El servei intensiu de neteja a reus durarà més d'un mes

S'aprova, entre retrets, el nou contracte de la brossa de Reus

El govern i Cs han donat suport al plec de condicions que sortirà a concurs públic

Reus renovarà el seu contracte de neteja viària i recollida de brossa. Aquest 2019 s'esgota la segona pròrroga, l'última permesa per llei, d'aquest servei. Durant el que queda d'any, doncs, s'haurà d'obrir la licitació pública del contracte per adjudicar-lo a l'empresa que se n'hagi de fer càrrec a partir de l'1 de gener del 2020. El ple d'avui ha aprovat el plec de condicions d'aquest contracte amb els vots a favor dels partits del govern i de Cs, l'abstenció del PSC i el 'no' de la CUP.

Tot i que el servei és potestat de Via Pública, en mans d'Hipòlit Montseny, com que el que es portava a debat era el plec de clàusules del nou contracte, ha estat Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda i responsable, també, de la contractació de l'Ajuntament, qui ha exposat la proposta de JxR, ERC i Ara Reus per fer front a un dels principals serveis que contracta el consistori en termes econòmics.

Ha assegurat que el plec de condicions busca «una contracta més eficient i flexible». Estableix, entre les novetats, la necessitat de fer una proposta de recollida porta a porta en algun dels barris de Reus com a prova pilot.

Grup municipal de la CUP durant el ple d'aquest divendres
Grup municipal de la CUP durant el ple d'aquest divendres | Jordi Olària Gras

La CUP insisteix en la internalització

Marta Llorens, portaveu de la CUP, ha recordat que «sempre hem apostat per la internalització» i ha qualificat el nou contracte de «molt continuista». Ha criticat que «no hi ha estalvi econòmic, perquè incrementem, d'11 milions del contracte antic a 15 o 13 milions; sempre hem defensat que amb la internalització d'aquest servei hi hauria un estalvi anual d'1,5 milions d'euros», ha sentenciat. Ha carregat, també, contra el que la formació cupaire considera una manca de compromís en matèria de medi ambient.

«De 100 punts que té el nou plec de condicions, només quatre es dediquen a implementar o divulgar respecte del medi ambient; cobrim l'expedient però no aportem millores substancials. No ens solucionarà el que ens vindrà molt a curt termini». Llorens es refereix als índexs de reciclatge que la Unió Euroea estableix per als pròxims anys i que, en cas de no complir, podrien suposar multes per a l'Ajuntament.

Grup municipal del PSC durant la sessió plenària d'avui
Grup municipal del PSC durant la sessió plenària d'avui | Jordi Olària Gras

Els índex de reciclatge

Ciutadans ha incidit en la manca de personal i de material que asseguren que pateix la plantilla de Fomento de Construcciones y Contratas, empresa adjudicatària de l'actual contracte. «Si la plantilla no s'amplia, difícilment podran desenvolupar la seva feina de manera òptima», ha afirmat la portaveu Débora García. En una línia similar s'ha expressat Carmina Pozuelo en nom del PSC, afirmant que «cal actualitzar i posar al dia la maquinària, i és evident que la plantilla ha estat fent uns esforços impressionants».

Pozuelo ha reclamat «que la deixalleria no només sigui un lloc per anar a deixar les coses, sinó on un determinat col·lectiu pugui anar a donar una nova vida a les coses». Ha criticat, també, que l'índex de reciclatge actual sigui menor que el de l'any 2010, una disminució que també ha criticat la CUP. Per a la regidora del PSC, aquesta regressió s'ha produït perquè s'ha deixat de fer la feina que feien els educadors mediambientals.

contenidors recollida pneumàtica reus
Boques de recollida pneumàtica a la plaça de la Dona Treballadora de Reus | Jordi Olària Gras

Tant socialistes com cupaires han situat unes exigències per part de la Unió Europea en matèria de reciclatge que la regidora de govern Mariluz Caballero ha matisat. Assegura que la directiva europea no reclama un 50% de recollida selectiva per al 2020, sinó un 60% l'any 2030 i que per tant, fins llavors, no s'imposaran sancions. Amb això, ha afegit, no es vol transmetre falta d'implicació, sinó aclarir que hi ha més recorregut del que havien previst el PSC i la CUP.

A diferència del que es produeix actualment, Caballero ha afirmat que el nou contracte aposta per la implantació d'illes de contenidors completes en lloc de grups de contenidors on no hi hagi totes les classificacions. En resposta a la insistència de la CUP per la municipalització, ha rebatut que el milió i mig d'euros anual d'estalvi que afirmen que hi hauria no és cert. El motiu, ha explicat, és que la compra de maquinària que afirma hauria de fer l'Ajuntament suposaria destinar 17 milions d'euros, «una inversió que no seria viable», ha sentenciat.