agraït la tasca de Josep Serra per poder solucionar els entrebancs burocràtics dels dos darrers anys.

Sala d'activitat física
Sala d'activitat física | Jordi Olària Gras

L'explicació que, durant tot aquest temps, s'ha exposat des del govern és que després d'inaugurar-se l'any 2012, la manca de pressupost va impedir poder dotar d'activitat la residència, i quan es van reprendre les negociacions per obrir-la fa dos anys, l'aplicació de l'article 155 ho va tornar a impedir. Un dels canvis patits des del 2017 és que no serà la Fundació Atenció Social sinó la Fundació Educació Social, també del Grup Salut, qui gestioni l'equipament.

Terrassa de la planta d'espais comuns
Terrassa de la planta d'espais comuns | Jordi Olària Gras

El canvi principal, però és el nombre de places que contempla el conveni amb la Generalitat. L'any 2017 eren 24, i per tant es preveia oferir les cinc restants per la via privada. La residència compta amb una segona planta equipada per a 29 places més; «tornem a anar lligats als pressupostos de la Generalitat», afirma la regidora de Benestar Social, «quan torni a obrir places al territori, si ens toquen a la distribució, les demanarem, i es reflecteix així al conveni».

Perruqueria de la sala comuna de la residència
Perruqueria de la sala comuna de la residència | Jordi Olària Gras

Vint places de centre de dia

A més de les 29 places de residència, la instal·lació també n'acollirà 20 de centre de dia. Aquesta vintena de places «estaran a disposició, però en l'àmbit privat, quan es puguin anar omplint i es puguin anar assumint, s'aniran incorporant; evidentment primer entraran els de residència», aclareix Montserrat Vilella. Afegeix que tot i oferir-les l'Ajuntament a través de la Fundació i per la via privada, «les persones poden tenir una prestació vinculada de la Generalitat a través de la Llei de Dependència».

La planta comuna compta amb consulta mèdica
La planta comuna compta amb consulta mèdica | Jordi Olària Gras

L'equipament, ubicat al mateix edifici que el CAP Horts de Miró, es concentra en el primer, segon i tercer pis. A l'entrada, a peu pla, només hi ha les escales i els ascensors, i les instal·lacions pròpiament dites comencen a la segona planta. És on s'ubiquen els espais comuns, aquells que utilitzaran tant els usuaris de la residència com els de centre de dia.

Compta amb un menjador diàfan amb un segon espai amb televisor i butaques, algunes sales d'estar, una terrassa i les sales de recepció, personal, perruqueria, consulta mèdica i activitat física. La tercera planta és la que obrirà les seves portes dilluns, on hi ha les 29 places que s'han concertat amb la Generalitat distribuïdes en disset habitacions, dotze de dobles i cinc d'individuals.