Reus multarà amb 600 euros qui llenci la brossa fora del contenidor. L'Ajuntament ha anunciat, aquest dijous, que intensificarà d'aquesta manera la seva lluita contra l'incivisme, amb equips d'inspectors que faran fotografies i vídeos de les infraccions per imposar les sancions. En paral·lel, un altre equip d'educadors mediambientals faran pedagogia sobre el reciclatge a les illes de contenidors d'aquí a un mes.
[predef]reus-144[/predef]
L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, el regidor de Medi Ambient i Recursos Humans, Daniel Rubio, i el de Desenvolupament Urbà i Via Pública, Hipòlit Montseny, han presentat la nova línia d'actuació en contra de qui no llenci la brossa de manera correcta. «Posarem en marxa un seguit d'accions d'emergència per fer front als actes incívics al voltant de les bateries de contenidors, en aquest tema anem forts, no en deixarem passar ni una», sentencia l'alcalde.
S'imposarà la màxima sanció possible
El govern local ha volgut deixar clar que aquest àmbit d'actuació és prioritari, i que s'imposarà la sanció màxima permesa en cada cas, segons ha detallat Pellicer. «Informarem i recordarem el deure de la ciutadania de dipositar les deixalles dins dels contenidors, recordem que la sanció per no fer-ho pot arribar fins als 600 euros, però si la podem posar de 600 euros, la posarem».
El batlle ho veu com una mesura necessària, «estem convençuts que és necessari perquè l'incivisme projecte una imatge de ciutat que Reus no es mereix i que no s'adiu a la realitat». En aquest sentit, recorda que el cap de setmana passat es va imposar una cinquantena de sancions en matèria d'incivisme: «jo voldria no posar-ne cap, de sanció; 54 actes aquest cap de setmana, jo no en voldria posar cap, però no tenim cap més solució».
Es fotografiaran les infraccions i s'obriran les bosses
Daniel Rubio, per la seva banda, ha exposat les tres línies d'actuació que s'han previst. La primera, en marxa des d'aquest dilluns passat, la duen a terme «sis educadors ambientals que faran una tasca d'inspecció; van de manera anònima, sense identificació i fan un treball conjunt amb la Guàrdia Urbana d'identificació de les accions irregulars». El regidor alerta que «tenim gent de paisà que està fent un seguiment amb fotografies que ens servirà per dur a terme les sancions».
Carles Pellicer ha explicat, també, que recentment s'ha optat per obrir i inspeccionar bosses de brossa fora de lloc. «Apareixia una bossa de brossa cada dia a les 11 del matí, vam enviar l'inspector, va obrir la bossa, va veure què hi havia i va veure que era d'un veí del carrer, i ja no ha aparegut més, la bossa», relata l'alcalde.
Aquesta primera actuació de xoc durarà un mes i servirà per dibuixar un mapa amb els punts més conflictius de la ciutat. Aleshores es passarà a la segona fase de la campanya, i que consistirà en «vuit educadors ambientals amb armilles logotipades que buscaran la formació a peu de contenidor». Segons ho exposa Rubio, l'objectiu és que duguin a terme una tasca pedagògica.
Es pretén que «puguin fer un primer acompanyament dient 'què tens dins de la bossa?, com podem ajudar que aquesta brossa vagi ben separada dins de cada contenidor?'». La tercera pota de la campanya se centrarà en el sector comercial. «Una campanya destinada al gran productor d'escombraria, que és el comerç, on busquem informar de les bonificacions fiscals que poden tenir en cas que s'acullin a la recollida del porta a porta».
De nou, es vol evitar «que els cartrons o la resta —orgànica— en el cas de la restauració, que en el millor dels casos van al contenidor que pertoca, i en el pitjor dels casos va tot al rebuig, saturi una bateria de contenidors que no està pensada pel comerç, sinó per a l'ús residencial». Rubio anima la ciutadania a col·laborar en aquesta nova campanya de sancions contra el mal ús dels contenidors.
Se sancionarà la brossa fora de lloc, no fora d'hores
Les ordenances de Reus estableixen que la brossa s'ha de llençar als contenidors entre vuit del vespre i deu de la nit. La campanya anunciada avui pel govern local, però, no incidirà en les persones que ho facin fora d'aquest horari. Es vol posar pressió sobre les persones que deixen les bosses fora del contenidor, al contenidor que no toca o, en alguns casos, fins i tot a les papereres.
L'alcalde manté que hi ha els mecanismes necessaris per evitar que un contenidor estigui ple, situació que podria provocar veure's obligat a deixar la brossa fora. En cas de trobar-se un contenidor en aquest estat, però, recorda que «hi ha un servei de telèfon, que és el 061, on es pot avisar». Es vol aconseguir la implicació de la ciutadania, si ho creu convenient, segons ha explicat Daniel Rubio, alertant de males pràctiques.
«Qualsevol de nosaltres, si veiem una actitud irregular al voltant d'una illa de contenidors o al costat d'un solar i podem parar i fer una fotografia, és tan fàcil com portar-la a la Guàrdia Urbana perquè comenci l'acta; qui vulgui col·laborar en aquesta campanya serà benvingut».