Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'entrada principal del tanatori de Reus, des de la plaça de Pablo Picasso

Reus fa el primer pas necessari per crear la funerària mancomunada supramunicipal

Es tracta d'una empresa pública que s'ha de constituir juntament amb Salou, Vila-seca i Constantí

La maquinària per fer possible la futura empresa funerària pública de Reus, Salou, Vila-seca i Constantí s'ha posat en marxa. Aquest divendres a Reus se celebra el ple del mes de novembre, i la sessió ha servit perquè l'Ajuntament faci el primer pas previ. L'objectiu final és la constitució d'una funerària pública mancomunada.

Tal com es va presentar, els plenaris de Salou, Vila-seca i Constantí també hauran d'aprovar resolucions similars. A la capital del Baix Camp, la regidora de Serveis Generals, Montserrat Flores, ha insistit que és «un instrument que tindrà visió metropolitana». Ha subratllat que Terrassa i Reus són els únics Ajuntaments de Catalunya que ofereixen serveis funeraris municipals.

La CUP s'ha abstingut a la proposta, com ho han fet Cs i el regidor no adscrit Raúl Meléndez. En el cas dels anticapitalistes, segons ha exposat el regidor Edgar Fernández, perquè el projecte els genera dubtes. S'ha preguntat per què no s'ha optat per col·laborar amb altres municipis de la comarca, per exemple.

El projecte també genera dubtes al PSC, que sí que ha aprovat fer l'estudi previ. La regidora Carmina Pozuelo ha alertat que seguiran de prop l'evolució d'aquesta qüestió. Entre altres dubtes, ha plantejat si aquesta futura mancomunitat no implica obrir la porta a una futura privatització del servei parcial o total.

Montserrat Flores ha sentenciat que «estem fent una empresa 100% municipal, i s'està fent servir el fantasma del privat quan no apareix enlloc», ha sentenciat. «No hi ha cap possibilitat que entri el privat», ha insistit repetidament. A Fernández ha respost que «no hi havia Ajuntaments del Baix Camp que tinguessin tanatori públic que poguessin posar a disposició».

Ha mencionat Cambrils, que té un tanatori gestionat de manera externalitzada amb una concessió a cinquanta anys, per exemple. Un altre dels dubtes que ha plantejat Fernández ha sigut el pes futur que tindrà l'oposició en la gestió de la funerària mancomunada. Segons ha respost Flores, Reus preveu constituir una comissió municipal amb presència dels grups de l'oposició.

Carmina Pozuelo ha volgut saber, per últim, el pes a la futura empresa que tindrà l'Ajuntament de la capital del Baix Camp. Ho ha preguntat tenint en compte que és la capital del Baix Camp qui aporta l'experiència i un patrimoni més gran, almenys pel que fa a les instal·lacions. Flores ha donat a entendre que, precisament per això, Reus tindrà més pes que altres municipis a la futura funerària.

Amb tot, és l'estudi previ aprovat avui el que ha d'acabar definint com es concreta el que s'ha anunciat i respost fins ara. Els tràmits necessaris per posar en marxa una mancomunitat com aquesta no seran ràpids.

De fet, no es preveu que la futura empresa es posi en marxa abans del 2024. Durant els pròxims mesos s'han de fer els passos necessaris per crear l'empresa i perquè l'integrin els quatre Ajuntaments. També s'ha d'acabar fent desaparèixer la divisió funerària de Reus i posar en funcionament, en definitiva, la funerària mancomunada.