Representants de la ciutat a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

Aena segueix apostant per l'estació intermodal de l'aeroport de Reus

El govern de Reus, el PSC i la Cambra de Comerç s'han reunit amb l'empresa estatal | Es demanarà una reunió amb Adif i el govern central perquè també en ratifiquin el compromís

La marxa enrere del govern centralpel que fa a l'ampliació de l'aeroport del Prat no afectarà les inversions al de Reus. Amb aquesta premissa s'han presentat, aquest matí, el govern local, el PSC i la Cambra de Comerç. Aquest dimecres han mantingut una reunió amb Aena que ha servit, asseguren, per ratificar la implicació de l'empresa amb la connexió ferroviària de Reus.

L'estació intermodal ha de connectar l'aeroport de Reus amb l'alta velocitat i, per tant, amb la ciutat de Barcelona. Es va anunciar la represa d'aquest projecte vinculada a l'ampliació del Prat que ara ha quedat suspesa. És per això que, aquest matí, s'ha volgut tranquil·litzar la població i els sectors més interessats.

Aena seguiria disposada a connectar l'aeroport de Reus amb una hipotètica estació intermodal a la seva àrea d'influència. L'estació en si, en canvi, és potestat d'Adif i del Ministeri de Transports. És per això que, des de la capital del Baix Camp, se'ls demanarà una reunió al més aviat possible.

A la reunió hi van participar l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, la vicealcaldessa, Noemí Llauradó i la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui. A més del govern local, també va comptar amb la participació de Sandra Guaita, exregidora del PSC a Reus i diputada al Congrés. Juntament amb la socialista, Jordi Just, president de la Cambra de Comerç també va formar part de la delegació reusenca.

Es manté el consens al voltant de l'estació intermodal

«Vam sortir amb una sensació molt positiva» ha assegurat Pellicer. «Aena veu amb molt bons ulls que l'aeroport de Reus tingui una estació i ha mostrat interès a mantenir les inversions previstes», ha afegit. Una mostra d'aquest compromís, segons ha destacat, és la planificació de 31 milions d'euros en inversions els pròxims anys.

L'estació intermodal es vol, per una banda, per sumar un atractiu a l'aeroport en si. A més, però, també permetria «acollir vols de radi curt d'altres aeroports, que implicarà un impacte positiu en el desenvolupament econòmic de les nostres comarques». Així ho ha exposat Noemí Llauradó, que torna a reivindicar l'àrea metropolitana d'aquesta regió.

És per això que aquesta comissió local ha demanat una reunió amb Adif «per accelerar els compromisos adquirits». En concret, el de l'estació intermodal, responsabilitat d'Adif i del Ministeri de Transports. Tot i que encara no s'ha celebrat la reunió, Pellicer afirma que confien en les declaracions de la ministra Raquel Sánchez.

Va assegurar, tal com ha recordat l'alcalde, que «no renunciem a continuar treballant i col·laborant per potenciar la complementarietat dels aeroports de Girona i de Reus». Pellicer també ha destacat especialment l'afirmació de la ministra que «mantenim els seus plans de desenvolupament específic i encara més quan estan en marxa connexions a través de l'alta velocitat».

El president de la Cambra de Comerç, Jordi Just, ha volgut insistir en la necessitat que té el teixit econòmic que s'executin les inversions anunciades. Ha afirmat que «és molt important per la competitivitat de tot el nostre teixit econòmic i també per la gent». En aquest sentit també ha reclamat a la Generalitat «que comenci a tenir en compte que som la segona àrea de Catalunya».

Un estudi sobre la xarxa ferroviària decidirà la ubicació de l'estació

Aquest compromís l'ha ratificat Sandra Guaita, exregidora del PSC a la ciutat i Reus i ara diputada al Congrés. Els socialistes i el govern local mantenen un acord per treballar conjuntament en matèria d'infraestructures. És per això que Guaita va participar en la reunió d'ahir.

Ha volgut insistir en el «compromís per part del govern d'Espanya perquè això tiri endavant». Ha posat d'exemple l'estudi de viabilitat del transport ferroviari de la província. Un document encarregat, inicialment, per plantejar el trasllat de les mercaderies a les línies d'interior, però que ara s'ha ampliat.

En paral·lel, l'interès de Reus també se centra en l'estudi sobre l'entramat ferroviari de la regió. Es tracta d'un projecte impulsat pel govern central que, entre altres qüestions, ha de servir per aclarir on anirà exactament la hipotètica estació intermodal. Marina Berasategui ha explicat que Aena va plantejar la importància de la connectivitat de l'aeroport amb la xarxa ferroviària.

És per això que es confia especialment en l'estudi encarregat pel govern central. Per una banda per la importància que ha de tenir per determinar on s'ha de construir l'estació intermodal. Per l'altra, per l'impacte que pot tenir en la planificació de tot el teixit ferroviari de la regió.