Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'Ajuntament de Reus, en una imatge d'arxiu

L'Ajuntament de Reus reclama connectar la ciutat a un model de tramvia territorial amb xarxa pròpia

El consistori presenta al·legacions al projecte presentat per la Generalitat per al Camp de Tarragona

L'Ajuntament de Reus demanarà que la ciutat es pugui connectar a un model de tramvia per al Camp de Tarragona que compti amb una xarxa pròpia, independent de l'actual trama ferroviària. Aquest serà un dels principals arguments de les al·legacions que presentarà a l'estudi informatiu i d'impacte ambiental del projecte de tren-tramvia que el Departament de Territori i Sostenibilitat preveu encarregar a Ferrocarrils de la Generalitat. El consistori vol que es prioritzi la flexibilitat i la integració urbana del projecte. Reclamarà que es reactivi la taula tècnica de treball entre els municipis del Camp de Tarragona i la Generalitat a més d'incorporar la xarxa del tramvia en el Pla Director Urbanístic de l'àrea metropolitana de Tarragona.

Argumenta l'Ajuntament de Reus que la possibilitat de tenir una connectivitat pròpia del Camp de Tarragona és una «bona oportunitat per a estructurar i cohesionar el territori; com també ho és sumar un nou mitjà de transport públic que faciliti la mobilitat interurbana dels municipis del Camp de Tarragona». Segons afegeix, el tramvia pot donar lloc a projectes d’integració i transformació urbana que millorin l’accessibilitat en diferents mitjans de transport.

Per materialitzar-ho, defensa que la tipologia d'infraestructura que dona millors possibilitats a la ciutat és la de tramvia-tramvia, que al contrari del model tren-tramvia, comporta una mobilitat totalment independent de la ferroviària. Un model, addueix, que no estaria supeditat a la gestió compartida amb ADIF i per tant seria una gestió única independent. En aquest sentit, destaca que el tipus de combois d'aquest model tenen una major flexibilitat d’integració urbana, «cosa que facilita la possibilitat de creixement de la xarxa tramviària i per tant de la connectivitat». Igualment, assegura, pot donar lloc a projectes d’integració i transformació urbana que millorin l’accessibilitat en diferents mitjans de transport a la ciutat.

L'estudi informatiu i l'estudi d'impacte ambiental presentats i objecte d'al·legacions fan referència a la fase 1, corresponent al tram Cambrils–Tarragona, i planteja la possibilitat de connectar la xarxa del tramvia amb la línia actual del ferrocarril per connectar-la amb Reus.