Porta de l'estanc del carrer del Doctor Vilaseca de Reus, que s'ha traslladat a la plaça de les Oques

Reus té el primer estanc de Catalunya que obre les 24 hores del dia

L'establiment obrirà els 365 dies de l'any a partir d'aquest dilluns

Reus tindrà el primer estanc de Catalunya que obrirà 24 hores al dia durant tot l'any. L'establiment obre aquest mateix dilluns a la plaça de les Oques de Reus, on s'ha traslladat des del carrer del Doctor Vilaseca. Tal com s'indica al cartell de l'aparador, la botiga obrirà les 24 hores del dia durant els 365 dies de l'any.

El seu responsable, Paco Martínez, ha explicat a Diari de Tarragona què l'ha motivat a prendre aquesta decisió. Al mitjà hi afirma que és el primer de tot Catalunya i que ho fa per «oferir un servei complet al client i donar oportunitats a persones que només poden treballar de nit». De fet, a l'establiment no només hi haurà tabac, sinó que també s'hi vendran alguns productes d'alimentació.

Per garantir l'obertura durant tot el dia i al llarg de tot l'any, la plantilla de l'establiment és de deu persones. Segons Martínez explica al rotatiu, el negoci és eminentment familiar, però han incorporat diferents perfils de treballadors. Per una banda, «per poder donar oportunitats a persones joves, però també a aquella gent que ronda els 50 anys i a la qual li resulta complicat trobar feina».

No és el primer estanc de Reus que es trasllada o s'obre de nou els darrers mesos. L'històric establiment de la plaça del Prim, al principi del carrer de Llovera, va pujar fa un temps a la meitat del carrer. Encara al centre de la ciutat, al carrer de Monterols s'hi ha obert un nou establiment.

Es tracta d'un sector regulat per l'Estat. Per una banda perquè és l'administració central qui pot treure a subhasta pública noves llicències d'estanc —cosa que fa anys que no passa—. Per altra banda, perquè segueix sent el sector públic qui té l'última paraula sobre les vendes de llicències existents.

Les llicències solen adquirir-se, quan es treuen a subhasta pública, per 25 anys. No està permès que una mateixa persona compti amb la titularitat de més d'un estanc. L'administració també regula la distància a la qual han de situar-se els establiments entre si.

D'una manera similar al que passa amb les farmàcies, en el cas dels estancs han d'estar separats per almenys 150 metres. Tot i això, també s'autoritzen establiments amb menys separació si la densitat de població o el volum de negoci ho justifiquen. Per tot plegat, els moviments d'estancs que s'han vist a Reus darrerament responen a tots aquests condicionants.