Part superior de la façana principal de l'Ajuntament de Reus, amb el llaç groc penjat al centre de la barana del terrat

El llaç groc de la façana de l'Ajuntament de Reus, retirat per una sentència judicial

És l'últim capítol, provisional, del serial sobre la façana del palau municipal reusenc

El serial de la façana de l'Ajuntament de Reus ha viscut, aquests dies, un nou capítol. El llaç groc que penjava al balcó superior, el del terrat, s'ha retirat per ordre judicial. El grup municipal de Cs es felicita per haver presentat la demanda que ho ha acabat provocant.

Aquest dimarts, en una compareixença de premsa, la portaveu Débora García ha subratllat que ha sigut gràcies a l'acció del grup taronja que s'ha retirat el llaç. El passat mes de març, una sentència judicial ja obligava el consistori a retirar-lo. El govern, però, va recórrer la decisió.

Aquella primera sentència va acabar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a causa de l'apel·lació del govern de Reus. En paral·lel, però, Cs va presentar una demanda d'execució provisional. És a dir, com que s'havia recorregut la sentència, no s'hauria d'haver complert fins que no fos ferma.

Per evitar aquest ajornament, García recorda que van interposar la demanda perquè es fes efectiva de manera provisional. L'Ajuntament s'hi va oposar novament, però el jutjat contenciós administratiu ha donat la raó a Cs. La primera sentència i el posterior recurs municipal seguiran el seu camí, però mentre no hi hagi una decisió definitiva, el llaç groc s'ha retirat.

Segons la portaveu, «durant molts anys l'Ajuntament s'ha estat burlant de l'estat de dret i de la justícia». De fet considera que també «s'ha estat mofant d'aquells ciutadans que no comparteixen la seva ideologia separatista». Durant la compareixença també ha fet una advertència al govern local.

«Junts, ERC i Ara Reus ens seguiran tenint enfront defensant la legalitat vigent», ha reblat. Així conclou, provisionalment, un serial començat fa vora un any, però que realment és la continuació de dos altres periples. El 2021 la protagonista va ser la pancarta en suport als presos polítics, i el 2020, les banderes institucionals.

Preguntada per la premsa, Débora García considera que el llaç groc no ha perdut pes simbòlic. Tot i que cada vegada se'n veuen menys, especialment des dels indults, subratlla que, el fet que estigués penjat, implica que manté el simbolisme. «Segueix sent un símbol polític, igual que una estelada o que una pancarta que reivindiqui la llibertat dels presos polítics o l'indult», ha sentenciat.