Façana exterior de la residència d'Horts de Miró de Reus

La residència d'Horts de Miró de Reus manté una planta per a pacients de covid

L'oposició reclama concertar les places residencials i el govern assegura que aquesta és la seva voluntat

La residència d'Horts de Miró de Reus manté una planta per atendre-hi pacients de covid. Així s'ha evidenciat aquest divendres durant el ple municipal. S'ha aprovat la pròrroga del conveni entre l'Ajuntament i la Generalitat per al funcionament de l'equipament.

Tot i el suport de l'oposició a la pròrroga, el govern local no s'ha estalviat crítiques. És la Generalitat qui concerta les places de la residència i el consistori qui s'ocupa de l'equipament. Després d'haver-se inaugurat el 2012 no va ser fins fa dos anys que es va posar en marxa.

Es van concertar les places de la primera planta de la residència, però la segona va seguir sense activitat. Amb l'impacte alarmant de la pandèmia a les residències de gent gran, aquesta segona planta es va habilitar per acollir pacients de covid. I així es manté, tot i que el regidor de Salut ha afirmat que la voluntat del govern és concertar les places de la segona planta tan aviat com sigui possible.

Tot i que l'equipament és potestat de Benestar Social, ha sigut Òscar Subirats qui ha defensat la pròrroga del conveni. La regidora al capdavant de l'àrea és Montserrat Viella, però s'ha hagut d'absentar del ple. És també directora general d'Autonomia Personal i Discapacitat de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta duplicitat de càrrecs implica una incompatibilitat per votar qüestions on està implicada per totes dues funcions públiques. Subirats ha començat matisant que la seva compareixença no volia dir que la regidoria de Benestar no estigués d'acord amb la pròrroga. Avançant-se a les crítiques de l'oposició ha assegurat, també, que la incompatibilitat de Vilella no vol dir «que no pugui desenvolupar aquesta competència».

Ha defensat, finalment, que la voluntat del govern és que es concertin les places de la segona planta quan deixi de fer funcions d'espai per a pacients de covid. Com ja ha fet anteriorment, la CUP ha criticat el doble paper de Vilella. La portaveu Marta Llorens ha volgut fer constar en acta que la regidora s'havia vist obligada a no defensar la pròrroga.

«Fins fa un any, aquest punt l'hauria defensat la senyora Vilella traient pit de la seva gestió», ha apuntat. «No es pot negar que les duplicitats de càrrecs en aquest Ajuntament va en detriment dels interessos de la ciutadania», ha afegit. Ha seguit carregant contra la regidora etzibant que «ara no està asseguda al seu lloc perquè no pot exercir com a  regidora».

Ha acabat per sentenciat que, com que cobra del càrrec de la Generalitat, la seva feina com a regidora «va a la baixa». El PSC ha criticat que la segona planta de la residència no sigui oberta. La regidora socialista Anabel Martínez ha considerat que tenia poc sentit que encara fos així.

«Donarem suport a la pròrroga, però hem de continuar insistint que volem que la residència obri la planta que ara és per a covid», ha exposat. Per part de Cs també s'ha defensat la urgència d'obrir la segona planta.