Imatge general del pantà de Siurana al 14% de la seva capacitat

Reus renuncia un temps a l'aigua de Riudecanyes; els regants reclamen el transvasament

La ciutat no farà ús dels drets d'aigua mentre duri la campanya de reg | La Comunitat de Regants defensa el transvasament, que es va aturar per l'estat del pantà de Siurana

L'Ajuntament de Reus no s'abastirà a través de l'aigua del pantà de Riudecanyes mentre duri la campanya de reg. Així ho ha informat aquest dilluns al matí a través d'un comunicat de premsa, després de setmanes en les quals ha tornat a encendre's el conflicte per l'aigua. No és la primera vegada que es pren aquesta decisió «amb l'objectiu d'optimitzar la campanya anual de regadiu agrícola».

La ciutat de Reus deixarà de fer ús temporalment dels drets d'aigua com a accionista de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. La temporada de regadiu va de juny a agost i l'Ajuntament considera que la seva decisió «permetrà optimitzar-la tant des d'un punt de vista tècnic com de disponibilitat de recursos hídrics». La setmana passada era la CUP qui reclamava que la ciutat renunciés, de manera permanent, a l'aigua de l'embassament.

No només per l'estat de sequera actual, sinó perquè el de Riudecanyes beu del pantà de Siurana, que es troba per sota del 10% de la capacitat total. Ara fa uns dies, la Generalitat de Catalunya, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua, no va autoritzar el darrer transvasament previst. La negativa responia a la situació en la qual es troba l'embassament del Priorat.

Faltaven 0,6 hectòmetres cúbics per completar la quantitat d'aigua pactada entre la Comunitat de Regants i l'ACA, però no es van transvasar. Aquest dilluns, els regants també han emès un comunicat criticant la decisió. Des del departament d'Acció Climàtica, juntament amb la negativa al transvasament, s'apostava per potenciar l'ús d'aigua regenerada per al reg. També s'insistia en fer obres per millorar l'abastament dels quatre pobles que beuen directament del pantà de Siurana, Torroja, Porrera, Gratallops i Poboleda.

La Comunitat de Regants de Riudecanyes reclama el transvasament pendent

Ara, des de la Comunitat de Regants, es carrega durament contra la decisió del departament de la Generalitat. Asseguren que «l’embassament de Siurana ha estat alguna vegada en cotes més baixes i no s’ha produït cap impacte mediambiental». En concret, segons defensen, «l’any 2000 van quedar 300.000 metres cúbics i no es va morir cap peix ni hi va haver cap impacte mediambiental».

Arriben a acusar la Generalitat de no tenir competències per negar-se a transvasar l'aigua. Com a afluent de l'Ebre, el Siurana queda sota potestat de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, i no de l'Agència Catalana de l'Aigua. Els regants subratllen que «ni és la seva conca ni s’ha declarat l’estat d’alerta de la conca».

Consideren que la postura del Govern és un atac a la pagesia. «L’agricultura també és medi ambient i és la que ens produeix els aliments», recorden. Des de la Comunitat de Regants defensen que «fets com aquests aboquen a la desaparició de l’agricultura».

Una situació especialment greu «a les nostres comarques, ja molt castigades per la greu crisi de preus tant de l’avellana com de l’oliva». Segons plantegen, sense aquest transvasament es reduirà la producció i la qualitat de les explotacions agrícoles, fent perillar, alhora, les indústries agroalimentàries que en depenen. Per últim afirmen que «la Comunitat de Regants no desistirà per tots els mitjans de defensar els seus drets».

També amb l'objectiu de «buscar les solucions d’urgència pertinents per tal que no s’hagi de suspendre el reg». Un escenari que es produirà, asseguren, «si no es troba cap solució el pròxim 15 d’agost, quedant dues setmanes encara de la temporada de reg». Recorden que la temporada ja s'ha vist retallada en un 60% i que es va dissenyar «d’acord amb la comissió de desembassaments i la resolució del director de l’ACA».