Imatge de l'entrada de les instal·lacions del CMQ del carrer de Gaudí de Reus

El govern de Reus s'aprova el pla de reequilibri del CMQ entre crítiques de l'oposició

La majoria de grups s'han abstingut, però el to del debat ha encès crítiques entre govern i oposició

El pla de reequilibri financer del CMQ de Reus ha evidenciat que l'oposició no dona suport a les mesures impulsades pel govern. El PSC, Cs i el regidor no adscrit Raúl Meléndez s'han abstingut, mentre que la CUP ha votat directament en contra. La majoria absoluta del govern ha aprovat el pla, que s'ha d'implantar entre aquest 2022 i el 2023.

La sessió ha començat amb qüestions administratives i d'organització municipal. N'és exemple el nomenament, com a delegat de serveis, de Josep Maria Arias. Qui havia sigut, fa uns anys, cap del departament de comunicació municipal torna a l'Ajuntament, ara com a assessor vinculat a ERC.

La primera part del ple també ha servit per aprovar la Menció Honorífica Municipal per al Ball de Cercolets, que es lliurarà durant les Festes de Misericòrdia. Superats els primers punts, el pla de reequilibri financer del CMQ ha suposat la primera qüestió de debat en si. Un pla que ha de servir per revertir els dos milions d'euros de dèficit amb els quals s'han tancat els comptes del 2021.

El govern assegura que no s'acomiadarà treballadors indefinits

El regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, ha començat fent una radiografia de la situació actual del CMQ. Radiografia feta per una empresa externa que s'ha implicat en l'elaboració del pla de reequilibri. Segons s'ha plantejat, la principal explicació de la situació del CMQ és la baixada d'activitat arran de la pandèmia entre l'11% i el 26% a totes les àrees.

També el fet de mantenir dues seus, la del carrer de Gaudí i la de l'antic Hospital, juntament amb la manca d'inversions. Els càlculs del pla de reequilibri financer apunten que, durant el 2022, l'impacte d'aplicar-lo serà de 2.302.000 euros. Per al 2023 s'augura un impacte positiu de 2.518.000 euros.

Feta aquesta fotografia, Subirats ha afirmat, i ha repetit, que «aquestes mesures no inclouen l'acomiadament de personal indefinit» sinó que se centren en «posar el focus en l'augment d'activitat». Per part de Cs, la portaveu Débora García ha criticat la falta d'implicació per part del govern. En concret a l'hora de facilitar informació i documentació a l'oposició malgrat que l'hagin demanat repetidament.

El CMQ compta amb un 40% de plantilla temporal

Per part de la CUP, la portaveu Marta Llorens ha etzibat que la culpa de la situació del CMQ «no és la pandèmia, és la incompetència de la gestió». Ha criticat que s'hagi previst mantenir dues seus fins als anys 2028-2029 i encara no se sàpiga quin lloguer es pagarà a l'Hospital Sant Joan, on també s'ocupen espais. Durant la segona intervenció, Subirats ha admès que ha rebut un correu en el qual es proposa un preu de lloguer.

«La veritat és que no l'he obert», ha deixat anar, assegurant que no és una partida que li preocupi. Llorens ha tornat a insistir en els 80.000 euros anuals en concepte de gerència que es va crear al CMQ. L'ocupa Gemma Espigares, qui va arribar al càrrec entre polèmica perquè és exdiputada al Parlament de Catalunya per ERC.

Tot i això, ha insistit que no critiquen la persona, sinó la creació del càrrec en si. Pel que fa a garantir els llocs de feina, Marta Llorens ha recordat que «tenim un 40% de persones treballant amb índex de temporalitat». També ha carregat novament contra la «contradicció» del model del CMQ, un centre públic que ofereix activitat privada.

Fins a l'arribada de la pandèmia, aquesta activitat privada era majoritària al CMQ a través de mútues i consultes privades. Ara, en canvi, la portaveu cupaire assegura que «el CMQ se sosté amb l'activitat pública». Hèctor Fort, regidor del PSC, també ha afirmat que la causa del dèficit no ha sigut només la pandèmia.

Ha subratllat el traspàs de l'Hospital Sant Joan a la Generalitat com a indicador que el centre mèdic quedaria en aquesta situació. A més, «segons sembla, el CMQ està intervingut per l'Ajuntament de Reus», ja que la gerència del centre no depen de la seva direcció, sinó de la gerència municipal. Subirats s'ha referit al volum de temporalitat com «un problema de l'Ajuntament de Reus i de totes les seves empreses» que s'està treballant per solucionar.

Subirats critica les abstencions de l'oposició

Tot i dir que agraïa les abstencions del PSC, CS i Raúl Meléndez perquè no eren un 'no', Subirats les ha criticat durament. Considera que és una manca d'implicació en el futur del CMQ. Per reblar la crítica ha assegurat que «hagués estat molt més reconfortant per als 190 treballadors» que el pla de reequilibri s'aprovés per unanimitat.

La crítica li ha respost la portaveu de Cs, Débora García, etzibant que «la implicació també seria que ens hagués facilitat l'informe que hem demanat dues vegades». Subirats també ha fet servir la plantilla per atacar la CUP, a qui ha acusat de voler deixar sense feina els treballadors del CMQ. Assegura que és la conseqüència previsible de l'oposició dels cupaires al fet que un centre sanitari públic ofereixi activitat privada.