Per primera vegada a la seva història, La Marató de TV3 surt dels platós per donar més protagonisme a la implicació de la ciutadana i Reus ha estat escollida com una de les quatre seus principals. L’esdeveniment, que tindrà lloc el pròxim 15 de desembre, anirà destinat enguany a les malalties minoritàries. A la capital del Baix Camp, l’escenari del programa serà el Teatre Fortuny, on Josep Cuní i Helena Garcia Melero conduiran un espai on l’èmfasi es posarà en la investigació i la medicina.
[predef]reus-144[/predef]
Els altres platós que acompanyaran Reus seran Olot, que acollirà l’eix temàtic esportiu, el Teatre Ateneu de Tàrrega, que protagonitzarà l’eix cultural i artístic, i finalment, el Casino L’Aliança del Poblenou, que serà l’escenari final. La tria de les tres primeres poblacions ha estat, segons l’organització, per «la implicació, any rere any, de moltes entitats que hi celebren activitats per recaptar fons en benefici d’aquest projecte».
Per una altra banda, hi haurà un autocar-plató mòbil que farà de nexe d’unió entre els quatre punts i que viatjarà arreu del territori català en 15 hores de programació interrompuda en directe i amb el presentador Quim Masferrer.
L’alcade de Reus, Carles Pellicer, ha assenyalat que els reusencs i reusenques «estem orgullosos i emocionats» de ser un dels escenaris de La Marató de TV3 en aquest nou format televisiu. A més, ha indicat que «hem de posar en valor aquest projecte solidari exemplar, nascut el 1992, que es troba plenament consolidat. No hi ha cap marató al món de les característiques de la nostra».
El director de la Fundació La Marató de TV3, Lluís Bernabé, ha agraït la «gran implicació de la ciutat de Reus» que enguany organitzarà fins a 54 activitats diferents. Pel que fa al Baix Camp, es realitzaran 158 actes en 24 municipis del territori.
Música, màgia, dansa i entrevistes al Teatre Fortuny de Reus
El coordinador de La Marató de TV3 a Reus, Oriol Talón, ha avançat alguns dels detalls del programa que es realitzarà de manera ininterrompuda a Reus. Josep Cuní i Helena García Melero conduiran el programa del Teatre Fortuny, un dels més emblemàtics del país, que tractarà l’eix científic, un dels elements claus d’aquesta edició pels grans avenços que hi ha hagut des que es va dedicar una Marató a les malalties minoritàries el 2009.
Al Teatre Fortuny hi haurà, durant tot el dia, actuacions musicals dels artistes del disc de La Marató, màgia, dansa i entrevistes. A més, també es realitzaran activitats a la plaça del Prim. Finalment, s’ha programat una acció per tancar els programes de les poblacions amb una pinya solidària que representarà la imatge de La Marató d’enguany.
En aquest sentit, el vicepresident dels Xiquets de Reus, Xavi Salvadó, ha explicat que aquest és un dels valors més importants del fet casteller ja que «la suma de les persones individuals permet fer coses increïbles», traslladant la metàfora a La Marató.
Les invitacions per l’acte al Teatre Fortuny ja estan disponibles
Les invitacions per a l’acte al Teatre Fortuny de Reus ja estan disponibles a través d’una plataforma de tiquets que posa en marxa l'Institut Municipal Reus Cultura. La reserva d'invitacions per a l'acte central de La Marató, que es dedica enguany a les malalties minoritàries, es pot fer a través del nou portal ticket.reuscultura.cat que s'estrena amb aquest esdeveniment i que a partir d'ara permetrà als usuaris adquirir entrades o reservar invitacions directament a Reus Cultura, sense necessitat d’utilitzar cap plataforma intermediària.
Les malalties minoritàries
Les malalties minoritàries afecten un màxim de cinc persones de cada 10.000. Hi ha unes 7.000 malalties minoritàries diferents descrites i es calcula que afecten entre 300.000 i 400.000 persones a Catalunya. El grau d'afectació és divers, si bé acostumen a ser greus, cròniques, progressives i discapacitats. Un 80% d'aquestes malalties són d'origen genètic i totes tenen un comú la dificultat en el diagnòstic, en molts casos, la inexistència de tractament eficients i un elevat impacte social i familiar.