La plaça del Mercadal de Reus, amb l'Ajuntament al fons

Reus haurà de tornar 196.000 euros a la Diputació d'una subvenció mal gastada el 2009

L'Oficina Europea de Lluita Contra el Frau va dictaminar que s'havia destinat a despeses diferents de les previstes

L'Ajuntament de Reus haurà de retornar 196.363,84 euros d'una subvenció no justificada de la Diputació de Tarragona. La partida es remunta a l'any 2009, durant l'últim mandat del tripartit a la ciutat. La institució supramunicipal ho aprovarà aquest divendres al plenari segons ha informat Diari Més i ha pogut corroborar TarragonaDigital.

Va ser un ajut del 25% del pressupost atorgat com a complement als Fons Europeus de Desenvolupament Regional, els FEDER. Havia de servir per construir el Centre de Bioempreses, però la subvenció va acabar sent investigada per l'Oficina Europea de Lluita Contra el Frau. La CUP va denunciar el cas durant el següent mandat, el primer en el qual va tenir representació municipal.

La investigació va concloure que la partida econòmica de la Diputació s'havia destinat a altres conceptes i no a la construcció de l'equipament. Inicialment es va aturar el procés de retorn dels diners, perquè l'Ajuntament havia recorregut la sentència de l'Oficina Europea. Finalment, la Diputació reclamarà el reintegrament de la subvenció.

Fonts del govern de Reus asseguren que eren conscients de la situació, i subratllen que es tracta d'una gestió feta per governs anteriors. Tot i això mantenen que ja s'havia previst haver de retornar els diners i, per tant, s'havia aprovisionat una partida econòmica al pressupost per fer-ho. Tal com recorda Diari Més, el projecte va néixer l'any 2008, quan un dels objectius prioritaris de l'Ajuntament era convertir-se en ciutat referent en el camp tecnològic i de la salut.

El Centre de Bioempreses havia de ser una incubadora d'empreses d'aquest sector i tenia un pressupost de més d'un milió d'euros. Els FEDER van cobrir la meitat de la partida amb 603.775,24 euros, i l'Ajuntament i la Diputació havien d'assumir, a parts iguals, l'altra meitat. Finalment també s'hi va implicar la Generalitat amb una subvenció de 392.000 euros.

Quan la CUP va aconseguir representació al plenari, l'any següent, va denunciar el cas a l'Oficina Europea, que va sentenciar que els diners s'havien fet servir per cobrir altres despeses. D'aquesta manera es van haver de retornar 392.000 euros a la Generalitat i 196.363,84 a la Diputació, i aquesta segona partida va quedar congelada amb el recurs interposat per l'Ajuntament. El Centre de Bioempreses es va acabar construint al costat de l'Hospital Sant Joan, vinculat a la recerca en nutrició i salut que fa l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili.