Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
carretillada misericòrdia discover

Pluja d'idees i debat intern: Reus comença a preparar-se per Misericòrdia

Les entitats implicades i l'Ajuntament han mantingut una primera reunió prèvia per temptejar el terreny

Imatge de la Carretillada del Ball de Diables de Reus a les portes del Santuari de Misericòrdia
Ajuntament i entitats han començat el debat previ que ha de configurar el model de les Festes de Misericòrdia | Laia Solanellas

Reus comença a plantejar de quina manera celebrar les Festes de Misericòrdia. Aquest dimecres al vespre, a través d'una reunió telemàtica, l'Ajuntament i prop d'una cinquantena d'entitats van començar a proposar opcions diverses, encara sense cap model clar per poder viure la Mare de Déu de Misericòrdia.

Fonts municipals apunten que «estem fent un treball conjunt amb les entitats, amb responsabilitat i amb prudència; amb planificació, i alhora estant atents a l’evolució de la pandèmia». Pel que ha transcendit fins ara, es planteja un treball en la mateixa línia que per Sant Pere.

Igual que llavors, l'escenari és el d'haver de programar els actes amb mesos d'antelació i, per tant i en el millor dels casos, amb les condicions i mesures vigents actualment. Durant la reunió es van plantejar diverses propostes que es treballaran i estudiaran durant les pròximes setmanes.

Un debat amb els implicats, el model de treball

De la mateixa manera que per Sant Pere, s'ha començat parlant amb les entitats i, igual que llavors, és de preveure que també es debatrà la situació tant dins de l'Institut Municipal Reus Cultura com amb la comissió de protocol. De tots aquests intercanvis d'opinió n'ha d'acabar sortint el model de Festes de Misericòrdia 2020.

Un programa que, en el cas de la Festa Major, va acabar veient com s'improvisava un Ball de Lluïment. Pel que fa al model de treball, al plenari municipal s'ha plantejat ampliar-lo i aprofitar per constituir el Consell Municipal de la Cultura com a eina per dur a terme els debats.

Segons diversos testimonis presents a la reunió d'aquest dimecres, el posicionament majoritari dels representants de les entitats va ser el de mostrar-se oberts a plantejar quines opcions hi pot haver viables. En alguns casos es van fer apostes concretes, com la del Ball de Diables.

Segons confirma el president de l'entitat, Roger de la Cruz, «es va preguntar l'opinió per saber a què estàvem disposats; hi ha elements que no s'han reunit encara, i nosaltres sí que ho havíem fet». D'aquesta trobada interna n'havia sortit la reflexió que van fer extensiva a la reunió.

Les entitats plantegen les primeres propostes

«Apostem per no fer cap dels actes anteriors al dia 25, però la Baixada entenem que la situació, la nostra manera de tirar, que no és un correfoc i la gent no interactua, que el passeig és prou gran perquè el públic estigui separat, etcètera, ens dóna l'oportunitat de poder-la fer», reflexiona.

Deixa clar, també, que «assumim, amb tota la tranquil·litat del món, que avui mateix segurament la podríem fer, però cinc dies abans et poden dir que no perquè el context ha canviat radicalment, i assumim els dos escenaris». Una postura més ferma manté Josep Lluís Rius, del Lleó de Reus.

Una de les propostes que es va posar sobre la taula va ser plantar els elements de manera estàtica en un espai públic, i una altra va ser que els elements sortissin a ballar repartits per la ciutat per evitar aglomeracions de públic. Rius sentencia que «jo vaig dir que el Lleó de Reus no sortiria en cap mena de celebració».

Considera que, tenint en compte la situació actual, l'escenari d'aquí a dos mesos pot ser molt diferent. «Ara estem com estem i és juliol, imaginem com podem estar el 24 i 25 de setembre». De fet, i segons explica que va defensar durant la reunió, «no entenc aquesta fal·lera de voler treure els Elements Festius quan vam tenir un Sant Pere confinat que va estar molt bé veient imatges per Canal Reus i amb l'espectacle del Campanar».