Obertura imminent de la residència d'Horts de Miró de Reus

Algunes fonts apunten a dilluns vinent | La Generalitat la preveu abans de final d'any

L'obertura de la residència d'Horts de Miró de Reus és imminent. Algunes fonts coneixedores del projecte apunten que podria produir-se dilluns vinent, 9 de desembre, tot i que el departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat només confirma que «la previsió és obrir abans de final d'any» i que és l'Ajuntament de Reus qui està ultimant el procés de selecció del personal necessari. Hauria de ser l'últim escull de la llarga odissea d'aquest equipament .

Fa uns dos mesos i mig, l'Ajuntament de Reus va aprovar el conveni de gestió que ha de permetre posar en marxa la residència. Es tracta d'un acord entre consistori i Generalitat per mitjà del qual és el Govern qui s'encarregarà de subvencionar les 29 places públiques amb les quals arrencarà l'equipament. Les primeres previsions apuntaven a una obertura amb 24 places públiques i 5 de privades, però finalment seran totes gestionades per la Generalitat.

Residència d'Horts de Miró de Reus
La Residència d'Horts de Miró acollirà 29 places públiques | TarragonaDigital

Manca de pressupost i esculls burocràtics

També ha canviat el paper que hi havia de jugar la fundació vinculada a Sagessa que havia de participar en el conveni. Finalment seran l'Ajuntament i la Generalitat qui signin el conveni per la seva gestió, que executarà la Fundació Educativa i Social de Sagessa. Inaugurada l'any 2012, no va arribar a posar-se mai en marxa, tot i tenir dues persones contractades des del 2017, quan es van reprendre els tràmits per posar-la en marxa.

Després de cinc anys sense pressupost, ara en fa dos que es van tornar a posar en marxa els tràmits necessaris per obrir definitivament l'equipament. Es van iniciar les converses amb la Generalitat i, des de l'Ajuntament de Reus, sempre s'ha explicat que l'aplicació de l'article 155 va estroncar de nou l'obertura de la residència. Sense govern a la Generalitat, apunten, van caducar els processos d'atorgament de places i es van haver de tornar a iniciar.

També es va tornar a negociar el conveni entre totes dues administracions, i es va arribar a plantejar el mes de febrer d'enguany com a data d'obertura, sense que es concretés. Finalment, i després d'alguns canvis en els procediments previstos i en la branca de Sagessa que se n'encarregaria, tot apunta que, de nou, l'obertura de la residència d'Horts de Miró es pot qualificar d'«imminent».