Imatge de les autoritats i artistes que han participat en l'acte d'inauguració de l'any Gabriel Ferrater a Reus

Reus commemora el centenari del naixement de Gabriel Ferrater

Es farà una intervenció artística a la casa natal del poeta

Reus farà una intervenció artística a la casa natal de Gabriel Ferrater per commemorar el centenari del naixement del poeta. Una acció que permetrà identificar l'habitatge de Ferrater. 

L'escultor Salvador Juanpere serà l'encarregat de la proposta que s'inspirarà en el poema 'Tres llimones', recollit a 'Dones i els dies'. Es farà el descobriment de la placa commemorativa aquest divendres a les 18 hores.

En l'acte, també hi haurà una breu lectura dels poemes de Ferrater i la glossa 'Plaques de pedra que honoren i diuen' anirà a càrrec de Josep Murgades, catedràtic emèrit de Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i un dels primers alumnes de Ferrater a la Universitat Autònoma.

L'esdeveniment és un dels actes centrals a la ciutat de l'Any Ferrater i hi assistirà, Anna Barlow, una filla de la germana del poeta,

Gabriel Ferrater
Reus commemora el centenari del naixement de Gabriel Ferrater | ACN

Cent anys del naixement de Gabriel Ferrater

Aquest divendres 20 de maig farà 100 anys que Gabriel Ferrater i Soler va néixer al raval de Santa Anna 78-80, en una casa situada a la cantonada amb la plaça de Catalunya, on els seus pares, Ricard Ferraté Gili i Amàlia Soler Rosselló, s'hi havien instal·lat just en casar-se.

Hi van viure poc temps perquè després de néixer en Gabriel es van traslladar al número 13 del mateix raval – habitatge que ja està identificat amb una placa de pedra. En aquesta casa, hi van viure mentre van residir a Reus.

Els Ferrater procedien d'una família benestant reusenca. La fortuna venia de l'avi de Gabriel Ferrater, d'ofici boter, amb prou visió i empenta per construir un magatzem i dedicar-se a l'exportació de vins, segons recull el llibre publicat recentment per l'Ajuntament de Reus 'Gabriel Ferrater: Reus, 1922-Sant Cugat del Vallès, 1972'.

De fet, la casa va ser el primer espai d'aprenentatge, especialment a la «nodrida» biblioteca que els seus pares vetllaven per tenir actualitzada amb les publicacions del país i de l'estranger, un fet altament singular en aquell temps.