Tres bicicletes grogues ancorades als punts d'aparcament de la prova pilot del sistema de bicicleta pública compartida de Reus

La bicicleta compartida de Reus queda deserta i s'haurà de tornar a licitar

Fonts municipals apunten que és conseqüència de la falta de subministraments a escala global

La bicicleta pública compartida de Reus ha patit un revés. El projecte, similar al Bicing de Barcelona, però inspirat en la Girocleta de Girona, va sortir a licitació fa poc més d'un mes, amb l'objectiu d'implantar el servei durant el 2023. Dels cinc lots amb els quals es dividia el contracte , tres han quedat deserts després de no rebre l'oferta de cap empresa segons ha avançat Diari Més i ha corroborat aquest mitjà.

El pressupost total per posar en marxa el projecte és de 2,2 milions d'euros, en bona part amb l'aportació econòmica dels fons europeus. La licitació es va dividir en cinc lots, començant per les reformes d'un local municipal que ha de servir de taller i de centre logístic del servei. Es van pressupostar per 221.627,57 euros.

Un segon lot, amb 623.488,80 euros de pressupost, contemplava les obres necessàries per instal·lar les estacions d'aparcament de les bicicletes. Un altre lot era el del subministrament de les 250 bicicletes amb les quals es vol posar en marxa el servei, amb previsió de comprar-ne 250 més posteriorment. Comptava amb un pressupost de 222.505,42 euros.

La licitació es vol tornar a publicar «en pocs dies»

Cap d'aquests tres lots ha rebut ofertes d'empreses privades per explotar els contractes. Fonts municipals apunten que es deu a «la crisi global de subministrament» a conseqüència de la pandèmia i la guerra a Ucraïna. Ara s'està estudiant quins canvis s'introdueixen a la licitació per tornar-la a treure a concurs públic.

Segons fonts municipals, sigui com sigui, es vol tornar a treure la licitació «en pocs dies». Les mateixes fonts asseguren que el consistori «manté el compromís amb la implantació del projecte de bicicleta compartida». És per això que ja s'han posat en marxa els tràmits necessaris per tornar a publicar la licitació «en pocs dies, adaptant-la a les circumstàncies del mercat».

Alguns dels canvis més notables podrien veure's al lot del subministrament de bicicletes. Des de Reus Mobilitat i Serveis s'estaria treballant per refer les clàusules de la licitació i fer-les menys restrictives. En concret pel que fa al model de bicicleta que es demanava.

El plec de clàusules establia que «la bicicleta té un disseny i colors exclusius per a la ciutat de Reus». L'objectiu era dotar el servei d'una imatge corporativa reconeixible. Ara aquest disseny podria canviar, com el model de bicicleta inicialment escollit.

La nova licitació es redactarà per «obrir el ventall de la tipologia de mecanismes tècnics que poden tenir les bicicletes». A més de fer menys restrictives les clàusules del contracte, l'objectiu principal del canvi és «incloure l'opció d'altres models que, a priori, no tenen problemes de subministrament en el mercat». De fet, Girona també ha declarat deserta, recentment, una licitació pública per al subministrament de bicicletes per a la Girocleta.

Els altres dos lots, d'obra civil, es podrien tornar a publicar incrementant-ne el pressupost, o bé mantenint-lo i reforçant la difusió de l'oferta de contractació pública. Dels cinc lots del contracte n'hi ha hagut dos que sí que han rebut ofertes, que s'estan estudiant. Es tracta del subministrament de les estacions d'aparcament per a les bicicletes, i del sistema informàtic.

El primer comptava amb un pressupost de licitació de 576.163,28 euros, i el segon, de 557.810 euros. Per una banda ha d'implicar el subministrament de catorze estacions amb 145 ancoratges en una primera fase, i set estacions i 138 ancoratges en una segona. Tot plegat amb un termini d'execució de catorze mesos a partir de la formalització del contracte.

Pel que fa al sistema informàtic, contempla tota la infraestructura necessària per al funcionament del servei, que inclouria una aplicació mòbil perquè els usuaris puguin activar l'ús de les bicicletes.