Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Diverses terrasses de Reus buides tant pel tancament de l'establiment com per la reducció de clientela

Bars i restaurants de Reus entomen amb resignació i indignació les noves mesures

El sector de la restauració admet que cal combatre la crisi sanitària, però critica la manera com es comunica i es gestiona

Terrasses de la plaça del Mercadal buides, sense clients
El sector de la restauració ha hagut d'implementar més mesures restrictives els darrers dies | Àngel Ullate

Les noves mesures aplicades a Reus aquest cap de setmana passat per frenar el contagi de la Covid-19, amb incidència al comerç i també de manera especial al sector de la restauració, s'han rebut amb resignació i indignació entre els afectats. Són especialment crítics amb la petició feta per la consellera de Salut, Alba Vergés, que la població no vagi a bars i restaurants «si no és imprescindible».

La gran majoria d'aquells amb qui ha contactat TarragonaDigital admeten que cal fer front a la crisi sanitària, però en força casos consideren que se'ls assenyala com a responsables. Asseguren que l'estiu està sent complicat i que les noves restriccions arriben quan tot just començaven a recuperar xifres de negoci, sense arribar ni tan sols a acostar-se a les d'altres períodes estivals.

Admeten que a mitjan setmana passada, quan es va començar a fer pública la delicada situació dels rebrots a Reus, van registrar una primera davallada de clientela. Amb tot, afegeixen, van ser els dies posteriors, amb l'anunci i l'aplicació de les noves mesures, que es va notar l'impacte més gran.

Les conseqüències de la situació són, segons exposen des de diversos establiments, des del tancament d'alguns negocis «confiant que sigui temporal», fins a acomiadaments o la perllongació dels ERTO. Bona part dels bars i restaurants asseguren haver notat una nova reducció de clientela especialment des de l'anunci fet la setmana passada.

El sector critica la recomanació de no anar a bars i restaurants

A través d'un comunicat, el coordinador de la comissió de comerç de la Cambra de Comerç de Reus, Pau Salvadó, reitera «el compromís dels dos sectors més afectats per la situació actual amb la seguretat». Es refereix al comerç local i a la restauració. Admet que les mesures aplicades a Reus són necessàries i remarca que «en general, els comerciants i els restauradors de la ciutat apliquen de manera responsable les consignes d’aforament, distància social i desinfecció dels establiments».

Més crític es mostra, també a través d'un comunicat de premsa, Xavier Salvat, president de l'Associació d'Hostaleria de Reus. L'entitat ha reclamat a l'Ajuntament que s'eximeixi el sector de pagar les taxes d'escombraries i de terrasses durant tot l'any. Reclama «coherència en el missatge que les diverses administracions transmeten als ciutadans».

Matisa que «estem d’acord que la població pateix una situació sanitària d’urgència i que cal ser molt responsables i conscients». Reivindica que «som els primers a complir la normativa i en assegurar-nos que treballadors i comensals la segueixin»; és per això que consideren contradictori «que, per una banda, es permeti l’ampliació de les terrasses i per l'altra es faci campanya perquè la gent no hi vagi».

És per això que reclamen que el missatge que es transmeti des de l'administració sigui coherent, responsable i de confiança «cap a un sector que està lluitant per sobreviure seguint totes les mesures higièniques i de seguretat als nostres establiments, per tal que els clients puguin gaudir-ne amb prudència».

Diverses terrasses de Reus buides tant pel tancament de l'establiment com per la reducció de clientela
La imatge de les terrasses del centre de Reus els darrers dies ha canviat sobtadament | Àngel Ullate

«A la costa tenen ple i a Reus ens mengem els mocs»

Responsables de bars i restaurants de la capital del Baix Camp confirmen que, aquest estiu, tenen nivells d'ingressos fins a deu vegades inferiors als d'altres anys. Quan començaven a recuperar-se del cop del confinament, apunten alguns, la compareixença de premsa de la setmana passada els ha tornat a deixar molt tocats.

«Per molt que puguem tenir el 50% de l'aforament no ve ni el 10%», es lamenta Sergi Llambrich, de Cal Gallissà. Com tants altres, es mostra enfadat per la manera com s'han comunicat les noves mesures. Des d'altres locals etziben que «sembla que ens volen tancar però no ho fan per no haver de pensar en compensacions».

De fet, aquest cap de setmana en concret, «s'ha notat, des de dijous cap aquí s'ha notat molt» segons afirmen tots els establiments consultats. «No van dir 'no sortiu de casa' o 'no aneu a bars i restaurants', van dir 'no aneu als bars i restaurants de Reus'», s'exclamen alguns. «I què va passar?, doncs que a la costa està ple de gent de Reus i aquí ens mengem els mocs», sentencien.

Els efectes s'han notat també en el personal, des d'acomiadaments fins a nous ERTO o la prolongació dels anteriors. Diversos establiments de la plaça del Castell, per exemple, col·laboraven per portar un músic a l'espai per atraure clients. Una mesura que han hagut de deixar en suspens.

La idea, tal com l'explica Raúl Juárez, de Green Dog Cafè, «era ajudar-nos els uns als altres». Posa de manifest, de fet, que no es tracta només dels treballadors directes del sector de la restauració, sinó també de tots els àmbits als quals bars i restaurants aporten negoci, des de l'alimentació o la distribució fins al manteniment, posa d'exemple.

Admet que la situació és complicada i l'entoma amb resignació. En el seu cas han començat a fer torns de vacances, una situació que, en ple mes d'agost, no havien viscut mai.