Un sanitari extraent sang a un donant

Reus celebrarà una nova edició de la Marató de Donants de Sang

La campanya ampliarà l'horari en dues jornades, de nou del matí a nou del vespre, per garantir les mesures de seguretat

Reus celebra una nova edició de la Marató de Donants de Sang de la ciutat. Els pròxims dies 28 i 29 d'octubre, el Centre d'Art Cal Massó, situat al carrer de Pròsper de Bofarull número 11, acollirà la nova edició de l'acció solidària que, per primera vegada, es farà en dues jornades consecutives, de nou del matí a nou del vespre, per poder garantir totes les mesures de seguretat.

Segons expliquen els organitzadors, aquesta campanya resulta un èxit any rere any, i aquest 2020, s'ha marcat l'objectiu d'arribar a superar els 400 donants al llarg dels dos dies.

1.000 donacions diàries a Catalunya

En un país com Catalunya, cada dia calen unes 1.000 donacions de sang, per atendre als pacients dels hospitals. Durant la tardor es preveu una alta activitat transfusional amb la represa dels tractaments i intervencions ajornats durant la pandèmia.

L'objectiu de la campanya és augmentar les reserves de sang, ja que avui hi ha reserva per als pròxims set dies, quan el nivell òptim i recomanable és de 10 dies. Durant les dues jornades de la Marató es podran fer les donacions de sang i de plasma, reservant cita prèvia a l'enllaç corresponent.

Es pot donar sang entre tres i quatre vegades a l'any

La sang és un teixit essencial per a la vida humana que «tot i els avenços científics i tecnològics, no es pot fabricar». La donació voluntària és l'única alternativa per poder atendre a tots els malalts de Catalunya, aconseguint la sang necessària, d'on es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang diàriament.

D'aquesta donació de sang se'n beneficien, com a mínim, tres persones, ja que en el processament de cada bossa s'obtenen glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests elements caduquen al cap de pocs dies, és per això que és necessari donar-ne regularment.

Des de la Marató de Donants de Sang detallen que les dones poden donar sang fins a tres vegades a l'any i els homes, quatre. De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i
que compleixi les condicions de tenir més de 18 anys, pesar 50 quilos o més i, en cas de ser dona, no estar embarassada.

La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus i l’Associació de Donants de Sang del Baix Camp.