Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
obres nou hotel pallol

Les restes arqueològiques no endarreriran les obres del nou hotel del Pallol

De moment, s'han trobat vuit pous i sitges a l'interior de les quals hi havia restes de ceràmica reusenca datades dels segles XVI i XVII

restes ceràmica pallol
Fragment d'una ceràmica de luxe decorada amb blau que s'ha trobat al Pallol | Marta Torrens
 

 

Fa més d’un any que la plaça d’Evarist Fàbregas del Pallol està preparada per la construcció d’un nou hotel però  les obres no acaben d’arrencar. Després d’enderrocar l’antic edifici, es van col·locar unes tanques al voltant del solar i les obres es van paralitzar. Ara sembla que hi ha un nou entrebanc per començar les obres del nou establiment: han trobat petits fragments de ceràmica que podrien ser del segle XVI i XVII. 

Tot i això, sembla que no suposaran un gran endarreriment en les obres, segons informa el director de la intervenció arqueològica actual, Damià Grinyó, només afectaran durant un parell de setmanes, el que triguin per documentar el que s'ha trobat. D'altra banda, Grinyó assegura que  aquestes troballes ja s’esperaven  perquè «les obres es realitzen dins de l’antiga muralla, és a dir, on abans vivia la població». Concretament  s’han trobat restes de ceràmica, pous i sitges. 

obres hotel pallol
Imatge dels pous que s'han trobat amb les obres de construcció del nou hotel del Pallol | Marta Torrens
 

 

Les restes de ceràmica són del mateix tipus de les que ja es van trobar

Grinyó, d'Arqueòlegs.cat, explica que  els vestigis de ceràmica són autòctones de Reus i es comercialitzaven a la resta de l’Estat espanyol i estan relacionades amb les que es van trobar ja fa anys durant la construcció del centre comercial del Pallol. En aquella ocasió, també  es van trobar restes de l’antiga muralla medieval reusenca  que transcorria el perímetre de l’actual tomb de ravals. 

Amb les obres del Pallol es van trobar estructures positives, és a dir, la muralla. En aquella ocasió els vestigis sí que va ser una gran descoberta i amb un gran valor històric, però ara, el que s’ha trobat són estructures negatives, és a dir, retallades del terreny geològic com pous, fosses, tombes, sitges… Grinyó explica que una sitja és un forat que es feia a terra per guardar-hi el blat. Un cop s’omple de blat es tapa hermèticament, «els primers centímetres de blat es podrien pels gasos però la resta es podia consumir. Un cop s'extreia el blat, el forat quedava contaminat pels gasos i no es podia tornar a utilitzar per conservar-hi el blat, llavors ho feien servir com a abocador».

El mateix passava amb els pous que,  un cop s’acabava l’aigua del pou, el forat ja no servia i el feien servir d’abocador. «Hi tiraven des de restes de menjar, fins a utensilis o ceràmiques que es trencaven». Això és el que s’ha trobat a l’excavació: peces de ceràmica trencades o defectuoses que es llançaven. 

pou restes arqueològiques obres hotel pallol
Aquest pou data de finals del segle XVI i principis del XVII | Marta Torrens

 

Es documentarà el que s'ha trobat i se seguirà amb les obres

Concretament s’han trobat vuit pous i sitges però no tenen massa rellevància històrica. «Ara tot això s’ha d’investigar una mica, documentar amb dibuixos i després es taparà i es faran les obres corresponents» assegura Grinyó. És per això, que aquesta troballa no endarrerirà massa les obres de construcció del nou hotel. D'altra banda,  les restes de ceràmica es poliran i es netejaran, s'estudiaran i es portaran al Museu de Reus. 

Els arqueòlegs hi treballaran durant un parell de setmanes «és un pur tràmit, dues setmanes d’endarreriment no és res, el que sí que va endarrerir les obres va ser la intervenció que es va fer a la plaça de la Sang perquè els camions no podien passar pel carrer de l’Hospital i no es podia treballar». L’hotel projectat al Pallol està previst que tingui 82 habitacions (5 d’elles suites) i sigui de 4 estrelles. A més, també disposarà de dos espais, un destinat a un restaurant i l’altre a usos comercials

Obres hotel pallol
Els arqueòlegs treballaran al solar del Pallol durant un parell de setmanes | Marta Torrens