Espai que ocupaven els contenidors soterrats de la plaça del Mercadal de Reus, amb les cinc obertures tapiades

Retiren els contenidors de la plaça del Mercadal de Reus

La mesura s'ha pres en paral·lel al desplegament d'un nou sistema de recollida comercial

Els contenidors de la plaça del Mercadal de Reus s'han retirat i no es tornaran a instal·lar. L'Ajuntament n'ha informat aquest dilluns, després de treure l'illa de contenidors soterrats que hi havia al lateral més pròxim a la plaça del Castell. Segons explica el govern, la mesura coincideix amb la implantació del nou programa de recollida de brossa comercial porta a porta.

En el cas de la plaça del Mercadal, l'illa de contenidors que s'han retirat també era molt utilitzada pels veïns de la zona. Segons detalla el govern, la mesura s'ha comunicat als aproximadament 38 veïns que té comptabilitzats a la plaça. També se'ls ha informat que, les illes més pròximes que tenen ara, són la de la plaça del Teatre i la de la plaça dels Argenters, al carrer del Vidre.

La resta de veïns de la zona tenen, com a illes pròximes, les dels ravals de Robuster i de Martí Folguera i les dels carrers de la Presó i de Montserrat. Segons ho planteja el govern local, la implantació d'un nou sistema de recollida comercial porta a porta ha de compensar la retirada d'aquests contenidors. Aquest sistema s'està reformulant al nucli antic per als establiments comercials i de restauració de la zona.

A cada negoci es reparteix un grup de contenidors segons la seva activitat. La recollida de paper i cartró se seguirà fent a banda, porta a porta com fins ara, però sense contenidor. Per la resta de fraccions de reciclatge, els contenidors que rep cada negoci s'ajusten a les deixalles que produeix la seva activitat.

Els restaurants, per exemple, rebran contenidors d'orgànic, rebuig, vidre i envasos. Una botiga de roba, en canvi, només en tindrà de rebuig, segons la nova planificació. Aquest nou pla s'ha començat a desplegar per als negocis de la plaça del Mercadal i els carrers propers.

Es preveu que s'hagi implantat a tot el nucli antic abans de l'estiu i a tota la zona del centre de la ciutat d'aquí a sis mesos. Forma part del nou contracte de la neteja viària i la recollida de residus de Reus. La Unió Temporal d'Empreses Reus Net, adjudicatària del servei, l'ha començat a implantar aquests dies.

Segons defensava el govern quan es va anunciar, el nou sistema ha de repercutir positivament en l'índex de reciclatge de la ciutat. Es tracta d'un sistema que, fins ara, funcionava principalment als polígons industrials de la ciutat. Unes 400 empreses en feien ús, especialment fora del nucli urbà.

El motiu és que, als polígons industrials, les illes de contenidors estan més separades que a les zones residencials. El nou contracte de la brossa establia que s'ampliés aquest servei al centre de la ciutat, segons va exposar el govern local fa uns dies. Es tracta del mateix contracte que es va començar a desplegar el passat mes d'octubre.

Comptava amb altres incorporacions, com la renovació de la flota, la millora dels contenidors i un increment del nombre d'illes, que han de passar a ser totes completes.