Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un repartidor en un tricicle elèctric de Reus Compra Responsable, amb un espai posterior on transportar-hi les comandes

Reus Compra Responsable farà el primer salt cap a les compres per internet abans de l'estiu

El mes de juny és el termini marcat per haver desplegat totes les potes del projecte

El comerç de Reus tindrà, abans de l'estiu, una plataforma digital on centralitzar les compres per internet. Es tracta del següent pas de Reus Compra Responsable, el projecte que va començar amb el servei de repartiment sostenible i que ara incorporarà la segona línia de treball, la digitalització del comerç local.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

«El juny és el moment que ens marquem per haver complementat tot, perquè estigui tot en funcionament i sigui avaluable per poder continuar», explica Gerard Nogués, coordinador de Reus Compra Responsable. «Ja està tot dissenyat i ho hem pogut contractar; tenim un termini d'entrega de dos mesos», aclareix.

Quan es posi en marxa aquesta plataforma ho farà en una primera fase; «tindrem un portal d'agregació de tots els comerços adherits». Com a consumidor, això permetrà tenir, en una sola pàgina web, tots els negocis que s'integren a aquest projecte. Permetrà fer comandes per internet a través dels canals propis de cada comerç, i aquells que encara no en tinguin, podran activar-ne un a través de la plataforma.

El portal permetrà fer una comanda a cadascun d'aquests negocis. També facilitarà la logística interna, perquè les comandes fetes a través del portal també arribaran a Reus Compra Responsable sense que el comerç en qüestió hagi de transmetre-les, que és la dinàmica que funciona actualment.

Encara sense calendari, però com una opció que ja es contempla, quedarà implantar el que es coneix com un Market Place. Es tractarà del mateix portal, però amb la capacitat que, com a consumidor, es pugui fer una sola comanda incloent-hi els productes de diferents comerços.

«No és un objectiu fix, però sí que hi estem treballant tots», admet Nogués. «Anirem valorant si el comerç de Reus ho vol i si val la pena, però creiem que sí», afegeix. Es tracta d'un pas que, des del punt de vista del consumidor pot semblar un petit canvi en la plataforma digital que agilitzi les compres, però que comporta tota una sèrie de canvis i reptes en clau de logística interna, tant de Reus Compra Responsable com de cada negoci, que són els que s'aniran valorant.

El servei compta amb una mitjana de quinze repartiments diaris

Aquesta setmana ha començat el repartiment dels adhesius que acrediten aquells establiments que formen part d'aquesta iniciativa. L'objectiu és «que la gent vagi coneixent la campanya, el programa, i que fins i tot pugui condicionar el seu consum en funció de si el comerç està adherit o no a Reus Compra Responsable que sàpiga que el comerç té un compromís».

El projecte no busca, només, dinamitzar el comerç local, sinó que es planteja fer-ho amb una sèrie d'objectius paral·lels. Per una banda, la sostenibilitat, motiu pel qual els repartiments es fan, actualment, amb dos tricicles elèctrics, una bicicleta i una furgoneta elèctrica per als més voluminosos.

A través de la Fundació Formació i Treball també s'actua en l'àmbit de la inserció laboral amb la contractació dels dos repartidors que actualment hi treballen. Després de la bona arrancada de les festes de Nadal, «ara hem estabilitzat el servei, ha deixat d'haver-hi pics i estem amb un mínim de deu repartiments al dia i un màxim de vint».

«Com vam dir el seu dia, vam començar pel final, el repartiment», recorda Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació. «Passades les festes de Nadal, el grup de treball ha estat buscant l'adhesió de comerços» perquè, en resum, es vol «que a la ciutat desapareguin moltes furgonetes i puguem veure els repartiments fets amb els tricicles elèctrics».

Aquesta cerca de negocis adherits ha donat fruits i, actualment, ja superen la cinquantena i cobreixen un ampli ventall de sectors, com el tèxtil, l'alimentari, l'electrònica o els subministraments industrials. Tot plegat permet qualificar la situació actual de manera positiva. «És un bon nivell, encara hi ha marge per créixer, però hem assolit l'objectiu que ens havíem marcat d'estabilitzar-nos», resumeix Nogués.

Es tracta d'un servei que, actualment, s'ofereix només dins de Reus per la capacitat del projecte, però no es descarta ampliar-ho a poblacions veïnes. Una possibilitat que «és sobre la taula perquè hi ha alguns comerços que volen arribar fora de Reus i tenir impacte, almenys, al Baix Camp».

Aquest salt no es preveu a curt termini, sinó que s'anirà valorant progressivament, tant pel que fa a la demanda dels comerços que ho vulguin com pel que fa als costos que això representa. «Té un cost que s'ha de poder integrar bé al projecte», aclareix Gerard Nogués.

Es volen canviar les dinàmiques de consum

La tercera pota del projecte és la que vol canviar les dinàmiques de consum. Des de reduir les compres que no són bàsiques, o almenys conscienciar la població de què suposen, fins a impulsar que el comerç local es prioritzi a si mateix a l'hora de contractar o comprar productes i serveis.

«Hem començat a elaborar unes guies i uns assessoraments professionals gratuïts per als comerços adherits». L'objectiu que es persegueix és múltiple, «tant reduir residus com generar més economia local a partir de cada comerç, que es prioritzi l'economia local en els seus proveïdors, com la reutilització d'envasos i l'estalvi energètic als comerços».

En paral·lel, també es vol treballar de cara als consumidors. «Treballarem molt cap als adolescents, que és qui compra molt per internet, però també cap a la població en general», explica Nogués. En aquest cas, l'objectiu és reduir el consumisme superflu i conscienciar de tots els impactes que tenen les compres habituals, siguin necessàries o no. Aquestes campanyes i guies també s'estan ultimant i es preveu que puguin posar-se en marxa juntament amb la plataforma digital, d'aquí a uns dos mesos.